Slowfood to ruch społeczny zrzeszający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnych, naturalnych, wysokiej jakości produktów, które wytwarzane są w sposób nieznany w innych miejscach na świecie. Członkowie Slowfood promują między innymi życie w harmonii z naturą oraz produkcję, która jest przyjazna środowisku. Ponadto mówią NIE genetycznie zmodyfikowanej żywności i wspierają małych, regionalnych producentów żywności naturalnej.
Slowfood to styl życia, który zakłada:
- powolne jedzenie i delektowanie się smakiem, tzw. “prawo potraw do smaku”; nie jedzenie w biegu i restauracjach typu fast food, gdzie priorytetem jest “bezrefleksyjne napełnianie żołądków”
- spożywanie posiłków naturalnych i bogatych pod względem odżywczym
- refleksję nad komercyjnym stylem życia i czasem – także przy stole – spędzonym z najbliższymi, odpoczynkiem, spokojem oraz przyjemnością korzystania z naturalnych, zdrowych i bogatych zasobów jakie oferuje natura.
Slowfood Polska: www.slowfood.pl