Jak ugotować kaszę jaglaną? 3 przepisy na jaglankę na słodko
| Jak ugotować kaszę jaglaną? 3 przepisy na jaglankę na słodko

Jak ugotować kaszę jaglaną? 3 przepisy na jaglankę na słodko

Kasza jaglana, choć ma wartości odżywcze podobne do innych kasz, wyróżnia się dużą ilością delikatniejszej skrobi, mniejszą ilością białka, jest zasadowa, bezglutenowa i lekkostrawna. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów, działa antywirusowo i leczniczo na stawy. Dzięki zawartości lecytyny sprzyja poprawie pamięci i koncentracji.

Dorosłych przekona do jedzenia kaszy jaglanej jej pozytywny wpływ na cały organizm, zawartość witamin z grupy B i witaminy E oraz bezcenne składniki mineralne, szczególnie fosfor, żelazo i cynk. Z maluchami bywa trudniej. Jak przekonać do niej dzieci i co zrobić, żeby im rzeczywiście smakowała?

Gotowanie jest ważne

Przede wszystkim kaszę jaglaną trzeba właściwie ugotować – aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. W tym celu należy wysypać kaszę na sitko i przelać ją 2–3 razy gorącą przegotowaną wodą. Drugi sposób polega na uprażeniu kaszy jaglanej na suchej patelni do momentu, aż zaczniemy wyczuwać charakterystyczny zapach. Należy jednak uważać, żeby jej nie przypalić.

Kaszę gotujemy w zimnej wodzie w proporcji 1:2 – na szklankę kaszy niecałe 2 szklanki wody, wówczas ugotuje się na sypko. Kaszę możemy podawać na wiele sposobów, ale słodka wersja jest zwykle najbardziej lubiana przez dzieci i warto przygotowywać ją ze świeżymi owocami sezonowymi, ale suszone również będą odpowiednie.

1. Kasza jaglana z truskawkami i kokosem

Ugotowaną na sypko kaszę serwujemy z pokrojonymi w czwórki truskawkami, polewamy sosem z agawy i posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję

2. Kasza jaglana z gruszką

Do ugotowanej kaszy dodajemy prawie pół szklanki mleka owsianego albo kokosowego, dorzucamy 2 suszone morele (bezsiarkowe) i 2 suszone figi (bezsiarkowe) pokrojone w kosteczkę i gotujemy razem ok. 2 min. Następnie dodajemy małą gruszkę (np. konferencję) startą na grubych oczkach i dorzucamy małą pomarańczę pokrojoną w niewielką kostkę. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na chwilkę na kuchence, do przeniknięcia się smaków. Ozdabiamy listkiem mięty.

3. Kasza jaglana z mango

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mus jabłkowy, który można przygotować z 1–2 jabłek uduszonych z miodem na patelni – gdy zmiękną, miksujemy je na mus. Jedno dojrzałe mango kroimy w kosteczkę i również miksujemy. Musy owocowe łączymy i polewamy kaszę, dorzucamy uprażone na złoto płatki migdałów.

Foto


Marta Żebrowska

Mama 5-letniego Stasia i 2,5-letniej Julci. Kobieta kochająca życie i ludzi, promotorka idei zabawek czarno- białych dla niemowląt w firmie Whiteandblack. Właścicielka bloga o kuchni bez glutenu i bez mleka: gotujbez.blogspot.com
Odwiedź stronę autorki/autora: http://whiteandblack.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

wychowanie
5 problemów wynikających z odwrócenia uwagi dziecka w trudnych sytuacjach

wychowanie
“Przybij piątkę a nie chowaj się za mamą”. Jak nie zachęcać nieśmiałego dziecka do kontaktu na siłę

zdrowie
Naturalne etapy w rozwoju seksualnym dziecka

wychowanie
Miłość sprawia, że ​​mózg dziecka rośnie

rodzina
Kupowanie, pieniądze, rzeczy…, czyli jak się nie dać konsumpcjonizmowi w wychowaniu

olini
11 niesamowitych właściwości oleju z czarnuszki