Kategorie
ekowiadomości

Oliwa z oliwek zapobiega chorobom serca

Zielone warzywa liściaste i oliwa z oliwek są niezbędne dla prawidłowej pracy serca – potwierdzają włoscy naukowcy

Zielone warzywa liściaste i oliwa z oliwek są niezbędne dla prawidłowej pracy serca – potwierdzają włoscy naukowcy z Cancer Research and Prevention Institute in Florence. Ich badania pokazały, że kobiety, które spożywają dziennie przynajmniej jedną porcję zielonych warzyw są o 46% mniej narażone na choroby serca niż te, które jedzą tych warzyw mniej. Podobne korzyści osiągają ci, którzy spożywają dziennie co najmniej trzy łyżki oliwy z oliwek.

Dzieje się tak prawdopodobnie dzięki temu, że zielone warzywa liściaste zawierają kwas foliowy, witaminy i potas – niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Naukowcy potwierdzili, że dieta bogata w oliwę z oliwek i zielone warzywa wpływa korzystnie nie tylko na serce, ale też zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, raka piersi, otyłości, choroby Alzheimera i innych form demencji.

Badania trwały osiem lat i objęły 30.000 Włoszek. Według naukowców dieta śródziemnomorska może nie tylko pomagać w leczeniu w/w schorzeń, ale też wpływać na długość naszego życia, bo zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów naczyniowych, które mogą przyczynić się do starzenia się mózgu.

Źródło: www.naturalnews.com
Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *