Kategorie
ekowiadomości

Jej wysokość pietruszka

W niektórych kuchniach pietruszka służy głównie do dekoracji potraw. Szkoda ograniczać ją do tej roli – jest to zioło o potężnym działaniu zdrowotnym

W niektórych kuchniach pietruszka służy głównie do dekoracji potraw. Szkoda ograniczać ją do tej roli – jest to zioło o potężnym działaniu zdrowotnym. Jeżeli zadajecie sobie pytanie, czy powinniśmy jeść pietruszkę, odpowiedź brzmi „zdecydowanie tak!” Warto jedynie zadbać o to, by pochodziła z certyfikowanych, ekologicznych upraw lub własnego ogródka.

Liść pietruszki (natka) jest nasycony przeciwutleniaczami. Ma działanie moczopędne, pomaga prawidłowo funkcjonować nerkom, pozbywać się kamieni nerkowych, pomaga w gojeniu wszelkich infekcji dróg moczowych czy zapaleń (podobnie jak żurawina).

Zarówno korzenie, jak owoce pietruszki oraz ich przetwory zwiększają przesączanie w kłębuszkach nerkowych, a jednocześnie zwalniają zwrotną resorpcję w cewkach, dzięki czemu zwiększają ilość wydalanego moczu. Mają także własności antyseptyczne oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych (działanie wiatropędne). Ponadto pobudzają w niewielkim stopniu wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Korzeń pietruszki jest bogaty w wapń, żelazo, oraz witaminy B kompleks.

British Journal of Nutrition opublikował wyniki badań medycznych poświęconych zdolnościom antyoksydacyjnym pietruszki. Przeprowadzono test na grupie czternastu chętnych, którzy przez okres dwóch tygodni stosowali dietę z dużą ilością pietruszki, a niższą zawartością innych pokarmów zawierających flawonoidy i naturalne źródła antyoksydantów.

Zaobserwowano korzystny wpływ pietruszki na obniżenie podatności na stres. Zwrócono też uwagę na obecność apigeniny – związku występującego powszechnie w owocach i warzywach, znacznie zwiększającego podatność komórek nowotworowych na chemioterapię. Poziom apigeniny był wyraźnie wyższy, gdy pietruszka była obecna w diecie. Naukowcy zauważyli, że gdy badani stosowali ograniczoną dietę, wzrastał u nich poziom stresu. Jednak gdy w drugim tygodniu badań dodano do diety pietruszkę, była ona w stanie w krótkim czasie zmniejszyć podatność na stres.

Dr John R. Christopher, jeden z największych specjalistów w zakresie ziołolecznictwa XX wieku, poleca świeży sok z pietruszki. Uważa, że jest bardzo silnym lekiem. Sok z pietruszki skutecznie oczyszcza krew, ale powinien być rozcieńczony z innym sokiem ze świeżych owoców lub warzyw organicznych, np. sokiem z marchwi.

Co kryje w sobie pęczek pietruszki?

Ma on wartość energetyczną 61 kcal oraz zawiera: 4 g białka, 1 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, aż 193 mg wapnia, 84 mg fosforu (procentowo najwięcej spośród warzyw), 5 mg żelaza, 19 mg magnezu, 1120 mg witaminy A (więcej niż korzeń marchwi!), a także witaminy: 178 mg witaminy C, 0,11 mg – B1, 0,28 mg – B2, 1,2 mg PP.

Źródło: naturalnews.com
Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *