Owsianka instant kontra płatki owsiane (4 przepisy na owsiankę domowej roboty)
| Owsianka instant kontra płatki owsiane (4 przepisy na owsiankę domowej roboty)

Owsianka instant kontra płatki owsiane (4 przepisy na owsiankę domowej roboty)

Zdarza się, że mamy mało czasu na śniadanie czy drugie śniadanie w pracy. W takiej sytuacji sięgamy czasem po gotowe produkty, które wydają nam się zdrowe. Bo przecież owsianka jest zdrowa! Owszem, ale tylko taka z pełnoziarnistych płatków owsianych, przygotowana na wodzie bądź mleku roślinnym, z naturalnymi składnikami (np. owocami czy bakaliami) i słodem. Nie sposób tego powiedzieć o sypkiej, gotowej mieszance ze sztucznymi aromatami, mlekiem w proszku i cukrem.

Przyjrzyjmy się bliżej gotowej owsiance NesVita o smaku malinowym firmy Nestle.

Skład:

  • płatki owsiane 68,0%,
  • cukier,
  • mleko pełne w proszku 9,4%,
  • suszona malina 2%,
  • aromaty,
  • sól.

Przygotowanie:

Zalej owsiankę 140 ml gorącej wody. Odstaw na 3 minuty.

Czy owsianka NesVita jest zdrowa? Przecież ma w swoim składzie aż 68% płatków owsianych. Wskazany przez producenta sposób przygotowania jest dla nas informacją, że produkt zawiera wyłącznie płatki błyskawiczne. One zaś, spośród wszystkich rodzajów płatków (zwykłych i gruboziarnistych górskich) są najmniej wartościowe, zarówno pod względem obecności błonnika jak i innych cennych wartości odżywczych. Oznacza to, że owsianka wcale nie jest “pełnoziarnista”, jak sugerują hasła na opakowaniu. Drugim składnikiem jest cukier. To znów oznacza, że jest go więcej niż mleka i malin. A ile jest malin? Na pewno nie tyle, ile jest pokazane na opakowaniu! Przeczytaj: Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru?

Co powinniśmy wiedzieć o płatkach owsianych?

Owies w płatkach owsianych występuje pod różną postacią. To zawsze to samo ziarno, ale sposób, w jaki został on przetworzony, zmienia czas gotowania i konsystencję owsianki po ugotowaniu.

Owies:

  • pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi,
  • ma działanie estrogenopodobne i przeciwutleniające,
  • zawiera substancje psychoaktywne, które mogą być pomocne w zwalczaniu uzależnienia od nikotyny i maja działanie przeciwdepresyjne.

Formy w jakich występuje owies:

  • kasza owsiana niekruszona – wyróżnia się jej wersję całą i rozdrobnioną; produkowana z owsa, który był obierany i szlifowany, jest stosowana głównie jako dodatek do zup, ponieważ jej czas gotowania jest długi (ok. 30 minut). Doskonale zagęszcza zupy, ale równie dobrze smakuje na słodko z owocami lub jako składnik farszu do pierogów czy naleśników. Przed gotowaniem dobrze jest moczyć kaszę przez około godzinę. Po ugotowaniu ma delikatny, lekko orzechowy smak. Jest mało popularna i trudno dostępna.
  • płatki owsiane – to produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa poddanego zabiegom hydrotermicznym, a następnie obłuskiwaniu, ewentualnie krojeniu i płatkowaniu. Ze względu na sposób obróbki ziarna wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych:
    1. zwykłe – otrzymane z całego ziarna, do przygotowania posiłku konieczne jest ich gotowanie;
    2. górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna, w celu przygotowania do spożycia wystarczy je zagotować;
    3. błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, gotowe do spożycia na zimno, odznaczają się niższą wilgotnością (poniżej 10%).

Płatki owsiane zawierają dużą ilość węglowodanów (70%), białka (15%), nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika (β-glukanów), lignin, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia.

Czy może jeść je każdy? Tak, choć należy stosować umiar. Płatki owsiane zawierają sporo kwasu szczawiowego, który sprawia, że są kwasotwórcze. Jedzone w nadmiarze mogą powodować bóle brzucha i wzdęcia.

Eksperymentujemy z domową owsianką!

Przygotowywanie bazy, czyli połączenia płatków owsianych (im mniej oczyszczone, tym mają więcej błonnika) i wody bądź mleka opanowaliśmy do perfekcji. Teraz pora na odkrywanie nowych dodatków.

1. Owsianka marchewkowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 łyżka granulowanej stewii lub syropu ryżowego,
  • 1/2 łyżeczki wanilii,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1/2 szklanki startej marchwi,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

W małym rondlu na średnim ogniu doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy płatki. Zmniejszamy ogień, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3-4 minuty intensywnie mieszając, aż płyn znacznie się zredukuje. Dodajemy słód, wanilię, cynamon, sól. Mieszając, dosypujemy startą marchewkę i rodzynki. Posypujemy orzechami.

2. Owsianka owocowa

Składniki:

  • 1 łyżeczka nasion chia,
  • 1 szklanka sezonowych owoców,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)

Przygotowanie:

Przygotowujemy owsiankę ma mleku roślinnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone lub starte na tarce owoce, np. jabłka, gruszki, czy latem brzoskwinie, jagody. Zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona chia. Świetnie smakuje z łyżką kaszy gryczanej i posypką z ulubionych orzechów.

 3. Owsianka daktylowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 daktyle pokrojone na małe kawałki ,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka nasion chia.

Przygotowanie:

Tę owsiankę możemy przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy w półlitrowym słoiku i umieszczamy na noc w lodówce. Płatki wchłoną mleko.

 4. Owsianka kakaowa

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta korzennych przypraw, np. cynamonu, gałki muszkatołowej,
  • 1/2 szklanki mieszanki jagód goji, żurawiny, rodzynek (niesiarkowanych) lub organiczny banan,
  • 1 łyżka naturalnego kakao,
  • 1/2 szklanki orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich, pinii, laskowych.

Przygotowanie:

Przygotowujemy owsiankę ma mleku roślinnym lub wodzie. Po zagotowaniu dodajemy kakao, olej kokosowy, sól, owoce i przyprawy. Gotujemy jeszcze do 10 minut na małym ogniu. Skrapiamy syropem klonowym lub miodem.

Foto: flikr.com/51660847@N03


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

wychowanie
Dlaczego dziecko najgorzej zachowuje się przy mamie?

wychowanie
Jak pomóc dziecku radzić sobie z porażką?

edukacja alternatywna
Dzieci, które mają częsty kontakt z naturą są mniej zestresowane, bardziej kreatywne i szybciej się uczą

wychowanie
Zrozumieć dziecko. Fragment książki

wywiady
Wściekli i skuteczni. Młodzieżowy Strajk Klimatyczny.

rodzina
Zabawka doskonała? Kilka świetnych pomysłów na zabawy z użyciem kartonów

ciąża i poród
7 niezwykłych rzeczy, które dziecko robi w brzuchu mamy

edukacja alternatywna
7 rzeczy, które może zrobić rodzic, by pomóc dziecku w adaptacji przedszkolnej

zdrowie
Mózg rośnie razem z sercem, czyli o korzystnym wpływie bliskości na rozwój dziecięcych mózgów

olini
4 przepisy na energetyczne śniadania z masłem orzechowym