Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

Odżywianie a próchnica u dzieci

Próchnica zębów jest jedną z najszerzej rozpowszechnionych chorób na świecie. O wpływie pożywienia na stan zębów i jamy ustnej, w odróżnieniu od innych powszechnych chorób, mówi i pisze się od dawna.

Próchnica zębów jest jedną z najszerzej rozpowszechnionych chorób na świecie. O wpływie pożywienia na stan zębów i jamy ustnej, w odróżnieniu od innych powszechnych chorób, mówi i pisze się od dawna. Przeprowadzono setki doświadczeń, które jednoznacznie potwierdziły wpływ określonego pożywienia na stan uzębienia.

Co powoduje próchnicę w ogóle, a szczególnie u dzieci?

  • początki choroby zaczynają się w życiu płodowym. Rozwój i mineralizacja zębów rozpoczyna się bardzo wcześnie – od 4 tygodnia ciąży, a kończy około 20 roku życia. Wszystkie niedobory pokarmowe w tym okresie, a szczególnie w okresie ciąży, karmienia i wczesnego dzieciństwa są bardzo trudne do nadrobienia
  • w okresie niemowlęcym, istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządu żucia, jak i całego organizmu, jest karmienie piersią. Dzieci, które były karmione piersią, znacznie rzadziej zapadają na próchnicę. Im dłużej dziecko było karmione mlekiem matki, tym ryzyko wystąpienia choroby jest mniejsze
  • kiedy przestajemy karmić dziecko piersią, najlepszym pożywieniem są kremy zbożowe z przetartymi warzywami i owocami. Doskonałą potrawką dla dzieci powyżej 7 miesiąca życia są zagęszczone zupki z przetartych warzyw sezonowych, z dodatkiem kremów zbożowych
  • kiedy dziecko rośnie, zmienia się również jego dieta, której podstawą zawsze powinny być nieoczyszczone ziarna zbóż i warzywa. Od trzeciego roku życia należy wprowadzać chleb pszenno-razowy, pieczony w domu (pieczywo podajemy w bardzo małych ilościach)
  • nie należy przyzwyczajać dzieci do słodkich pokarmów i napojów. Używajmy tylko naturalnych słodkości (słody zbożowe, syrop klonowy, buraczany i małe ilości miodu). Jednak nawet te, należy odpowiednio dawkować
  • dziecko powinno odżywiać się pokarmem świeżym, sezonowym, całościowym i jeżeli to możliwe, z upraw lokalnych
  • dzieci w wieku ok. 1-3 lat, powinny stopniowo otrzymywać potrawy o stałej konsystencji (nie papkowate, grubiej rozdrobnione, wymagające gryzienia i żucia). Twarde pokarmy warunkują prawidłowy rozwój szczęk i uzębienia, wpływają na wydzielanie śliny i soków trawiennych
  • wśród produktów, którymi karmimy dziecko nie powinny znaleźć się tzw. węglowodany oczyszczone, np. biały cukier i wyroby z niego, biała mąka i wyroby z niej, biała sól, a także większość produktów i pokarmów technologicznie przetworzonych. Szczególnie cukier i biała mąka mają destrukcyjny wpływ na zęby, są lepkie, mają skłonność do osadzania się na zębach, łatwo fermentują i działają próchniczotwórczo
  • z punktu widzenia zdrowia jamy ustnej zarówno u dzieci, jak i dorosłych, należy ograniczyć tzw. podjadanie między posiłkami głównymi. Przy każdym posiłku na 20 minut zmniejsza się pH w jamie ustnej, co stwarza dogodne warunki dla demineralizacji szkliwa. Jeżeli przerwy między jedzeniem są krótkie, stale utrzymuje się niskie pH w jamie ustnej. Stwierdzono także, że słodycze działają najbardziej próchniczotwórczo wtedy, gdy są spożywane między posiłkami. Niezwykle szkodliwie dla uzębienia, zarówno dzieci, jak i dorosłych, jest spożywanie dodatkowych posiłków bezpośrednio przed snem.

Foto

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

1 odpowiedź na “Odżywianie a próchnica u dzieci”

A gdy juz pojawi sie prochnica, czy jest szansa na jej wycofanie czy konieczne jest leczenie? Jak z prochnica poradzic sobie u 3-letniego dziecka? Przeciez nie pozwoli sobie borowac zeba? Z tego co wyczytalam stan jelit ma duzy zwiazek z prochnica. Moje dziecko przeszlo leczenie pasozytow metronidazolem. Jak ratowac zeby i pomoc wrocic jelitom do zdrowia? Dostaje probiotyki, slodkie bardzo ograniczone, zero przenicy, jesli pieczywo to zytnie na zakwasie etc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *