Kategorie
Dieta naturalna

Jaki dżem wybrać? Reklamowany, ekologiczny, a może własnej roboty?

Podobno owoce to samo zdrowie; zależy to jednak od stopnia ich przetworzenia. Jednym z popularniejszych przetworów z owoców są dżemy, które możemy próbować robić samemu lub udać się do sklepu i wybrać z kilkunastu propozycji smakowych

Podobno owoce to samo zdrowie; zależy to jednak od stopnia ich przetworzenia. Jednym z popularniejszych przetworów z owoców są dżemy, które możemy próbować robić samemu lub udać się do sklepu i wybrać z kilkunastu propozycji smakowych. Jeżeli nie mamy czasu czy chęci produkować dżemy samodzielnie, podstawą przy zakupie tego typu przetworów jest czytanie etykiet. Można z nich wyczytać wszystko, co jest nam potrzebne do wstępnej oceny produktu i sensowności jego zakupu. Nie zawsze warto wierzyć kolorowym reklamom, lepiej zaufać własnym oczom i włączyć krytyczne podejście podczas zakupów. Przeanalizujemy pod względem składu cztery produkty nazwane umownie: „tanim”, „znanym”, „lokalnym” i „ekologicznym”.

dzem

Dżem tani

Na wstępie przedstawię skład produktu „taniego”, na który szczególnie trzeba uważać dokonując zakupów. Skład: truskawki, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, substancja żelująca – pektyna i guma guar, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – sorbinian potasu, substancje słodzące: cyklaminian sodu, sacharynian sodu, acesulfam K, aspartam, aromat. Sporządzono z 35 g owoców na 100 g produktu.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Jak widać taki dżem nie ma nic wspólnego z produktem domowym (ma bardzo długą listę składników), zamiast standardowego cukru mamy jeszcze gorsze dodatki: sztuczne słodziki (cyklaminian sodu, sacharynian sodu, acesulfam K, aspartam) oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Sztuczne substancje słodzące są posądzane przede wszystkim o rakotwórczość, ale również pogarszanie stanu zdrowia pacjentów chorych na epilepsję oraz Parkinsona. Szczerze powiedziawszy nie spożyłbym tego produktu, nawet gdyby był rozdawany za darmo. Nigdy wcześniej nie sądziłem, że dżem może być naszpikowany taką niebezpieczną chemią. W sklepie produkt ten na pewno zwraca uwagę swoją ceną i to niestety może wpływać na decyzję o zakupie przez nieświadomych klientów. Gwarantuję, że dużo lepsze produkty za niewiele więcej można znaleźć na półce kilka centymetrów dalej. Cena 2,80 za 260g, czyli ok. 10,70 zł/kg.

Dżem reklamowany

Przyjrzyjmy się teraz, z czego składa się dżem „znany”, nazwany tak dzięki całkiem sporej kampanii reklamowej producenta, specjalizującego się w przetworach i daniach gotowych. Jak już się niestety wiele razy przekonałem, produkt reklamowany nie zawsze jest taki świetny jak to jest prezentowane w reklamie. Skład: truskawki, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja żelująca – pektyna, substancja zagęszczająca – guma guar, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy, witamina C – przeciwutleniacz. Sporządzono z 40 g owoców na 100 g produktu.

W porównaniu do produktu „taniego” tutaj jest o wiele lepiej. Nie mamy słodzików, ale pozostał niestety syrop glukozowo-fruktozowy, który również nie należy do najzdrowszych dodatków. Powoduje on chorobliwą otyłość, potęguje apetyt i stałe poczucie głodu. Jest dużo tańszy od cukru, więc producenci często go używają. Na plus – na pewno większa zawartość owoców. Cena 3,50 zł za 280g, czyli 12,50 zł/kg.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Dżem lokalny

Kolej na produkt „lokalny” – nazwany tak z powodu, że jest produkowany całkiem niedaleko mojego miejsca zamieszkania i wątpię, by był już dostępny w całej Polsce. Opakowanie produktu nie zwraca na siebie większej uwagi, ale na szczęście skład już tak. Wygląda on następująco:  truskawki, cukier, substancja żelująca – pektyna, substancja zagęszczająca – guma guar, regulator kwasowości – kwas cytrynowy. Sporządzono z 46 g owoców na 100 g produktu.

I to jest właśnie zwycięzca tej małej klasyfikacji produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Oczywiście zawiera zagęstniki w postaci pektyny oraz gumy guar – ale akurat te dodatki są określane jako nieszkodliwe, ewentualnie guma guar może powodować drobne dolegliwości żołądkowe. Jak na warunki sklepowe muszę zdecydowanie pochwalić ten produkt za zawartość owoców i brak niezdrowych substancji słodzących. Cena ok. 3,40 zł za 280g, tj. ok. 12,10 zł/kg.

Dżem ekologiczny

Na koniec przedstawię dżem ze specjalnego sklepu ze sprawdzoną żywnością ekologiczną. Jest to produkt bez dodatku cukru, posłodzony naturalnym sokiem z agawy. Jego skład to: truskawki* 70%, zagęszczony sok z agawy eko, sok z cytryny eko, koncentrat soku z bzu czarnego eko, naturalny środek zagęszczający: pektyna jabłkowa eko (* z kontrolowanych upraw ekologicznych). Cena ok. 13 zł za 250g, tj. 52 zł/kg.

Jak widać, najmniej przetworzony i najbardziej naturalny jest produkt eko. Niestety przeciętnego Polaka najczęściej na niego zwyczajnie nie stać i to jest największa bolączka społeczeństwa. Musimy spożywać nie to, co chcemy, tylko to, na co nam pozwoli zasobność naszego portfela. Nie mniej jednak, jeżeli zamierzamy swojemu dziecku podawać dżemy, powinniśmy się zastanowić nad zakupem dżemów ekologicznych. Jako młody rodzic, mający na uwadze zdrowy rozwój dziecka, nie chciałbym żywić go produktami zawierającymi niebezpieczne substancje. Dobrym rozwiązaniem jest również podawanie naturalnej słodyczy jak sok z agawy zamiast cukru. Jeżeli jednak nie stać nas na wydawanie pieniędzy na produkty eko, starajmy się przynajmniej wyszukiwać na półkach sklepowych te produkty, które są najmniej przetworzone i nie zawierają szkodliwej chemii. Na podanych dzisiaj przykładach widać, że nie zawsze warto inwestować w reklamowany produkt i znaną markę, a wartościowy wyrób może leżeć obok i naprawdę nie straszyć ceną. Przede wszystkim warto zainteresować się domową produkcją dżemów niesłodzonych cukrem!

Foto

Autor/ka: Sławomir Prajzner

Z wykształcenia i zamiłowania nauczyciel historii, niestety niepracujący w zawodzie. Zainteresowany zdrowym odżywianiem i szkodliwą chemią w jedzeniu, o czym prowadzi blog. Chce zrobić małą rewolucję w głowach klientów sklepów spożywczych, sprawić by mieli świadomość tego, co kupują sobie i swoim dzieciom.

13 odpowiedzi na “Jaki dżem wybrać? Reklamowany, ekologiczny, a może własnej roboty?”

A dżemy typu „100% owocu” – np. „100% truskawki”? w składzie są owoce, słodzone sokiem jabłkowym. Cena za słoiczek – ok. 9 zł.

Kupuje dzemy francuskiej firmy – skladajace się tylko z owocow i soku winogronowego – jako zamiennika cukru czy syropu glukozo-fruktozowego. To dobra alternatywa, gdy 'eko’ jest dla nas za drogie..

Podrzucę na blogu jakiś prosty domowy przepis. Polecam zajrzeć po przepisy na domowe lody, sorbet i deser. Znacznie zdrowsze niż te sprzedawane w sklepach.

Polecam wykorzystać owoce jakie mamy teraz dostępne no.czarna i czerwona porzeczka, rabarbar itp. i zrobić domowy dżem :) pysznie, tanio i zdrowo

A ja czytałam, że sok z agawy wcale nie jest takim dobrym i zdrowym produktem do słodzenia, raczej poleca się stewię i miód jako najmniej szkodliwe, stewia dodatkowo jako niekaloryczna.

Do autora artykułu – cel rewolucji słuszny. Może jednak warto bardziej zgłębić tematykę zdrowego odżywiania?..;)
Zachwalane dżemy ekologiczne nie mają zbyt wiele wspólnego z naprawdę zdrową żywnością.

Zastanawia mnie też to zdanie: „Nie mniej jednak, jeżeli zamierzamy swojemu dziecku podawać dżemy, powinniśmy się zastanowić nad zakupem dżemów ekologicznych” – czy to jakaś kryptoreklama?? :))

Może korzystniej dla czytelników byłoby podanie najprostszego i najtańszego w świecie sposobu na samodzielne wykonanie dżemu i konfitur, co nawet mega zapracowanym rodzicom zajmie mniej czasu niż ugotowanie zupy? (bardziej wymagającym należy polecić tradycyjny sposób, czyli smażenie przez 3 dni).

Mega zdrowo i mega tanio. Średni koszt to ok 2 zł za słoiczek. I mamy naprawdę samo zdrowie ;)

Co ciekawe bardzo znana, uchodzaca za dobrego producenta z tradycjami firma od dzemow i innych przetworów sprowadza pulpę owocową z Chin. Tego z etykiet sie nie wyczyta.

Ze sklepu to np. polecam dżemy premium Stovitu, zdecydowanie najlepszy smak z tych co próbowałem do tej pory. Wiekszość ktore jadłem miała taki właśnie cukrowy posmak, a ta seria premium smakuje tak super naturalnie, że już regularnie gości na moim stole ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.