Kategorie
Ekowiadomości

Kurczak z McDonald’s ma mało kurczaka

Zamawiany w fast foodzie kurczak może zawierać zaledwie 50 proc. kurczaka.

Autorzy z portalu Organic Authority przeanalizowali skład serwowanej przez restaurację McDonald’s popularnej potrawy McNuggets (mięso z kurczaka w panierce). Okazało się, że owo mięso zawiera… tylko 50 proc. mięsa. Reszta to wypełniacze i dodatki.
Wśród nich znajdują się woda, słodziki, skrobia i sól, ale też takie smakołyki jak:

  • zabezpieczający przed zawilgoceniem produktu polidimetylosiloksan (polimer krzemu używany między innymi do produkcji kremów, dezodorantów, mydeł czy smarów)
  • TBHQ (tert-butylohydrochinon), czyli zabezpieczający przed jełczeniem związek na bazie butanu (używanego np. do napełniania zapalniczek) używany szeroko w produkcji środków lakierniczych. Naukowcy zalecają daleko idącą ostrożność w wykorzystywaniu tego środka, gdyż może on sprzyjać rozwojowi nowotworów żołądka, czego dowiodły badania laboratoryjne
  • pełniący funkcję zmiękczającą fosforan aluminiowo-sodowy (zbyt duża zawartość aluminium w organizmie powoduje odwapnienie kości i zaburzenia oddychania).

Chociaż wszystkie wymienione wyżej produkty są oficjalnie dopuszczone do użytku spożywczego w małych ilościach i nie zachorujemy zaraz po zjedzeniu kilku nuggetsów, ich częste spożywanie może mieć negatywne skutki zdrowotne. Zwłaszcza że większość niskotoksycznych dodatków do żywności ma tendencję do akumulowania się w organizmie i osiągania niebezpiecznych stężeń.

Pełen skład potrawy McNuggets na stronie McDonalds (należy kliknąć w ikonkę „Nutrition”).

Więcej na: http://wyborcza.pl

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.