Wolna od glutenu, zasadotwórcza kasza jaglana wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu w żołądku. Ma też działanie rozgrzewające, w związku z czym idealnie nadaje się na smakowite dania serwowane jesienią i zimą. Coraz więcej mówi się o jej leczniczych właściwościach, ponieważ jaglanka usuwa śluz z organizmu. To dlatego włączanie kaszy jaglanej do diety podczas infekcji, pomaga nam szybciej wyzdrowieć. Kasza jaglana skutecznie wzmacnia i pobudza osłabiany organizm, a do tego silnie go odżywia.
Bogata w pełnowartościowe białko, polecana jest przy chorobach trzustki, wątroby, jelit oraz nerek. Jednocześnie jest to jeden z najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych, wzbogaconych dodatkowo krzemionką, mającą zbawienny wpływ na stawy, ale też wygląd skóry, paznokci i włosów.
Słowem, zdrowo ją jeść – pod każdą postacią. Polecamy ją na słodko i słono… Z dodatkiem ulubionych przypraw, owoców i warzyw. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na jaglankę, zaczerpniętych ze strony Dobrzejemy.pl:
Uwaga! Reklama do czytania
Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
1. Paluchy cukiniowe
Składniki:
- pół cukinii,
- pół pomidora,
- cebula dymka 1 szt,
- amarantus – 1 łyżka,
- kasza jaglana – ¼ szklanki,
- sok z cytryny – 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
- przyprawy: szczypta soli morskiej, majeranek, oregano, tymianek.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Wsyp ją do rondelka, dodaj amarantus. Dodaj wodę w proporcji: 2. miarki wody na 1. miarkę kaszy oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Cukinię przekrój na połowę i wydrąż łyżeczką miąższ tak, aby zrobiło się wgłębienie, jak w łódce.
Wydrążone kawałki wrzuć do miski, dodaj pokrojonego pomidora, oliwę oraz posiekaną dymkę. Wymieszaj. Kiedy kasza będzie gotowa, odlej resztkę wody i kaszę wymieszaj z warzywami w misce. Następnie gotową mieszankę przełóż do połówek cukinii. Zapiecz w piekarniku nagrzanym na 170 C. Piecz ok. 20 minut, do czasu aż się zarumieni.<
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
2. Budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- kasza jaglana – pól szklanki,
- daktyle – 3 sztuki,
- morele suszone – 3 szt,
- rodzynki – 1 łyżka,
- wiórki kokosowe – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalej wrzątkiem. W rondelku zagotuj wodę, wrzuć kaszę, pokrojone daktyle, morele, rodzynki, wiórki, przyprawy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, czasem zamieszaj. Po lekkim ostygnięciu zmiksuj. W razie gdyby było zbyt gęste, dodaj wrzątku.
3. Papryka faszerowana
Składniki:
- papryka żółta – 1 szt,
- kasza jaglana – 2 łyżki,
- ciecierzyca z puszki – 2 łyżki,
- bakłażan – 1/5,
- cebula – ¼,
- olej rzepakowy – 1/3 łyżki,
- przyprawy: sól morska, bazylia, estragon, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra zmielona, kurkuma, tymianek.
Przygotowanie:
Kaszę i ciecierzycę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, potem zalej wrzątkiem, dodaj kolendrę i ugotuj razem, bez przykrycia w dwukrotnie większej ilości wody. Gotuj do zmięknięcia ciecierzycy, czyli ok.30-40 minut. Bakłażana umyj, pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Rozgrzej patelnię z olejem, wrzuć cebulę, a po kilku minutach bakłażana. Dodaj gałkę, estragon oraz imbir, zamieszaj i duś jeszcze chwilkę. Kaszę i ciecierzycę lekko zmiksuj, dodaj zawartość patelni, tymianek i wymieszaj. Górę papryki odetnij, wyjmij łyżeczką gniazdo. Napełnij paprykę farszem kaszowym.
Pomidora zmiksuj, dodaj kurkumę oraz bazylię, łyżeczkę wody. Paprykę ułóż w rondelku, zalej sosem i duś pod przykryciem na małym ogniu ok.30 min. Gdyby zabrakło wody, dolej więcej.
Wskazówki: paprykę możesz również zapiec w piekarniku. Jeśli nie masz ciecierzycy, możesz do kaszy jaglanej dodać łyżkę mąki z ciecierzycy lub zrobić farsz z samej kaszy jaglanej.
4. Jaglane racuchy z daktylami
Składniki:
- kasza jaglana – 3 łyżki,
- komosa ryżowa (quinoa) – 1 łyżka,
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka,
- jajko – 1 szt,
- daktyle – 2 szt,
- jabłko – ¼,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- sok z cytryny/cytryna – 1/3 łyżeczki,
- przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, kurkuma.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem i gotuj z kurkumą w dwukrotnie większej ilości wody 20 min. Jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki, daktyle potnij. Wszystkie składniki zmiksuj razem na gładką masę. Rozgrzej patelnię z olejem, nakładaj ciasto łyżką i smaż na rumiano z obu stron.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
5. Gofry jaglane
Składniki (dla jednej osoby):
- kasza jaglana – 2 łyżki,
- płatki jaglane – 1 łyżka,
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
- banan – 1 sztuka,
- powidła śliwkowe – 1 łyżeczka,
- woda – 3 łyżki.
Przygotowanie:
Kaszę zmiel w młynku. Banana rozgnieć widelcem na papkę. Składniki połącz, dodaj tyle wody, by uzyskać dość gęstą konsystencję. Piecz w gofrownicy lub opiekaczu. Gotowego gofra podawaj z powidłami śliwkowymi.
Wskazówka: Jeśli ciasto zrobimy bardziej lejące, gofer wyjdzie miękki, jeśli będzie gęste uzyskamy gofra nieco twardszego, chrupiącego.
6. Jaglana polenta
Składniki (dla jednej osoby):
- kasza jaglana – 1/2 szklanki,
- woda – 2 szklanki,
- kasza kukurydziana – 1/2 szklanki,
- masło – 1 łyżeczka,
- przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej i sok z cytryny
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, powoli wsypuj kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając gotuj pod przykryciem ok. 15 min. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj masło i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia, dodaj łyżkę zimnej wody, sok z cytryny.
Wskazówki: Polentę można posypać płatkami migdałowymi oraz podawać z powidłami (w rondelku udusić suszone śliwki i daktyle z małą ilością wody)..
7. Zapiekanka z kaszy jaglanej
Składniki:
- kasza jaglana – 1/3 szklanki,
- jabłko – 1 szt,
- miód – łyżeczka,
- rodzynki – 1 łyżka,
- migdały 1 łyżka,
- masło – 1 łyżeczka,
- laska wanilii – ½,
- przyprawy – cynamon.
Przygotowanie:
Kaszę przelej wrzątkiem, a następnie ugotuj w wodzie (2 porcje wody : 1 porcja kaszy). Gdy kasza się zagotuje zmniejsz ogień na minimum i gotuj na wolnym ogniu, aż pochłonie wodę. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, uduś z odrobiną wody i miodem oraz laską wanilii. Dodaj sparzone i namoczone rodzynki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ½ ugotowanej kaszy, pokrop olejem. Następnie dodaj jabłka, posyp cynamonem i ułóż kolejną warstwę ugotowanej kaszy. Posyp wierzch cynamonem i pokrop olejem. Całość zapiekaj przez około 20 min. w temp. 180°C. Udekoruj rodzynkami i migdałami.
8. Placki z kaszy jaglanej
Składniki:
- kasza jaglana – ½ szklanki,
- mąka owsiana – 1 łyżka,
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka,
- jajko – 1 szt,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- szczypiorek – 2 łyżki,
- rzodkiewka – 1 szt,
- pomidor – 1 szt,
- przyprawy: imbir, majeranek, sól morska, tymianek.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą oraz przelej wrzątkiem. Ugotuj ją do miękkości w dwukrotnie większej ilości wody. Następnie przełóż do miski i zmiksuj z jajkiem, mąkami. Na końcu dodaj przyprawy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, a jeśli będzie zbyt gęsta, warto dodać trochę wody.
Rozgrzej patelnię z olejem i nakładaj łyżką masę. Smaż na złoty kolor. Kiedy placki się zarumienią, odstaw patelnię z ognia i ułóż na ich wierzchu plastry pomidora, rzodkiewki oraz posiekany koper. Dzięki temu troszkę zmiękną i lepiej wkomponują się w smak placków.
Wskazówki: placki możesz usmażyć bez dodatku przypraw i wtedy będą pyszne ze świeżymi owocami. Możesz je podawać z łyżeczką jogurtu naturalnego.
9. Jaglane naleśniki z konfiturą wiśniową
Składniki:
- kasza jaglana – 3 łyżki,
- mleko ryżowe – 1/3 szklanki,
- mąka kukurydziana – 1 łyżka,
- jajko – 1 szt,
- olej rzepakowy – 1/3 łyżki,
- przyprawy: kardamon, sól morska.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem i ugotuj. Zmiksuj ją z mlekiem, mąką, olejem oraz jajkiem i przyprawami. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Nalewaj ciasto naleśnikowe, rozprowadź je na boki przechylając patelnię i smaż z obu stron. Podawaj z konfiturą wiśniową.
Wskazówki: naleśniki można zjadać z przeróżnymi dodatkami, z pastami kanapkowymi, z humusem.
10. Kuleczki kokosowe
Składniki:
- kasza jaglana – 1/2 szklanki,
- wiórki kokosowe – 3 łyżki,
- rodzynki – 1 łyżka,
- żurawina suszona – 1 łyżka,
- olej rzepakowy tłoczony na zimno – 1 łyżka,
- miód – 2 łyżeczki,
- dla smaku można dodać sok z cytryny.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Wsyp ją do rondelka, zalej 1 szklanką wrzątku i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 25 minut. Następnie odstaw z ognia, dodaj olej, wymieszaj. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć 2 łyżki wiórków, chwilę smaż, mieszając. Dodaj miód i dalej mieszaj aż się rozpuści. Połącz z wiórkami. Następnie dodaj zawartość patelni do kaszy, wsyp rodzynki i żurawinę. Dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kuleczki, obtaczaj je w wiórkach i układaj na talerzu. Jeśli masz podwyższony poziom cukru – zastąp miód stewią.
Foto: flikr.com/golbenge