U dzieci, które spożywały duże ilości przetworzonych artykułów spożywczych (chipsy, słodycze), zanotowano obniżony poziom inteligencji – czytamy na łamach „Journal of Epidemiology and Community Health”.
Naukowcy sugerują, że niezdrowa dieta może źle wpływać na rozwój mózgu, zaś nawyki żywieniowe ukształtowane we wczesnym dzieciństwie mają długoterminowe skutki.
Badaniem objęto prawie 4 tysiące dzieci, które obserwowano od 3 roku życia. Kiedy skończyły 8,5 roku poddano je testom na inteligencję. Okazało się, że dzieci, którym podawano żywność przetworzoną miały iloraz inteligencji (IQ) niższy o kilka punktów niż ich rówieśnicy, których dieta bogata była w warzywa, owoce i ryby.
W chipsach i słodyczach występują spore ilości tłuszczów trans, które źle wpływają na układ krążenia – przyczyniają się do zwiększenia “złego” cholesterolu, mogą powodować miażdżycę i przyśpieszać rozwój demencji. Powinno się unikać ich podawania szczególnie we wczesnym dzieciństwie, kiedy mózg jeszcze się rozwija. Z czasem ich oddziaływanie nie jest już tak istotne.
W badaniach uwzględniono: czynniki, które mogły mieć wpływa na iloraz inteligencji, poziom wykształcenia matki, grupę społeczną do której należały dzieci oraz okres, przez który były karmione piersią.