Kategorie
Dieta naturalna

Kryzys na talerzu, czyli 8 przepisów na bieda-obiad (niektóre w wersji lux)

Kryzys nie omija nikogo. Największa trucizna, czyli cukier, zdrożała już dawno, ceny innych nie pozostają w tyle. Nie traćcie jednak ducha, byłam w sklepie i obejrzałam budżetowe składniki obiadów. Dokonałam subiektywnego wyboru produktów dostępnych cały rok, ale na które największą chrapkę ma się zwykle zimą

Kryzys nie omija nikogo. Największa trucizna, czyli cukier, zdrożała już dawno, ceny innych nie pozostają w tyle. Portale z ogłoszeniami o pracę poszukują wyłącznie stażystów i praktykantów, a cena litra paliwa niebawem dogoni cenę biletu Intercity relacji Konin-Poznań Główny. Różnica będzie taka, że w Intercity częstują darmową kawą, do paliwa natomiast należało będzie ją sobie dokupić na stacji…

Nie traćcie jednak ducha, byłam w sklepie i obejrzałam budżetowe składniki obiadów. Dokonałam subiektywnego wyboru produktów dostępnych cały rok, ale na które największą chrapkę ma się zwykle zimą. Ma to związek z sezonowością potrzeb i menu, więcej o tym można poczytać w serwisie dziecisawazne.pl – ale oczywiście można to wszystko przyrządzać cały rok.

Seria Rodzicielska

Jak zrozumieć małe dziecko

#StopTrenowaniu – przeczytaj książkę, która wprowadzi i rozwinie Twoje świadome rodzicielstwo. Rodzicielstwo bez „instrukcji obsługi” i szkodliwych rad.

Zupa cebulowa z chlebem i…

  • 6 dużych cebul 80 gr/kg,
  • jakiś stary chleb,
  • ok. 2 litrów wody,
  • oliwa, pieprz (ew. papryka słodka, ale im mniej dodatkowych dodatków, tym lepiej dla zupy),
  • włoszczyzna albo suszone warzywa i lubczyk lub wegebulion.

Należy posiekać cebulę i zarumienić na oliwie. Tu pojawia się trudność – należy już teraz zaplanować formę ostateczną zupy. W kremie wielkość kawałków cebuli jest raczej bez znaczenia, w zupie z farfoclami jakoś lepiej smakują długie kawałki, cebulowe spaghetti.

W międzyczasie ugotowała się woda ze startymi warzywami, w niej ląduje cebula, całość gotuje się ok. kwadransa. Niektórzy gotują cebulę już z chlebem – mnie służy on w postaci grzanek, jako przerośnięta posypka, chrupiąca i złocista. Jeśli wybieracie opcję z grzankami, warto zrobić je właśnie teraz. Jeśli gotujecie chleb z całością, wrzućcie go do garnka i oddajcie się spokojnie się jakiejś innej czynności manualnej. Lub bezczynności.

…zupa chlebowa z cebulą

  • 6 kromek czerstwego chleba, koszt różny,
  • cebula,
  • ok. 1,5 litra wody,
  • włoszczyzna albo suszone warzywa i lubczyk albo wegebulion,
  • oliwa, przyprawy (zwłaszcza majeranek i lubczyk), czosnek.

Łatwo zapamiętać ten przepis, znając poprzedni. Odwracamy proporcje: wcześniej na 6 cebul jakiś kawałek chleba, tutaj inaczej: na 6 kawałków chleba – jedna cebula. Dalej podobnie: chleb pluska się w połowie bulionu (warzywa odławiamy albo nie), w tym czasie podsmażamy cebulę. Chleb trzeba zmiksować, dolać resztę bulionu, wrzucić całą resztę, gotować ok. 10 minut. Mieszać. Zjeść.

Multipotencjalność kapusty kwaszonej

W naturze kapusta kiszona występuje jako alternatywa droższa, więc w kryzysie używamy kwaszonej za ok. 3 zł/kg.

Robimy z kilograma kwaszonej kapusty wegański bigos, który jest bazą 4 potraw:

  1. Łazanek – powstają po zmieszaniu ciepłego jeszcze bigosu z makaronem w stosownym kształcie,
  2. Pierogów z kapustą – warto farsz przed zapakowaniem w ciasto mocniej doprawić, by zachował się smak,
  3. Wegańskiego bigosu – tutaj nie warto przeprowadzać żadnych modyfikacji,
  4. Niewegańskiego bigosu – należy wrzucić mięsne dodatki pasujące do bigosu, ale to znacznie podnosi koszt dania.

Składniki:

  • 1 kg kwaszonej kapusty,
  • 2 cebule ulubionej wielkości (jeśli chcemy zaimponować objętością potrawy, warto wybrać jak największe),
  • przyprawy (kminek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sos sojowy, ocet balsamiczny),
  • suszone śliwki (albo suszone pomidory, albo suszone grzyby, albo podsmażone pieczarki, albo wszystko naraz).

Na początek należy podsmażyć cebulkę, wrzucić przyprawy, pokrojoną kapustę, a jak się zacznie przypalać, warto dolać ciepłej wody. I tak dusić. Potem dodaje się pokrojone suszone śliwki (ilość według uznania) i dusi dalej, aż kapusta zmięknie. Można wrzucić przecier pomidorowy, ale zwykle na tym etapie bigos jest już idealny.

Dalej działamy już w zależności od sił, zapotrzebowania smakowego i produktów dostępnych w kuchennych szafkach. Ja tam stosuję oddanie się bezczynności.

Buraki pieczone z ziołami na gorąco lub na zimno

Burak to wiadomo: syrop z buraka, ćwikła, ty buraku, jak jeździsz?!, tani jak barszcz. No to o tym nie będę. Będę o wersjach ekskluzywnych. W cenie 90 gr/kg.

Buraczki pieczone z ziołami to jedna z moich ukochanych zimowych potraw. Burak się długo piecze, więc ciepło od kuchenki przyjemnie się rozchodzi, jak ktoś ma nieszczelną kuchenkę, to nie dość, że ciepło rozchodzi się lepiej i dłużej, to jeszcze czuć zapach tego arcydzieła, szczytu prostoty, działa godnego mistrzów… OK, składniki.

  • buraki,
  • oliwa,
  • zioła.

Liczba buraków zależy od pojemności piekarnika, na dwie blaszki i grill należy mieć z 6-8 sztuk. Bulwy się obiera i kroi w plastry. Każdy plaster smaruje się oliwą i posypuje ulubionymi ziołami. U nas w zeszłym sezonie rządziły cząber i oregano. Trzyma się wszystko w piekarniku, aż najgrubszy plaster będzie miękki, trwać to może nawet 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni. Dużo czasu na bezczynność.

Wychowanie w duchu prostoty
Jak zrozumieć małe dziecko
Rozwój seksualny dzieci

Tak, można wcześniej buraczki zblanszować. Skróci czas przygotowania i znacznie zmieni smak potrawy – oczywiście będzie znacznie słodsza. Właściwie tak znacznie, że można ją nazwać całkiem inaczej. Kombinujcie śmiało.

Wierzcie lub nie – coś tak prostego jest świetną przekąską, jednostką warzyw do obiadu i dodatkiem do dania głównego. Już tylko dla porządku dodam, że buraki pieczone z ziołami na gorąco lub na zimno są obłędnie wyborne – zarówno gorące, jak i zimne.

Buraczki z boróweczkami

  • 6 buraczków,
  • 3 łyżki konfitureczek z boróweczek,
  • czosneczek,
  • oliweczka, occik balsamiczny albo cytryneczka.

Potrawę, żeby była prawdziwie budżetowa, warto zaplanować pół roku wcześniej i w sierpniu zamknąć boróweczki w słoikach oraz wekach. Jeśli tego nie uczyniliście, można takie kupić (nie, nie, ja nie sprzedam!) albo skorzystać z innego przetworu, wedle smaku i gustu: dzika róża? skórka pomarańczowa? Mmmm.

Buraczki po ugotowaniu w łupinach warto ostudzić zimną wodą i dopiero potem skroić w kosteczkę. Potem tak: dodajemy resztę składników, schładzamy, jemy bez opamiętania. I takie gotowe buraczki z boróweczkami też oczywiście można zamknąć w słoikach.

I nie taki kryzys straszny…

Foto

Autor/ka: Agnieszka Mocarska

Lubi zmieniać miejsca zamieszkania, nie lubi rozmarynu, lubi początki i poniedziałki, pływa, biega, jeździ po mieście na rowerze i je chwasty. Z Gośką Ruszkowską, jedną z autorek DsW, prowadzi stronę miastozercy.pl, a poza tym redaktor naczelna ksiazkisawazne.pl.

8 odpowiedzi na “Kryzys na talerzu, czyli 8 przepisów na bieda-obiad (niektóre w wersji lux)”

U mnie sposób na kapustę to kiszenie ale nigdy nie mowilismy w domu – kapusta kiszona tylko kwaszona, dlatego teraz dalej mowie kwaszona i ogórki moja mama nadal robi kwaszone (choć na prawdę są kiszone).

Kwaszona kapusta jest niezdrowa (polecam zapoznac sie z tematem), dziwie sie, ze tu ja promujecie. Chocby nie wiem jak mnie przyszpililo, nigdy kwaszonej nie kupie.
To juz lepiej kupic slodka, w glowce i cos zdrobic.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *