Nie chcemy warzyw i owoców nasiąkniętych pestycydami! Environmental Working Group (EWG) już po raz kolejny udostępniła listę produktów najbardziej skażonych pestycydami oraz tych, które mają ich mało lub są od nich wolne. Niepokoi fakt, że jabłka znajdują się na szczycie listy czwarty rok z rzędu, co nie może dziwić w obliczu wiadomości, że są one często pokryte substancją chemiczną, która jest zakazana w Europie. Jednak podejrzewam, że dotyczy to tylko owoców eksportowanych. Przecież jabłka to nasz sztandarowy owoc, można powiedzieć, że dla Polaków – lokalny. Nie musi przemierzać tysięcy kilometrów, by trafić w nasze ręce, nie trzeba go pryskać. EWG zaleca, by kupować warzywa i owoce ekologiczne, najlepiej z pewnego źródła, np. od zaprzyjaźnionego rolnika czy sadownika.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Warto podkreślić, iż badaniem objęto jarzyny i owoce dostępne w USA. Europejczycy nie mogą odczytywać listy dosłownie, raczej należy przełożyć dane na nasz lokalny rynek, gdzie przykładowo królują właśnie jabłka i sezonowo truskawki. Myślę, że jeśli powstałaby lista najbardziej skażonych pestycydami owoców i warzyw oraz tych najczystszych dostępnych w Europie czy Polsce, wyglądałaby zupełnie inaczej. Nie mniej jednak warto być bardziej świadomym konsumentem i bezwzględnie pamiętać o myciu warzyw i owoców.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
„Parszywa dwunastka”:
- jabłka
- truskawki
- winogrona
- seler
- brzoskwinie
- szpinak
- słodka papryka
- nektarynki (importowane)
- ogórki
- pomidory czereśniowe
- groszek (importowany)
- ziemniaki
plus:
- ostra papryka
- kapusta
„Czysta dwunastka”:
- awokado,
- kukurydza,
- ananas,
- kapusta,
- groszek (mrożony),
- cebula,
- szparagi,
- mango,
- papaja,
- kiwi,
- bakłażan,
- grejpfrut,
- kantalupa,
- kalafior,
- słodkie ziemniaki.
Uwaga! Reklama do czytania
Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!
Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Foto
5 odpowiedzi na “Najbardziej skażone pestycydami warzywa i owoce – tzw. „brudna dwunastka””
Dobrze by jednak bylo zobaczyc taka liste europejska, nie ma sensu w ogole czytac tej listy powyzej skoro zaden produkt moze sie na niej nie zgadzac
Zgadzam się, ta lista może tylko wprowadzić w błąd, jeśli ktoś coś źle przeczyta…
Jestem ciekawy jak to wygląda w Polsce.
Czy jest jakiś sposób żeby pozbyć się tych pestycydów? nie każdy może sobie pozwolić na takie ekologiczne warzywa i owoce lub po prostu nie ma gdzie ich kupić. Pozdrawiam
Ja pozbywam sie pestycydow w taki oto sposob : do miski z wodą dodaję pół butelki wody utlenionej i łyżkę sody oczyszczonej i trzymam w tej wodzie warzywa lub owoce przynajmniej 1 godzine, często jednak zostawiam na noc. Ten sposób zaczerpnęłam z ksiązki i forum z którego często korzystam. Pozdrawiam