Kategorie
Dieta naturalna

Jakie warzywa kupować w maju i czerwcu?

Co to są nowalijki? Ciężko rozpoznać je na straganie, gdzie w maju można kupić młodą marchew i ziemniaki, a świeża sałata dostępna jest cały rok. Jeśli chcemy jeść zdrowo, warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać na warzywa i owoce “z pola”, to znaczy gruntowe, nie przykrywane folią

Obfitujące w rożnorodne warzywa i owoce stragany kuszą nas swą barwą i zapachem, a sprzedawcy zachęcają do zakupów. Ale czy wszystko, co oferują nam teraz sklepiki owocowo-warzywne, osiedlowe targi czy supermarkety, powinno znaleźć się na naszym stole w maju i czerwcu?

Niekoniecznie!

Większość dostępnych obecnie na rynku młodych warzyw i owoców jest uprawiana pod folią, w tunelach bądź szklarniach, lub sprowadzana jest z zagranicy. Jeśli chcemy jeść zdrowo, warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać na warzywa i owoce “z pola”, to znaczy gruntowe, nie przykrywane folią, krótko mówiąc – nie przyśpieszane, rosnące swoim rytmem.

Co zatem kupować, by nie stracić głowy i zadbać o swoje zdrowie?

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

 Oto lista eko-warzyw na maj:

  • ziemniaki (stare, tzn.ubiegłoroczne),
  • marchew (stara, ubiegłoroczna)
  • pietruszka – korzeń (ubiegłoroczna),
  • buraki (ubiegłoroczne),
  • zielona cebulka,
  • szpinak,
  • rukola,
  • sałata zielona,
  • rzodkiewka,
  • rabarbar,
  • szczypiorek,
  • zielona pietruszka,
  • koperek,
  • szparagi.

 W czerwcu pojawią się:

  • truskawki – pierwsza połowa czerwca,
  • kalarepa – w pierwszej połowie czerwca,
  • marchew młoda – pod koniec czerwca,
  • kalafior młody – pod koniec czerwca,
  • brokuły młode – pod koniec czerwca,
  • botwinka – pod koniec czerwca,
  • kapusta  młoda – pod koniec czerwca,
  • czereśnie – po drugiej połowie czerwca.

Warto poczekać jeszcze trochę  na ekologiczne pyszne jedzenie , które rośnie dla nas na „polu” i, co najważniejsze, jest wolne od środków chemicznych!

Wybierając produkty, pytajmy, skąd pochodzi warzywo lub owoc, który chcemy kupić, i jak był uprawiany. Pytając mamy wybór! Postarajmy się zaopatrywać w warzywa i owoce (i nie tylko..) u sprzedawców eko, w gospodarstwach ekologicznych lub w sklepach ze zdrową żywnością , które mają w swej ofercie świeże sezonowe warzywa i owoce. Można również warzywa i owoce eko zamówić przez Internet.

Na zdrowie!

Foto

Autor/ka: Marta Markowska

Dyplomowany dietetyk, doradca żywieniowy z zakresu dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, chirurg fantomowy, mama 6-letniego Franka, pasjonuje się filozofią i kulturą Tybetu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.