Kategorie
Dieta naturalna

Kuchnia Pięciu Przemian

Cały wszechświat jest ze sobą powiązany i wzajemnie na siebie działa. Aby funkcjonował prawidłowo, powinna być zachowana równowaga. Zatem człowiek będąc mikrokosmosem podlega tym samym prawom co makrokosmos.

Cały wszechświat jest ze sobą powiązany i wzajemnie na siebie działa. Aby funkcjonował prawidłowo, powinna być zachowana równowaga. Zatem człowiek będąc mikrokosmosem podlega tym samym prawom co makrokosmos. Dietetyka zgodna z porą roku opiera się na uniwersalnych prawach natury, które są niezmienne i traktują człowieka jako element tego ekosystemu. Natomiast zakłócenie równowagi w organizmie, brak pewnych składników lub energii, albo niewłaściwy jej obieg, nazywany jest chorobą. Z tego powodu powinno się kłaść ogromny nacisk na profilaktykę zdrowia.

Odżywiając się zgodnie z porami roku uwzględniamy środowisko i klimat w jakim żyjemy. Takie odżywianie wyróżnia się prostotą stosowania. Można je wykorzystywać w każdej chwili, w każdej kulturze i każdym klimacie, nie posiadając ani egzotycznych przypraw, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Dzięki temu sposobowi odżywania można zrezygnować z liczenia kalorii, wartości odżywczych oraz ilości witamin i składników mineralnych.

To czy coś jest zdrowe czy nie, jest względne – zależne od czasu, osoby, miejsca i okoliczności.

Co to jest Pięć Smaków?

Odżywianie oparte na kuchni Pięciu Przemian, czyli Pięciu Smaków (każda przemiana to 1 odpowiedni smak) stymuluje naszą aktywność fizyczną i umysłową. Prawidłowo wprowadzając do naszego organizmu posiłki oparte na bazie 5 smaków, harmonizujemy organizm przyczyniając się do poprawy naszego stanu zdrowia.

Smak jest główną cechą pożywienia. Musimy również wiedzieć, że są takie rodzaje produktów, które nie mają jednego smaku, lecz przypisywane są do dwu lub więcej jakości smakowych.

Używając w swojej kuchni 5 smaków zrównoważamy odżywianie wszystkich organów. Im więcej smaków występuje w jednej potrawie, tym lepiej odżywione będą też poszczególne narządy. Cel ten osiągniemy, przygotowując potrawy z wieloma przyprawami i ziołami albo łącząc różne warzywa, np. marchew, kalarepkę i czerwone buraki, do tego proso lub polenta. W wyważonej potrawie wszystkie smaki dają się wyraźnie odczuć, ale żaden nie przeważa.

W naturze istnieje 5 smaków:

  • kwaśny
  • gorzki
  • słodki
  • ostry
  • słony

Co to jest termiczne działanie produktu?

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych

Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.

Zobacz kolekcję

Termika produktu spożywczego jest kolejnym ważnym kryterium jego oddziaływania. Do każdego rodzaju smaku przyporządkowane są produkty spożywcze o różnym działaniu termicznym, czyli energetycznym. Musimy pamiętać, że proces gotowania dodatkowo zmienia stan termiczny produktu. Należy zaznaczyć, że mówiąc o termicznym działaniu produktu, nie chodzi o temperaturę, ale o jego właściwości energetyczne oddziaływania na organizm, np. ogórek będzie działał nawilżająco i wychładzająco, a imbir rozgrzewająco, nawet jeśli spożyty będzie go na zimno. Stosując produkty, które oferuje nam dana pora roku i szerokość geograficzna, w naturalny sposób wykorzystujemy ich termiczne działanie. Zimą powinniśmy rozgrzewać się od środka produktami ciepłymi termicznie (plus sposób przygotowania), jak na przykład długo gotowany bigos lub kasza gryczana, natomiast latem na odwrót, możemy naturalnie schładzać i nawilżać organizm stosując produkty chłodne termicznie, np. warzywa gotowane na parze, sałaty.

Istnieje 5 rodzajów termicznych produktu:

  • zimny:
    chroni przed gorącem, ma działanie wychładzające, powinien być stosowany oszczędnie, jedynie w porze letniej. Ostrożność zalecana jest także w przypadku dzieci. Spożywanie bananów, kiwi, surowych pomidorów, ogórków, wód mineralnych i lodów wywołuje obniżenie odporności organizmu
  • chłodny:
    sprzyja budowie krwi i płynów ustrojowych organizmu; nawilża. Zasadniczo potrawy chłodne są ważne przez cały rok, jednak szczególnie zalecane są w ciepłych miesiącach roku. W chłodnej porze powinny stanowić jedynie niewielką część posiłku. Są to np. sałaty, krajowe owoce, fermentowane produkty mleczne (np. kefir czy jogurt)
  • neutralny:
    jest podstawą zrównoważonej diety. Wzmacnia i przywraca równowagę w organizmie. Dlatego produkty o termice neutralnej powinny być głównymi składnikami pożywienia. Należą do nich prawie wszystkie gatunki zboża, kapusty, marchewki, rośliny strączkowe i orzechy
  • ciepły:
    te produkty spożywcze działają na organizm lekko rozgrzewająco, pobudzają aktywność i powinny być spożywane razem z produktami neutralnymi, w większej ilości jesienią i zimą. Należą do nich, np. por, cebula, orzechy włoskie, owies, bazylia, majeranek, tymianek, oregano, kminek, cynamon, goździki, świeży imbir, kolendra, liść laurowy, gałka muszkatołowa
  • gorący:
    chroni przed zimnem, ogrzewa organizm. Szczególnie wskazany dla wegetarian. Powinien być stosowany jedynie w chłodnej porze roku. Do tej kategorii należą m.in. ostre przyprawy: pieprz cayenne, chili, ostre curry, suszony imbir, pieprz naturalny, czosnek. Generalnie zaleca się ostrożność przy spożywaniu tych produktów, zwłaszcza u dzieci

Autor/ka: Anna Krasucka

Doradca żywieniowy, dietetyk TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.
Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.
Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ (www.piecsmakow.com.pl), w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.
Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej" u Iny Diolosa, sygnowanej przez niemiecko - francuski Avicenna Instytut. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).
Ukończyła studia magisterskie „Komunikacja interpersonalna” w Niemczech oraz we Francji. Jest tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.
Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.
Współtwórczyni projektu Kobieta Piękna z Natury – www.pieknaznatury.pl

1 odpowiedź na “Kuchnia Pięciu Przemian”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.