Brudne torby wielorazowe mogą powodować zwiększone ryzyko przenoszenia chorób. Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda i Uniwersytetu w Arizonie stwierdzili, że torby wielorazowe, których nie pierze się regularnie zanieczyszczone są bakteriami mogącymi przenieść się na żywność.
Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych istnieje 76.000.000 chorób, które rozpowszechniają się co roku podobną drogą.
Według przeprowadzonych w Arizonie badań:
- 3% osób używających toreb wielorazowych pierze je regularnie
- 75% osób nie używa osobnych worków do przenoszenia mięsa
- 33% osób nosi produkty spożywcze z wraz innymi.
Możliwość zanieczyszczenia bakteriami wzrasta, jeśli w torbie nosi się mięso z produktami, które spożywa się surowe, np.owoce, warzywa.
Naukowcy przebadali 84 torby, z czego 83 były zanieczyszczone szkodliwymi bakteriami. 50% z nich było zanieczyszczonych bakteriami coli, natomaist 12% bakteraimi E coli.
Po wypraniu poziom bakterii w torbach wielorazowych zmniejszył się prawie do zera.
Badania zostały sfinansowane przez American Chemistry Council, który lobbuje na rzecz zmiany ustawy o zakazie używania toreb jednorazowych w kalifornijskich sklepach.
Przypominamy, że torby jednorazowe:
- rozkładają się 100-400 lat
- do ich produkcji zużywa się m.in. ropę i gaz, czyli surowce nieodnawialne
- wytwarzają szkodliwe substancje (do atmosfery, gleby,wody), przez co skażają środowisko
- na świecie produkuje się ich rocznie bilion, co powoduje 18 mln ton odpadów.
Używajmy toreb wielorazowych. Pierzmy je regularnie!