Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

10 pomysłów na potrawy z kaszą jaglaną (na słodko i słono)

Kasza jaglana to świetna baza dla wielu odżywczych dań (zarówno tych śniadaniowych, jak i obiadowych). Do tego jest zdrowa, tania i ma swoje honorowe miejsce na liście superfoods. Nie bez powodu mówi się też o niej – królowa kasz. To jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B i mikroelementów, które dobrze robią nie tylko naszym przewodom pokarmowym, ale również wspierają odporność i funkcjonowanie całego organizmu.

Wolna od glutenu, zasadotwórcza kasza jaglana wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu w żołądku. Ma też działanie rozgrzewające, w związku z czym idealnie nadaje się na smakowite dania serwowane jesienią i zimą. Coraz więcej mówi się o jej leczniczych właściwościach, ponieważ jaglanka usuwa śluz z organizmu. To dlatego włączanie kaszy jaglanej do diety podczas infekcji, pomaga nam szybciej wyzdrowieć. Kasza jaglana skutecznie wzmacnia i pobudza osłabiany organizm, a do tego silnie go odżywia.

Bogata w pełnowartościowe białko, polecana jest przy chorobach trzustki, wątroby, jelit oraz nerek. Jednocześnie jest to jeden z najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych, wzbogaconych dodatkowo krzemionką, mającą zbawienny wpływ na stawy, ale też wygląd skóry, paznokci i włosów.

Słowem, zdrowo ją jeść – pod każdą postacią. Polecamy ją na słodko i słono… Z dodatkiem ulubionych przypraw, owoców i warzyw. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na jaglankę, zaczerpniętych ze strony Dobrzejemy.pl:

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

1. Paluchy cukiniowe

Składniki:

  • pół cukinii,
  • pół pomidora,
  • cebula dymka 1 szt,
  • amarantus – 1 łyżka,
  • kasza jaglana – ¼ szklanki,
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
  • przyprawy: szczypta soli morskiej, majeranek, oregano, tymianek.
dobrzejemy1

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Wsyp ją do rondelka, dodaj amarantus. Dodaj wodę w proporcji: 2. miarki wody na 1.  miarkę kaszy oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Cukinię przekrój na połowę i wydrąż łyżeczką miąższ tak, aby zrobiło się wgłębienie, jak w łódce.

Wydrążone kawałki wrzuć do miski, dodaj pokrojonego pomidora, oliwę oraz posiekaną dymkę. Wymieszaj. Kiedy kasza będzie gotowa, odlej resztkę wody i kaszę wymieszaj z warzywami w misce. Następnie gotową mieszankę przełóż do połówek cukinii. Zapiecz w piekarniku nagrzanym na 170 C. Piecz ok. 20 minut, do czasu aż się zarumieni.<

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

2. Budyń z kaszy jaglanej

Składniki:

  • kasza jaglana – pól szklanki,
  • daktyle – 3 sztuki,  
  • morele suszone – 3 szt,
  • rodzynki – 1 łyżka,
  • wiórki kokosowe – 1 łyżka.
dobrzejemy8

Przygotowanie:
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem. W rondelku zagotuj wodę, wrzuć kaszę, pokrojone daktyle, morele, rodzynki, wiórki, przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, czasem zamieszaj. Po lekkim ostygnięciu zmiksuj. W razie gdyby było zbyt gęste, dodaj wrzątku.

3. Papryka faszerowana

Składniki:

  • papryka żółta – 1 szt,  
  • kasza jaglana – 2 łyżki,
  • ciecierzyca z puszki – 2 łyżki,
  • bakłażan – 1/5,
  • cebula – ¼,
  • olej rzepakowy – 1/3 łyżki,
  • przyprawy: sól morska, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra zmielona, kurkuma, tymianek.
dobrzejemy6

Przygotowanie:
Kaszę i ciecierzycę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, potem zalej wrzątkiem, dodaj kolendrę i ugotuj razem, bez przykrycia w dwukrotnie większej ilości wody. Gotuj do zmięknięcia ciecierzycy, czyli ok.30-40 minut. Bakłażana umyj, pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Rozgrzej patelnię z olejem, wrzuć cebulę, a po kilku minutach bakłażana. Dodaj gałkę, estragon oraz imbir, zamieszaj i duś jeszcze chwilkę. Kaszę i ciecierzycę lekko zmiksuj, dodaj zawartość patelni, tymianek i wymieszaj. Górę papryki odetnij, wyjmij łyżeczką gniazdo. Napełnij paprykę farszem kaszowym.

Pomidora zmiksuj, dodaj kurkumę oraz bazylię, łyżeczkę wody. Paprykę ułóż w rondelku, zalej sosem i duś pod przykryciem na małym ogniu ok.30 min. Gdyby zabrakło wody, dolej więcej.

Wskazówki: paprykę możesz również zapiec w piekarniku. Jeśli nie masz ciecierzycy, możesz do kaszy jaglanej dodać łyżkę mąki z ciecierzycy lub zrobić farsz z samej kaszy jaglanej.

