Kategorie
Dieta naturalna

Kozieradka – wzmacnia smak i zdrowie

Kozieradka pospolita, kozieradka lekarska to gatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych. Inne nazwy zwyczajowe: fenegryka, greckie siano, kozioroźnik, boża trawka. Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w medycynie, używaną już przez starożytnych Egipcjan i Hipokratesa. Wiele osób stosuje ją również jako afrodyzjak.

Działanie

Nasiona kozieradki były od dawna uznawane za lek śluzowy, przede wszystkim do użytku zewnętrznego. Jednakże badania wykazały, że stosowane doustnie wywierają u ludzi i zwierząt działanie pobudzające czynności wydzielnicze oraz wzmagające mechanizmy odpornościowe. Nasiona i wyciągi z nasion zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego oraz śliny, ułatwiają trawienie pokarmów i przyswajanie ich składników, zwłaszcza aminokwasów. Ponadto pobudzają czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i przyczyniają się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek. Ponieważ jednocześnie wzrasta liczba krwinek białych, podnosi się tym samym odporność organizmu na patogenne szczepy bakterii.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Właściwości kozieradki:

  • Zapobiega krzywicy, niedokrwistości i apatii u dzieci.
  • Działa mlekopędnie.
  • Śluzy powlekają i osłaniają błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Działają przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo.
  • Śluzy i pektyny kozieradkowe regulują wypróżnienia i wzmagają procesy odnowy nabłonka jelit.
  • Działa przeciwmiażdżycowo.
  • Zapobiega marskości wątroby, przyśpiesza procesy eliminacji toksyn z organizmu.
  • Zapobiega także zastojom żółci i rozwojowi kamicy żółciowej.
  • Chroni wątrobę przed wpływem niektórych ksenobiotyków (leków, węglowodorów).
  • Preparaty kozieradkowe mają działanie przeciwdepresyjne.
  • Zastosowana zewnętrznie działa regenerująco na skórę i śluzówki (irygacje i nasiadówki ginekologiczne, lewatywy doodbytnicze, płukanki, okłady, przemywanie schorzałych miejsc).
  • Pomaga w leczeniu owrzodzeń żylakowatych, ran, świądu odbytu, odleżyn. Zmielone nasienie kozieradki wymieszane z tranem lub maścią tranową na papkę jest znakomitym środkiem gojącym rany, oparzenia, odmrożenia i ropnie.

Ważne: kozieradki nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

[natuli]

Zastosowanie w kuchni

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Jest cenionym składnikiem kuchni wegetariańskiej, gdyż nadaje potrawom z warzyw i tofu niezwykłego aromatu. Uprażoną i zmieloną kozieradką można przyprawiać pieczone ziemniaki, gotowaną marchewkę, fasolę, kotlety selerowe, brokułowe lub kalafiorowe, ale także potrawy z jaj i zupy warzywne. Nadaje się do zaprawiania dipów jogurtowych oraz twarogów, można ją dodawać do dressingów sałatkowych na bazie jogurtu. Świetnie się sprawdzi w humusach z gotowanych warzyw strączkowych czyli pastach z gotowanej fasoli, cieciorki, bobu, soczewicy. Młode liście kozieradki oraz kiełki z nasion można dodać do sałatek jako urozmaicenie smaku. W niektórych krajach nasiona kozieradki moczy się w wodzie i gotuje, po czym podaje jako kaszę. Nasiona kozieradki służą za przyprawę do niektórych serów, a także ostrych sosów typu curry, ulubionych zwłaszcza w południowo-wschodniej Azji.

Zdrowotna mikstura wzmacniająca:

  • 1 kg miodu
  • 100 g nasion kozieradki
  • po 10 g: macierzanki, rzepiku, krwawnika, tymianku, kminku
  • po 5 g pokrzywy, lebiodki, lubczyku i hyzopu.

Miód ucieramy z mieszanką przypraw. W chłodnym miejscu można przechowywać nawet przez rok. Zażywamy dwa razy dziennie po łyżce stołowej – rano, najlepiej godzinę przed śniadaniem, i wieczorem przed snem. Dzieciom podajemy mniejszą porcję – dwa razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

Kozieradka na poprawę stanu kości:

  • 150 g kozieradki
  • 30 g rzepiku
  • 20 g korzenia żywokostu
  • 20 g rdestu ptasiego
  • 20 g kłącza perzu
  • 10 g pokrzywy
  • 10 g tymianku

Zemleć zioła na proszek, dodać do 1 kg miodu i dokładnie wymieszać. Zażywać po 1 łyżce stołowej rano i wieczorem. Można popić niewielką ilością przegotowanej wody.

Herbatka ayurwedyjska:

  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 szklanka wody
  • ½-1 ½ łyżeczki miodu (według uznania)

Zmieszać wodę i kozieradkę w małym naczyniu (może być półlitrowy słoik), pozostawić namoczoną na całą noc. Rano zagotować wodę i nasiona. Odcedzić nasiona i ew. dodać miodu.

Przyprawa bengalska:

  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki nasion gorczycy
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 2 łyżki nasion kozieradki

Mieszanka wzmacniająca:

Gdy organizm jest osłabiony, anemiczny, gdy brakuje nam energii do życia, czujemy osłabieni po zimie, gdy mamy problemy z pamięcią i koncentracją możemy przygotować następującą mieszankę:

  • 50g nasion kozieradki
  • 50g lisci pokrzywy
  • 50g siemienia lnianego

Zioła wymieszać, zemleć w młynku do kawy, wymieszać z płynnym miodem, stosować kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.

Herbatka usuwająca śluz:

  • 50g nasion kozieradki
  • 50g liści lub korzenia arcydzięgla

Zioła wymieszać, 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, naciągać pod przykryciem ok. 15 min, przecedzić. Wypić ciepłą w ciągu dnia.
Kozieradka rozpuszcza i wydala chorobotwórczy śluz z organizmu, dzięki czemu poprawia przemianę materii, zaś krew sprawniej popłynie i właściwie odżywi każdą część ciała.

Źródło:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. A. Morningstar, U.Desai
Aleksander Ożarowski,Wacław Jaroniewski; „ROŚLINY LECZNICZE i ich praktyczne zastosowanie”
S.Korżawska „Po zdrowie z ziołami”

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

2 odpowiedzi na “Kozieradka – wzmacnia smak i zdrowie”

Kozieradka zmienia smak mleka. W medycynie ludowej była wykorzystywana do wywoływania porodów, nie ma na to naukowych dowodów, jednak powinny jej unikać kobiety w ciąży – dopisek autorki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.