Mleko migdałowe jest raczej łatwo dostępne, choć w możemy wpaść w pułapkę i kupić mleko z dodatkiem wielu substancji, np. słodzących, zapachowych lub stabilizatorów. Co więcej, opakowanie nie zawsze nadaje się do recyklingu. W bardzo prosty sposób możemy przygotować mleko roślinne we własnej kuchni. To alternatywa dla przetworów mlecznych. Można pić je samodzielnie, bazować na nim, przygotowując koktajl, użyć go niemal w każdym przepisie, zastępując mleko krowie.
Uwaga! Reklama do czytania
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa
Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Domowe mleko migdałowe jest proste w przygotowaniu i niedrogie. Poniżej przepis na mleko migdałowe, ale równie smaczne jest to z orzechów laskowych czy nerkowców.
Litr mleka migdałowego
Składniki:
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
- 1 szklanka całych, surowych, niewysuszonych, najlepiej organicznych migdałów (ok. 150 g),
- 4 szklanki wody.
Przygotowanie:
- Mleko można przygotować z orzechów w skórce. Aby ją usunąć, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
- Migdały zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano odcedzamy je i umieszczamy w blenderze. Wlewamy do migdałów 4 szklanki wody (polecam kranówkę lub źródlaną – mineralna odpada). Blendujemy od 8 do 10 minut.
- Czysta, kilkakrotnie złożona gaza (nie może być za cienka) lub wyprana pieluszka tetrowa to nasz cedzak. Ścierkę mocujemy na misce o dużej pojemności (powyżej litra). Powoli i ostrożnie przelewamy mleko.
- Mocno wyciskamy zawartość gazy lub pieluszki.
- Miazgę, która powstała z orzechów, możemy wykorzystać, dodając do mleka albo jako składnik masy do naleśników. Możemy stosować ją także jako piling pod prysznicem.
Mleko przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa dni.
3 odpowiedzi na “Jak zrobić mleko migdałowe?”
Uwielbiam mleko migdałowe, szczególnie do porannej owsianki:)
Robie regularnie mleko migdalowe dla corki , tylko dodaje jeszcze 3 suszone daktyle i wtedy miksuje wszystko ;)