Od pieczenia chleba, bułek i wszelkiego pieczywa można się uzależnić, a za zniszczonym przypadkowo zakwasem mocno zapłakać – gdy własny piekarnik od lat służy już za domową piekarnię. Można też z piekarniczą finezją wejść na wyższy poziom wtajemniczenia, poza standardowym zakwasem przechowywanym w lodówce produkując również zakwasy bezglutenowe – bo i te są dziś mocno poszukiwaną alternatywą. Z domowym zakwasem można, jednym słowem, wiele zdziałać, dlatego bardzo mocno zachęcamy do tego, by przygotowywać go samodzielnie – w domu. Dla wszystkich, którym na myśl o chrupiącej skórce domowego chleba cieknie ślinka, przygotowaliśmy prosty przepis na to, jak taki zakwas stworzyć siłą rąk własnych.
Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny
Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim
Pomoc i wsparcie przy CC i VBAC
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Zakwas żytni
Czyli najprostszy zakwas do przygotowania, w sam raz dla początkujących. Na jego przygotowanie potrzeba będzie około 5-6 dni. Po ich upływie będzie można upiec swój pierwszy chleb na zakwasie.
Składniki:
- mąka żytnia razowa,
- przegotowana woda,
- słoik o pojemności 1 litra.
Dzień 1.
Około 100 g mąki żytniej razowej wsyp do słoika i zalej 100 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Temperatura, w jakiej zakwas będzie przechowywany, powinna wynosić około 24 stopni C.
Dzień 2.
Do połowy mikstury z poprzedniego dnia dodaj 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszaj i odstaw na kolejne 24 godziny. Pamiętaj, by nie zakręcać słoika, a jedynie przykryć go gazą.
Dzień 3, 4, 5, 6.
Do połowy mikstury ponownie dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Czynność powtarzaj aż do szóstej doby od momentu rozpoczęcia produkcji. Mikstura powinna być gotowa szóstego dnia – poznasz to po wyraźnych pęcherzykach powietrza i lekko winnym zapachu, porównywanym czasem do zapachu octu balsamicznego.
Uwaga! Reklama do czytania

Życie seksualne rodziców
Wasz związek jest dla dziecka modelem. Buduj autentyczną relację.

Cud rodzicielstwa
Rodzicielstwo to nasza życiowa misja. Słuchajmy dzieci!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Dzień 7.
Możesz już rozpocząć pieczenie chleba. Twój zakwas jest dojrzały i pracuje prawidłowo. Nie zapomnij, po użyciu, niewielką ilość odstawić do lodówki, a następnie – dokarmić, gdy kolejny raz najdzie cię ochota na upieczenie własnego chleba. I ostatnia dobra wiadomość – im zakwas starszy, tym lepszy. Ze swojego własnego zakwasu będziesz mógł więc korzystać latami. Najstarsze chlebowe zakwasy mają po kilkaset lat i nadal doskonale się sprawują :)