Lukrecja została wybrana na roślinę roku 2012. Wyboru dokonał zespół naukowców z Uniwersytetu w Würzburgu w Niemczech oraz przedstawiciele WWF odpowiedzialni za ochronę środowiska.
Uwaga! Reklama do czytania

PREMIERA
Piękne, bliskościowe wierszyki na dobranoc
Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin znanych człowiekowi i stosowanych w lecznictwie. Szeroko stosowana w kulturze Wschodu i Zachodu, w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, Chinach oraz w średniowiecznej Europie. Z powodzeniem stosowana do teraz w ziołolecznictwie, przemyśle kosmetycznym i spożywczym.

„Lukrecja jest wyjątkowa. Można nią szybko ukoić ból gardła i kaszel. Zioło to było używane przed wiekami przez starożytnych lekarzy greckich i egipskich w infekcjach gardła – leczyło kaszel, chrypkę i astmę”- powiedział profesor Johannes Mayer, ekspert od historii leczniczej i botaniki na Uniwersytecie Würzburg.
Surowcem zielarskim jest korzeń wraz z odłogami. Glicyryzyna, czyli jeden ze składników aktywnych rośliny, posiada silne własności wiązania wody w skórze. Dodatkowo lukrecja posiada działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące. Nieznacznie podnosi również ciśnienie krwi.
„Właściwości lecznicze lukrecji sprawiają, że jest kluczowym składnikiem niemal każdej naturalnej kuracji”, podkreśla Susanne Honnef, ekspert ochrony zdrowia w WWF. Dr Honnef stwierdza, że „w ostatnich latach obywatele Niemiec stają się coraz bardziej świadomi wartości wewnętrznej naturalnych leków, w wyniku czego handel leczniczy przeżywa prawdziwy renesans”, i dodaje, że „to może mieć wpływ na dzikie populacje roślin, narażając je na nadmierną eksploatację”.
WWF i TRAFFIC starają się przeciwdziałać takim naciskom. W 2010 roku organizacje te pomogły wprowadzić FairWild standard – to standard międzynarodowy, według którego ocenia się zbiory, nadzoruje handel dzikimi roślinami i dostosowuje je do różnych wymagań, m.in. ekologicznych, społecznych i gospodarczych. Standard FairWild czuwa nad tym, by rośliny były zbierane i sprzedawane w sposób chroniący dzikie populacje i w sposób korzystny dla producentów wiejskich (lokalnych).
Standardowy FairWild obejmuje surowe zasady dotyczące ekonomii i środowiska, które są podstawą do certyfikacji produktów roślinnych oraz służą jako podstawa do opracowania przepisów ustawowych i wykonawczych, regulujących handel tymi produktami.
Źródło: www.naturalnews.com