Porzeczka występuje w Polsce w kilku odmianach. Najpopularniejsze z nich – zwyczajna (pospolita), częściej czerwona oraz czarna, są powszechnie uprawiane na plantacjach, dużych i tych całkiem malutkich. Porzeczka daje cenne owoce, nadające się do spożycia na świeżo lub do przetworów: galaretek, dżemów, win i soków.
Chociaż porzeczki w stanie dzikim rosły od niepamiętnych czasów niemal na całym świecie, spożywane są dopiero od połowy XVI w. Sok z porzeczek polecany był wówczas jako lek na „żołądek, gorączkę i pragnienie”. Dopiero kilkadziesiąt lat temu doceniono porzeczkę. Porzeczki dojrzewają od czerwca do połowy sierpnia, dając w tym okresie nawet do 10 kilogramów owoców.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Uprawa
Krzewy porzeczek mają małe wymagania, zarówno glebowe, jak i klimatyczne. Wybierając dla nich stanowisko, pamiętajmy o pH gleby. Porzeczka najlepiej owocuje na glebie lekko kwaśniej (o odczynie 6,2-6,7), wilgotnej, próchnicznej. Czarna porzeczka potrzebuje jednak gleby lepiej nawiezionej nawozami organicznymi. Porzeczka czerwona i biała mogą być uprawiane na glebach lżejszych. Najlepsze w przypadku porzeczki czarnej będą gleby gliniaste lub piaszczysto – gliniaste. Decydując się na czarną odmianę pamiętajmy o jej większych wymaganiach glebowych. Pomimo tego, iż są bardziej wymagające, porzeczki czarne są doskonałą propozycją ogrodniczą, stanowiąc doskonałe źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i jodu. Dodatkową zachętą niech będzie wysoka zawartość wyższych kwasów tłuszczowych w jej nasionach i ich zbawienne działanie na nasz organizm.
Sadzonki krzewów posadźmy nieco głębiej, niż rosły w szkółce, zachowując rozstawę 1-1,5 metra. Tylko taka szerokość pozwoli rozłożystym krzewom na swobodny wzrost. Porzeczki czarne sadźmy wiosną lub jesienią, zachowując podobną głębokość jak w przypadku innych odmian.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Porzeczki możemy podawać dzieciom od około 6 miesiąca życia. Niemowlętom jako sok lub przecier. Starszakom – świeże, jak dodatek do kaszek, jogurtów, domowych ciast, dżemów, soków.
Wartości odżywcze czarnej porzeczki
Owoce czarnej porzeczki to źródło:
- witaminy C – średnio 200 mg% (pozostałe odmiany – ok. 50 mg%), 100 g owoców czarnej porzeczki dostarcza 4 razy więcej witaminy C niż wynosi norma dla dorosłych
- witamina P (rutyna) – przeciętnie 500 mg%, ułatwia ona przyswajanie witaminy C
- witaminy z grupy B
- prowitaminy A
- biotyny i kwas foliowy
- sole mineralne, m.in. potas, żelazo, wapń, magnez
- rzadkie mikroelementy, takie jak mangan, bor i jod
- cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid – luteinę.
Właściwości lecznicze czarnej porzeczki:
- oczyszczają organizm z toksyn,
- wspomagają leczenie wątroby i nerek,
- działa przeciwzapalnie,
- ze względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych infekcji wirusowych,
- korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi,
- olejki eteryczne pobudzają apetyt i wspomagają wydzielanie soków trawiennych.
Czarna porzeczka to niesamowity owoc. Wykorzystujmy więc jej moc w pełni. Jedzmy na surowo (pamiętajmy o umyciu), śmiało podawajmy dzieciom, róbmy z niej soki, galaretki i dżemy. A na wiosnę nasuszmy sobie liści porzeczki na lecznicze herbatki (wyciągi z liści czarnej porzeczki pobudzają przesączanie w kłębkach nerkowych i jednocześnie hamują wchłanianie, działają przeciwzapalnie, poprawiają krążenie i czynność serca oraz zmniejszają obrzęki).
Nasze rady:
- Jeśli nie masz porzeczki w swoim ogródku, to kupując wybieraj niekoniecznie piękne (mogą być hodowane na nawozach sztucznych), ale koniecznie świeże.
- Pamiętajmy, by zbierać i jadać tylko porzeczki dojrzałe (ale nie przejrzałe), gdyż wtedy zawierają najwięcej cennych składników.
- Zrezygnuj z owoców, które cały dzień leżały na straganie, bo światło i ciepło niszczą witaminy, zwłaszcza C, B i beta-karoten.
- Kupuj w małych ilościach, bo pierwsze letnie owoce szybko tracą składniki odżywcze. Niektóre można przechować dzień, dwa w dolnej szufladzie lodówki.
- Przed jedzeniem starannie opłucz owoce pod bieżącą wodą, aby usunąć szkodliwe substancje chemiczne, np. pestycydy lub bakterie, pochodzące z nawozów naturalnych.