Próchnica zębów jest jedną z najszerzej rozpowszechnionych chorób na świecie. O wpływie pożywienia na stan zębów i jamy ustnej, w odróżnieniu od innych powszechnych chorób, mówi i pisze się od dawna. Przeprowadzono setki doświadczeń, które jednoznacznie potwierdziły wpływ określonego pożywienia na stan uzębienia.

Co powoduje próchnicę w ogóle, a szczególnie u dzieci?
- początki choroby zaczynają się w życiu płodowym. Rozwój i mineralizacja zębów rozpoczyna się bardzo wcześnie – od 4 tygodnia ciąży, a kończy około 20 roku życia. Wszystkie niedobory pokarmowe w tym okresie, a szczególnie w okresie ciąży, karmienia i wczesnego dzieciństwa są bardzo trudne do nadrobienia
- w okresie niemowlęcym, istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu żucia, jak i całego organizmu, jest karmienie piersią. Dzieci, które były karmione piersią, znacznie rzadziej zapadają na próchnicę. Im dłużej dziecko było karmione mlekiem matki, tym ryzyko wystąpienia choroby jest mniejsze
- kiedy przestajemy karmić dziecko piersią, najlepszym pożywieniem są kremy zbożowe z przetartymi warzywami i owocami. Doskonałą potrawką dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia są zagęszczone zupki z przetartych warzyw sezonowych, z dodatkiem kremów zbożowych
- kiedy dziecko rośnie, zmienia się również jego dieta, której podstawą zawsze powinny być nieoczyszczone ziarna zbóż i warzywa. Od trzeciego roku życia należy wprowadzać chleb pszenno-razowy, pieczony w domu (pieczywo podajemy w bardzo małych ilościach)
- nie należy przyzwyczajać dzieci do słodkich pokarmów i napojów. Używajmy tylko naturalnych słodkości (słody zbożowe, syrop klonowy, buraczany i małe ilości miodu). Jednak nawet te, należy odpowiednio dawkować
- dziecko powinno odżywiać się pokarmem świeżym, sezonowym, całościowym i jeżeli to możliwe, z upraw lokalnych
- dzieci w wieku ok. 1-3 lat, powinny stopniowo otrzymywać potrawy o stałej konsystencji (nie papkowate, grubiej rozdrobnione, wymagające gryzienia i żucia). Twarde pokarmy warunkują prawidłowy rozwój szczęk i uzębienia, wpływają na wydzielanie śliny i soków trawiennych
- wśród produktów, którymi karmimy dziecko nie powinny znaleźć się tzw. węglowodany oczyszczone, np. biały cukier i wyroby z niego, biała mąka i wyroby z niej, biała sól, a także większość produktów i pokarmów technologicznie przetworzonych. Szczególnie cukier i biała mąka mają destrukcyjny wpływ na zęby, są lepkie, mają skłonność do osadzania się na zębach, łatwo fermentują i działają próchniczotwórczo
- z punktu widzenia zdrowia jamy ustnej zarówno u dzieci, jak i dorosłych, należy ograniczyć tzw. podjadanie między posiłkami głównymi. Przy każdym posiłku na 20 minut zmniejsza się pH w jamie ustnej, co stwarza dogodne warunki dla demineralizacji szkliwa. Jeżeli przerwy między jedzeniem są krótkie, stale utrzymuje się niskie pH w jamie ustnej. Stwierdzono także, że słodycze działają najbardziej próchniczotwórczo wtedy, gdy są spożywane między posiłkami. Niezwykle szkodliwie dla uzębienia, zarówno dzieci, jak i dorosłych, jest spożywanie dodatkowych posiłków bezpośrednio przed snem.
1 odpowiedź na “Odżywianie a próchnica u dzieci”
A gdy juz pojawi sie prochnica, czy jest szansa na jej wycofanie czy konieczne jest leczenie? Jak z prochnica poradzic sobie u 3-letniego dziecka? Przeciez nie pozwoli sobie borowac zeba? Z tego co wyczytalam stan jelit ma duzy zwiazek z prochnica. Moje dziecko przeszlo leczenie pasozytow metronidazolem. Jak ratowac zeby i pomoc wrocic jelitom do zdrowia? Dostaje probiotyki, slodkie bardzo ograniczone, zero przenicy, jesli pieczywo to zytnie na zakwasie etc.