Kategorie
Ekowiadomości

Pod jakimi nazwami ukrywa się glutaminian sodu?

Substancje dodawane do żywności są łączone z ryzykiem wystąpienia wielu dolegliwości, od otyłości po chorobę Alzheimera. Co gorsza, przemysł spożywczy jest świadomy skali problemu, a jednak używa szkodliwych substancji. Szczególnie niepokojącym składnikiem jest glutaminian sodu, powszechnie znany jako MSG, który czai się na nas niemal w każdym posiłku

Substancje dodawane do żywności są łączone z ryzykiem wystąpienia wielu dolegliwości, od otyłości po chorobę Alzheimera. Co gorsza, przemysł spożywczy jest świadomy skali problemu, a jednak używa szkodliwych substancji. Szczególnie niepokojącym składnikiem jest glutaminian sodu, powszechnie znany jako MSG, który czai się na nas niemal w każdym posiłku.

Przeczytaj: Glutaminian sodu – E 621

glutaminia-sodu

Działania niepożądane

Glutaminianowi sodu przypisuje się mnóstwo skutków ubocznych, jednym z najpowszechniejszych jest ból głowy i nudności, czasem określane mianem „czułość na MSG”. Niestety, problem sięga o wiele dalej.
Otyłość – badacze przeprowadzili eksperyment: dwie grupy ludzi jadły te same posiłki i uprawiały te same sporty. Do dań osób z jednej grupy dodawano glutaminianu sodu. Jej członkowie byli trzy razy bardziej narażeni na nadwagę niż ich rówieśnicy z grupy kontrolnej.
Glutaminian sodu powoduje choroby wątroby i nerek – a co za tym idzie – wzrost ciśnienia krwi.
Dodatek ten wpływa na uszkodzenia mózgu – nadmiar MSG może prowadzić do uszkodzenia mózgu, co jest przyczyną wielu chorób neurologicznych, m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera, stwardnienia rozsianego, tocznia.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Czy da się uniknąć glutaminianu sodu?

Jest ciężko, a producenci wcale nie ułatwiają tego konsumentom. Nie ma obowiązku ostrzegania przed MSG na etykiecie. Jeśli jest w składzie produktu i jest dodany jako pojedynczy składnik, musi być wymieniony na etykiecie. W innym razie ukrywa się pod jedną z pozornie nieszkodliwych nazw. Glutaminian sodu mogą zawierać niżej wymienione składniki:

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!
  • drożdże, ekstrakt drożdżowy,
  • zhydrolizowane białka, zhydrolizowane białka roślinne, ekstrakt z białka roślinnego, hydrolizowane białko roślinne,
  • białko sojowe (koncentrat i izolat),
  • enzymy,
  • słód (smakowy i ekstrakt),
  • jęczmień słodowy,
  • kazeinian sodu,
  • kazeinian wapnia,
  • żelatyna,
  • przyprawy,
  • aromaty, np. identyczny z naturalnym, naturalny aromat,
  • karagen,
  • koncentrat białka serwatki,
  • hydrolizowana mąka owsiana,
  • bulion.

Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie produktów jak najmniej przetworzonych i przygotowywanie żywności w domu. Jednak nie zawsze jest to możliwe. Zawsze jednak pamiętajmy o czytaniu etykiet!

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.