Kategorie
ekowiadomości

Pod jakimi nazwami ukrywa się glutaminian sodu?

Substancje dodawane do żywności są łączone z ryzykiem wystąpienia wielu dolegliwości, od otyłości po chorobę Alzheimera. Co gorsza, przemysł spożywczy jest świadomy skali problemu, a jednak używa szkodliwych substancji. Szczególnie niepokojącym składnikiem jest glutaminian sodu, powszechnie znany jako MSG, który czai się na nas niemal w każdym posiłku

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Substancje dodawane do żywności są łączone z ryzykiem wystąpienia wielu dolegliwości, od otyłości po chorobę Alzheimera. Co gorsza, przemysł spożywczy jest świadomy skali problemu, a jednak używa szkodliwych substancji. Szczególnie niepokojącym składnikiem jest glutaminian sodu, powszechnie znany jako MSG, który czai się na nas niemal w każdym posiłku.

Przeczytaj: Glutaminian sodu – E 621

glutaminia-sodu

Działania niepożądane

Glutaminianowi sodu przypisuje się mnóstwo skutków ubocznych, jednym z najpowszechniejszych jest ból głowy i nudności, czasem określane mianem „czułość na MSG”. Niestety, problem sięga o wiele dalej.
Otyłość – badacze przeprowadzili eksperyment: dwie grupy ludzi jadły te same posiłki i uprawiały te same sporty. Do dań osób z jednej grupy dodawano glutaminianu sodu. Jej członkowie byli trzy razy bardziej narażeni na nadwagę niż ich rówieśnicy z grupy kontrolnej.
Glutaminian sodu powoduje choroby wątroby i nerek – a co za tym idzie – wzrost ciśnienia krwi.
Dodatek ten wpływa na uszkodzenia mózgu – nadmiar MSG może prowadzić do uszkodzenia mózgu, co jest przyczyną wielu chorób neurologicznych, m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera, stwardnienia rozsianego, tocznia.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

seria rodzicielska

Jak zrozumieć się w rodzinie

34 PLN

Mniej kłótni i stresów, lepsza komunikacja z dzieckiem i partnerem, większe zrozumienie i wyrozumiałość oraz poszanowanie wzajemnych potrzeb. To możliwe! Dzięki tej książce dowiesz się jak.


Czy da się uniknąć glutaminianu sodu?

Jest ciężko, a producenci wcale nie ułatwiają tego konsumentom. Nie ma obowiązku ostrzegania przed MSG na etykiecie. Jeśli jest w składzie produktu i jest dodany jako pojedynczy składnik, musi być wymieniony na etykiecie. W innym razie ukrywa się pod jedną z pozornie nieszkodliwych nazw. Glutaminian sodu mogą zawierać niżej wymienione składniki:

Czytasz artykuł … i bardzo dobrze

Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i

  • drożdże, ekstrakt drożdżowy,
  • zhydrolizowane białka, zhydrolizowane białka roślinne, ekstrakt z białka roślinnego, hydrolizowane białko roślinne,
  • białko sojowe (koncentrat i izolat),
  • enzymy,
  • słód (smakowy i ekstrakt),
  • jęczmień słodowy,
  • kazeinian sodu,
  • kazeinian wapnia,
  • żelatyna,
  • przyprawy,
  • aromaty, np. identyczny z naturalnym, naturalny aromat,
  • karagen,
  • koncentrat białka serwatki,
  • hydrolizowana mąka owsiana,
  • bulion.

Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie produktów jak najmniej przetworzonych i przygotowywanie żywności w domu. Jednak nie zawsze jest to możliwe. Zawsze jednak pamiętajmy o czytaniu etykiet!

Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *