Kategorie
Dieta naturalna

Jak upiec chleb na zakwasie w domu?

Do pieczenia chleba nie trzeba wiele więcej, poza chęciami. Nasze babki dodałyby pewnie, że niezbędny jest również talent do wypieków i serce, które w domowy chleb włożyć trzeba silną ręką gospodyni. Albo gospodarza, wszak żyjemy w czasach, w których w kuchennych pieleszach coraz częściej grasują również mężczyźni (i całe szczęście!). Chcielibyście mieć swój własny chleb, ale nie wiecie jak zacząć? Kierujcie się poniższymi pięcioma krokami, by rozkoszować się smakiem wypieków co najmniej tak dobrych, jak te przygotowywane niegdyś przez słynnych polskich piekarzy zrzeszonych wokół piekarniczego cechu.

1. Niezbędny asortyment

To jeden z najfajniejszych elementów pieczenia chleba, bo z kilkoma rzeczami, które znajdują się w praktycznie każdej, polskiej kuchni, wyczarować można smaczne, chrupiące pieczywo, którego zapach oszołomi nie tylko najbliższą rodzinę, ale również sąsiadów. Poza dwoma rękami (bądź czterema, jeśli w pieczenie chce się zaangażować również dziecko), potrzebna będzie też mąka, woda, miska, stolnica, forma do pieczenia i piekarnik.

seria holistyczna

Pielęgnacja naturalna

 Dbaj naturalnie o włosy, skórę i ciało. Poznaj tajniki pielęgnacji naturalnej.

2. Wybór mąki

Schody (choć niezbyt strome) zaczynają się, gdy stajemy przed wyborem odpowiedniej mąki. Rynek obfituje dziś w gotowe, piekarnicze mieszanki, my jednak proponujemy samodzielnie przygotować domową mieszankę chlebową, składającą się w 1/3 z mąki żytniej i 2/3 mąki pszennej. Zasada łączenia mąk jest prosta: jeśli przygotowujemy mieszankę, łączymy mąki ciemne z ciemnymi, a jasne z jasnymi. Ma to znaczenie dla struktury chleba. Mąki ciemne, razowe są zazwyczaj grube, natomiast jasne – bardzo miałkie. Jeśli połączmy mąkę grubą z miałką, chleb wyjdzie nierówny i może się kruszyć. Oczywiście, możemy też upiec chleb korzystając wyłącznie z jednego gatunku mąki.

3. Zakwas czy drożdże?

Najzdrowszy jest chleb na zakwasie. Jego działanie ma zbawienny wpływ na nasze przewody pokarmowe, chleb na zakwasie ma też niższy indeks glikemiczny od drożdżowego i dłużej utrzymuje świeżość. Dlatego polecamy przygotowanie zakwasu w domu (czasem dobry zakwas można dostać również w lokalnej piekarni, bądź od życzliwych znajomych – warto zapytać, czy ktoś mógłby się takim produktem podzielić). Zakwas to natomiast nic innego, jak mieszanka wody i mąki, przygotowywana na 5-6 dni przed pierwszym wypiekiem. Udany zakwas można potem stosować wielokrotnie i cieszyć się jego dobrodziejstwem przez wiele lat.

4. Dokarmianie

Przygotowany zakwas przechowujemy w lodówce. By z niego skorzystać, należy go wyjąć z lodówki, postawić w ciepłym miejscu a następnie dokarmić. Cały ten proces przypomina nieco karmienie domowego pupila. Zakwas bywa żarłoczny, a jego apetyt wzrasta wraz z wiekiem. Młody zakwas ma mniejszą moc i potrzebuje dokarmiania raz dziennie, niewielkimi porcjami.

Dokarmianie – dzień 1.

Do dwóch łyżek ogrzanego zakwasu dodaj dwie łyżki mąki i dwie łyżki wody. Wymieszaj do uzyskania jednolitej zawiesiny. Zostaw słoik przykryty ściereczką w ciepłym miejscu.

Dzień 2 i 3.

Po raz kolejny dodaj 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody. Postępuj dokładnie tak samo, jak przy pierwszym karmieniu również trzeciego dnia (zakwas starszy, bardziej żarłoczny, możesz dokarmiać nawet co 12 godzin. Młodszy będzie potrzebował trochę więcej czasu, by dojrzeć). Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie.

Nowe alaantkowe BLW
Jak zrozumieć małe dziecko
Uśmiechnij się! Siadamy do stołu

5. Przepis na prosty chleb żytni

  • 250 g zakwasu żytniego,
  • 500 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka soli

Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Masa powinna być dość gęsta, a jednocześnie na tyle rzadka, by wszystko się dobrze mieszało. Wymieszane ciasto przelej do formy, wygładź wierzch mokrą łyżką, spryskaj wodą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Poczekaj kilka godzin, aż ciasto wyraźnie wyrośnie (czas wyrastania zależy od wielu parametrów, w tym temperatury, mocy zakwasu itp.). Wyrośnięte ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza. W początkowej fazie pieczenia możesz go kilka razy spryskać dodatkowo wodą. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz tak przez kolejne 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika wyjmij chleb z formy i połóż na kratce, by odparował.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni Natuli.pl

Pierwszy osadzony w polskich realiach przewodnik dla rodziców małych dzieci.

Ta prosta, rytmiczna książeczka to wspaniałe zaproszenie do zabawy i czułego, bliskiego kontaktu.

Jak się kochać?
Komunikacja, bliskość, intymność

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *