Działanie
Nasiona kozieradki były od dawna uznawane za lek śluzowy, przede wszystkim do użytku zewnętrznego. Jednakże badania wykazały, że stosowane doustnie wywierają u ludzi i zwierząt działanie pobudzające czynności wydzielnicze oraz wzmagające mechanizmy odpornościowe. Nasiona i wyciągi z nasion zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego oraz śliny, ułatwiają trawienie pokarmów i przyswajanie ich składników, zwłaszcza aminokwasów. Ponadto pobudzają czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i przyczyniają się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek. Ponieważ jednocześnie wzrasta liczba krwinek białych, podnosi się tym samym odporność organizmu na patogenne szczepy bakterii.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Właściwości kozieradki:
- Zapobiega krzywicy, niedokrwistości i apatii u dzieci.
- Działa mlekopędnie.
- Śluzy powlekają i osłaniają błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Działają przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo.
- Śluzy i pektyny kozieradkowe regulują wypróżnienia i wzmagają procesy odnowy nabłonka jelit.
- Działa przeciwmiażdżycowo.
- Zapobiega marskości wątroby, przyśpiesza procesy eliminacji toksyn z organizmu.
- Zapobiega także zastojom żółci i rozwojowi kamicy żółciowej.
- Chroni wątrobę przed wpływem niektórych ksenobiotyków (leków, węglowodorów).
- Preparaty kozieradkowe mają działanie przeciwdepresyjne.
- Zastosowana zewnętrznie działa regenerująco na skórę i śluzówki (irygacje i nasiadówki ginekologiczne, lewatywy doodbytnicze, płukanki, okłady, przemywanie schorzałych miejsc).
- Pomaga w leczeniu owrzodzeń żylakowatych, ran, świądu odbytu, odleżyn. Zmielone nasienie kozieradki wymieszane z tranem lub maścią tranową na papkę jest znakomitym środkiem gojącym rany, oparzenia, odmrożenia i ropnie.
Ważne: kozieradki nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
[natuli]
Zastosowanie w kuchni

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Jest cenionym składnikiem kuchni wegetariańskiej, gdyż nadaje potrawom z warzyw i tofu niezwykłego aromatu. Uprażoną i zmieloną kozieradką można przyprawiać pieczone ziemniaki, gotowaną marchewkę, fasolę, kotlety selerowe, brokułowe lub kalafiorowe, ale także potrawy z jaj i zupy warzywne. Nadaje się do zaprawiania dipów jogurtowych oraz twarogów, można ją dodawać do dressingów sałatkowych na bazie jogurtu. Świetnie się sprawdzi w humusach z gotowanych warzyw strączkowych czyli pastach z gotowanej fasoli, cieciorki, bobu, soczewicy. Młode liście kozieradki oraz kiełki z nasion można dodać do sałatek jako urozmaicenie smaku. W niektórych krajach nasiona kozieradki moczy się w wodzie i gotuje, po czym podaje jako kaszę. Nasiona kozieradki służą za przyprawę do niektórych serów, a także ostrych sosów typu curry, ulubionych zwłaszcza w południowo-wschodniej Azji.
Zdrowotna mikstura wzmacniająca:
- 1 kg miodu
- 100 g nasion kozieradki
- po 10 g: macierzanki, rzepiku, krwawnika, tymianku, kminku
- po 5 g pokrzywy, lebiodki, lubczyku i hyzopu.
Miód ucieramy z mieszanką przypraw. W chłodnym miejscu można przechowywać nawet przez rok. Zażywamy dwa razy dziennie po łyżce stołowej – rano, najlepiej godzinę przed śniadaniem, i wieczorem przed snem. Dzieciom podajemy mniejszą porcję – dwa razy dziennie po łyżeczce od herbaty.
Kozieradka na poprawę stanu kości:
- 150 g kozieradki
- 30 g rzepiku
- 20 g korzenia żywokostu
- 20 g rdestu ptasiego
- 20 g kłącza perzu
- 10 g pokrzywy
- 10 g tymianku
Zemleć zioła na proszek, dodać do 1 kg miodu i dokładnie wymieszać. Zażywać po 1 łyżce stołowej rano i wieczorem. Można popić niewielką ilością przegotowanej wody.
Herbatka ayurwedyjska:
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1 szklanka wody
- ½-1 ½ łyżeczki miodu (według uznania)
Zmieszać wodę i kozieradkę w małym naczyniu (może być półlitrowy słoik), pozostawić namoczoną na całą noc. Rano zagotować wodę i nasiona. Odcedzić nasiona i ew. dodać miodu.
Przyprawa bengalska:
- 2 łyżki kuminu
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki nasion gorczycy
- 2 łyżki nasion czarnuszki
- 2 łyżki nasion kozieradki
Mieszanka wzmacniająca:
Gdy organizm jest osłabiony, anemiczny, gdy brakuje nam energii do życia, czujemy osłabieni po zimie, gdy mamy problemy z pamięcią i koncentracją możemy przygotować następującą mieszankę:
- 50g nasion kozieradki
- 50g lisci pokrzywy
- 50g siemienia lnianego
Zioła wymieszać, zemleć w młynku do kawy, wymieszać z płynnym miodem, stosować kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.
Herbatka usuwająca śluz:
- 50g nasion kozieradki
- 50g liści lub korzenia arcydzięgla
Zioła wymieszać, 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, naciągać pod przykryciem ok. 15 min, przecedzić. Wypić ciepłą w ciągu dnia.
Kozieradka rozpuszcza i wydala chorobotwórczy śluz z organizmu, dzięki czemu poprawia przemianę materii, zaś krew sprawniej popłynie i właściwie odżywi każdą część ciała.
Źródło:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. A. Morningstar, U.Desai
Aleksander Ożarowski,Wacław Jaroniewski; „ROŚLINY LECZNICZE i ich praktyczne zastosowanie”
S.Korżawska „Po zdrowie z ziołami”
2 odpowiedzi na “Kozieradka – wzmacnia smak i zdrowie”
Jest mlekopędna, ale nie maja jej stosować karmiące piersią? Nie rozumiem..?
Kozieradka zmienia smak mleka. W medycynie ludowej była wykorzystywana do wywoływania porodów, nie ma na to naukowych dowodów, jednak powinny jej unikać kobiety w ciąży – dopisek autorki