4. Jaglane racuchy z daktylami

Składniki:

  • kasza jaglana – 3 łyżki,
  • komosa ryżowa (quinoa) – 1 łyżka,
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka,
  • jajko – 1 szt,
  • daktyle  – 2 szt,
  • jabłko – ¼,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • sok z cytryny/cytryna – 1/3 łyżeczki,
  • przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, kurkuma.
dobrzejemy3

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem i gotuj z kurkumą w dwukrotnie większej ilości wody 20 min. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki, daktyle potnij. Wszystkie składniki zmiksuj razem na gładką masę. Rozgrzej patelnię z olejem, nakładaj ciasto łyżką i smaż na rumiano z obu stron.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

5. Gofry jaglane 

Składniki (dla jednej osoby):

  • kasza jaglana – 2 łyżki,
  • płatki jaglane – 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
  • banan – 1 sztuka,
  • powidła śliwkowe – 1 łyżeczka,
  • woda – 3 łyżki.
dobrzejemy7

Przygotowanie:
Kaszę zmiel w młynku. Banana rozgnieć widelcem na papkę. Składniki połącz, dodaj tyle wody, by uzyskać dość gęstą konsystencję. Piecz w gofrownicy lub opiekaczu. Gotowego gofra podawaj z powidłami śliwkowymi.

Wskazówka: Jeśli ciasto zrobimy bardziej lejące, gofer wyjdzie miękki, jeśli będzie gęste uzyskamy gofra nieco twardszego, chrupiącego.

6. Jaglana polenta

Składniki (dla jednej osoby):

  • kasza jaglana – 1/2 szklanki,
  • woda – 2 szklanki,
  • kasza kukurydziana – 1/2 szklanki,
  • masło – 1 łyżeczka,
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej i sok z cytryny

Przygotowanie:
Zagotuj wodę, powoli wsypuj kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj masło i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę zimnej wody, sok z cytryny.
Wskazówki: Polentę można posypać płatkami migdałowymi oraz podawać z powidłami (w rondelku udusić suszone śliwki i daktyle z małą ilością wody)..

7. Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:

  • kasza jaglana – 1/3 szklanki,
  • jabłko – 1 szt,
  • miód – łyżeczka,
  • rodzynki – 1 łyżka,
  • migdały 1 łyżka,
  • masło – 1 łyżeczka,  
  • laska wanilii – ½,
  • przyprawy – cynamon.
dobrzejemy5

Przygotowanie:
Kaszę przelej wrzątkiem, a następnie ugotuj w wodzie (2 porcje wody : 1 porcja kaszy). Gdy kasza się zagotuje zmniejsz ogień na minimum i gotuj na wolnym ogniu, aż pochłonie wodę. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, uduś z odrobiną wody i miodem oraz laską wanilii. Dodaj sparzone i namoczone rodzynki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ½ ugotowanej kaszy, pokrop olejem. Następnie dodaj jabłka, posyp cynamonem i ułóż kolejną warstwę ugotowanej kaszy. Posyp wierzch cynamonem i pokrop olejem. Całość zapiekaj przez około 20 min. w temp. 180°C. Udekoruj rodzynkami i migdałami.

8. Placki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • kasza jaglana – ½ szklanki,
  • mąka owsiana – 1 łyżka,
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
  • jajko – 1 szt,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • szczypiorek – 2 łyżki,
  • rzodkiewka – 1 szt,  
  • pomidor – 1 szt,
  • przyprawy: imbir, majeranek, sól morska, tymianek.

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą oraz przelej wrzątkiem. Ugotuj ją do miękkości w dwukrotnie większej ilości wody. Następnie przełóż do miski i zmiksuj z jajkiem, mąkami. Na końcu dodaj przyprawy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, a jeśli będzie zbyt gęsta, warto dodać trochę wody.

Rozgrzej patelnię z olejem i nakładaj łyżką masę. Smaż na złoty kolor. Kiedy placki się zarumienią, odstaw patelnię z ognia i ułóż na ich wierzchu plastry pomidora, rzodkiewki oraz posiekany koper. Dzięki temu troszkę zmiękną i lepiej wkomponują się w smak placków.

Wskazówki: placki możesz usmażyć bez dodatku przypraw i wtedy będą pyszne ze świeżymi owocami. Możesz je podawać z łyżeczką jogurtu naturalnego.

9. Jaglane naleśniki z konfiturą wiśniową

Składniki:

  • kasza jaglana – 3 łyżki,  
  • mleko ryżowe – 1/3 szklanki,
  • mąka kukurydziana – 1 łyżka,
  • jajko – 1 szt,
  • olej rzepakowy – 1/3 łyżki,
  • przyprawy: kardamon, sól morska.
dobrzejemy4

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem i ugotuj. Zmiksuj ją z mlekiem, mąką, olejem oraz jajkiem i przyprawami. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Nalewaj ciasto naleśnikowe, rozprowadź je na boki przechylając patelnię i smaż z obu stron. Podawaj z konfiturą wiśniową.

Wskazówki: naleśniki można zjadać z przeróżnymi dodatkami, z pastami kanapkowymi, z humusem.

10. Kuleczki kokosowe

Składniki:

  • kasza jaglana – 1/2 szklanki,
  • wiórki kokosowe – 3 łyżki,
  • rodzynki – 1 łyżka,
  • żurawina suszona – 1 łyżka,
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka,
  • miód – 2 łyżeczki,
  • dla smaku można dodać sok z cytryny.
dobrzejemy2

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Wsyp ją do rondelka, zalej 1 szklanką wrzątku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 25 minut. Następnie odstaw z ognia, dodaj olej, wymieszaj. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć 2 łyżki wiórków, chwilę smaż, mieszając. Dodaj miód i dalej mieszaj aż się rozpuści. Połącz z wiórkami. Następnie dodaj zawartość patelni do kaszy, wsyp rodzynki i żurawinę. Dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kuleczki, obtaczaj je w wiórkach i układaj na talerzu. Jeśli masz podwyższony poziom cukru – zastąp miód stewią.

Foto: flikr.com/golbenge

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.