Istnieje kilka odmian cynamonu. Bardzo drogą, lecz najbardziej szlachetną i najzdrowszą jest cynamon cejloński. Tańszą, popularniejszą i ogólnie dostępną jest odmiana „cassia”. Jego korzenny zapach kojarzy się z ciepłem, rozgrzewającym winem, słodką szarlotką.
Właściwości przeciwzapalne i lecznicze tej przyprawy znane były już w czasach starożytnych. Współcześnie cynamon stosowany jest w przemyśle kosmetycznym, medycynie naturalnej, ale przede wszystkim w kuchni. Już niewielka ilość tej wspaniałej przyprawy może podkreślić smak słodkich dań, a także kawy, koktajlu czy grzanego trunku. Cynamon doskonale komponuje się z dynią, jabłkiem czy imbirem.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Warto sięgać po cynamon, ponieważ:
- W okresie jesienno-zimowym wspomaga leczenie stanów zapalnych, pierwszych oznak przeziębienia, działa bakteriobójczo.
- Podobnie jak imbir pomaga zwalczać uczucie mdłości.
- Kora cynamonu łagodzi podrażnienia skóry twarzy i zmiany trądzikowe.
- Poprawia pamięć.
- Wspomaga leczenie infekcji wywołanych drożdżami.
- Jest źródłem żelaza, błonnika, wapnia.
- Niektóre badania sugerują, że skutecznie pomaga w walce z nadciśnieniem oraz redukuje bóle stawów i poziom cukru we krwi.
Przedstawiamy 6 propozycji na dania z dodatkiem cynamonu:
1. Śniadaniowa jaglanka z prażonym jabłkiem
Składniki (1 porcja):
- ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wody,
- ½ szklanki mleka (np. owsianego),
- 2 suszone daktyle,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka masła,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Wodę połączyć z mlekiem i zagotować w garnku. Daktyle posiekać na drobne kawałki. Kaszę dwukrotnie przepłukać wrzątkiem i wsypać z daktylami do gotującego się płynu. Gotować pod przykryciem (nie podnosząc pokrywki) na najmniejszym ogniu przez 18–20 minut, do wchłonięcia się płynu. Jabłko obrać, przepołowić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i uprażyć na patelni z dodatkiem masła (można podlać owoce odrobiną wody i prażyć najpierw pod przykryciem). Gdy jabłka zmiękną, posypać je cynamonem i dodać do ciepłej kaszy.
2. Rozgrzewający krem z marchewki
Składniki (2 porcje):
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 mała cebula,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę przeciąć na pół, wycisnąć sok i przelać go do szklanki wraz z miąższem. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać posiekany imbir i jeszcze chwilę podsmażać. Po ok. 1 minucie wsypać pokrojoną marchew i pietruszkę, dokładnie wymieszać całość, podsmażyć kolejną minutę, a następnie zalać wodą i sokiem z pomarańczy (z miąższem). Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną (ok. 30 minut). Dodać cynamon, zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, w czasie miksowania dolać wody, a na koniec ponownie zagotować.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
3. Kruche ciasteczka z miodem
Składniki (ok. 30 sztuk):
- 4 łyżki gęstego miodu,
- 1¾ szklanki mąki orkiszowej + mąka do podsypywania ciasta,
- 100 g twardego masła,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Masło zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w kostkę, dodać mąkę, rozbite jajko, miód i cynamon. Całość zagniatać rękoma do momentu, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleić do rąk (od czasu do czasu można je podsypać niewielką ilością mąki). Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 50 minut do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć folię, rozwałkować na grubość ok. 5–6 mm i wykrawać ulubione kształty. Przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 8 minut w 200 stopniach z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika.
4. Muffiny owsiane z jabłkiem i cukinią
Składniki (12 sztuk):
- 1½ szklanki mąki owsianej (lub zmielone na mąkę płatki owsiane),
- 1 duże, słodkie jabłko (obrane i starte na grubych oczkach tarki),
- 1 mała cukinia (obrana, starta na grubych oczkach, odciśnięta z soku),
- ⅓ szklanki roztopionego masła/oleju rzepakowego,
- 4 suszone daktyle (posiekane na małe kawałki),
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych,
- 1 kubek jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku),
- ¾ łyżeczki ekoproszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
W misce połączyć suche składniki: mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. W drugiej misce połączyć mokre składniki: rozmącone jajka, jogurt, starte jabłko i cukinię (ok. jednej szklanki), masło/olej, daktyle i wszystko dokładnie wymieszać.
Połączyć zawartość misek i wymieszać ciasto łyżką lub mikserem do uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji. Przygotować foremki do muffinek (blaszane wyłożyć wcześniej papierowymi papilotkami, silikonowe – niekoniecznie). Za pomocą łyżki nakładać ciasto do foremek (zapełniając je do ¾ wysokości) i piec w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Podawać po ostudzeniu.
5. Zupa krem z pietruszki i gruszki
Składniki (1 porcja):
- 3 większe korzenie pietruszki,
- 1 duża gruszka lub 2 małe,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ¼ szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego),
- ½ szklanki bulionu warzywnego,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry, a następnie ugotować w bulionie do miękkości. Pod koniec gotowania wlać mleko i jeszcze chwilę gotować. Gruszkę obrać, przepołowić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ugotowanej pietruszki. Całość zmiksować na gładki krem. Dodać cynamon, kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Podawać na ciepło.
6. Naleśniki cynamonowe
Składniki (6 sztuk):
- 1 szklanka mleka (np. roślinnego),
- ¾ szklanki mąki orkiszowej,
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego do smażenia),
- 1 łyżeczka cynamonu.
Nadzienie:
- 4 łyżki białego sera
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka migdałów w proszku.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zmiksować dokładnie, by nie było grudek. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotować nadzienie: ser rozgnieść dokładnie widelcem, dodać miód, migdały i dobrze wymieszać na gładką masę. Gotowe placki naleśnikowe posmarować nadzieniem i zwinąć w dowolny sposób. Można również podać naleśniki z wybranym syropem lub delikatnie posypać cynamonem.
Foto: flikr.com/infobunny