Kategorie
Dieta naturalna Rodzina Zdrowie

Potencjał drzemiący w miodzie

Miód od wieków znany jest jako „płynne złoto”. Jego właściwości antybakteryjne i przyspieszające leczenie wielu dolegliwości od dawna wykorzystywane są do produkcji leków, natomiast jego korzystny wpływ na urodę – do tworzenia kosmetyków. Często gości też w naszych domach jako przysmak i pomaga wspierać własne zdrowie i odporność.

 Kiedy pogoda za oknem przestaje zachęcać do spędzania czasu na zewnątrz, warto przypomnieć sobie o zbawiennym działaniu miodu i zacząć regularnie go spożywać. Co więcej, miód jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera w sobie m.in: rutynę (która wzmacnia ściany naczyń), żelazo, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Rozpoczęcie dnia od napoju z miodem, który poprawi naszą odporność i doda nam energii, jest wartym utrwalenia nawykiem!

Różne miody, różni specjaliści

Każdy miód jest dla nas cennym produktem, który będzie wspierał naturalną odporność. Możemy go wykorzystywać w zależności od własnych potrzeb. Zobaczmy jednak, jakie działanie wykazują poszczególne odmiany miodu:

  • lipowy – działa na górne i dolne drogi oddechowe, serce i układ krążenia, niweluje stres, ułatwia zasypianie, działa też przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo,
  • akacjowy – bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy i związane z nim dolegliwości,
  • rzepakowy – wzmacnia układ krążenia, pomaga w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, wykazuje właściwości odtruwające, działa korzystnie na wątrobę i woreczek żółciowy,
  • nawłociowy – przeciwdziała schorzeniom dróg moczowych, nerek i pęcherza, stanom zapalnym żołądka i jelit oraz spowalnia rozrost prostaty,
  • gryczany – korzystnie wpływa na układ krążenia, działa odtruwająco, oczyszczająco; polecany także przy problemach z wątrobą; zawiera dużo żelaza, więc może być używany wspomagająco w leczeniu niedokrwistości,
  • faceliowy – wspomaga działanie przewodu pokarmowego, ułatwia leczenie zapalenia żołądka, refluksu, nadkwasoty, problemów trawiennych.

Miód z owocami liofilizowanymi, czyli miód na wypasie

Liofilizowana żywność zyskuje na popularności. Nic dziwnego – ma tak wiele zalet (to bogactwo smaku!). Najważniejsza z nich: produkty poddane takiej obróbce zachowują wszystkie swoje właściwości. Od koloru po cudowne bogactwo witamin. Liofilizowane owoce są świetnym dodatkiem do miodu i codzienną dawką witamin dla naszego organizmu.

Owocowe miody Olini to przepyszny kremowany miód rzepakowy z najlepszej jakości dodatkami: sproszkowanymi owocami, kakao lub pyłkiem pszczelim. Dlaczego warto sięgnąć po miody z dodatkiem owocowego proszku?

  • bomba witamin i mikroelementów
  • pyszny, kolorowy dodatek do oleju z czarnuszki
  • słodkie wsparcie odporności

Owocowy proszek, jakim wzbogacone są miody, to nic innego jak owoce liofilizowane. Liofilizowane maliny, jagody, truskawki i borówki zachowują niepowtarzalny smak, ale przede wszystkim właściwości świeżych owoców – witaminy i minerały oraz ważne dla zdrowia substancje czynne, np. polifenole.

Na czym polega liofilizowanie owoców?

Proces liofilizacji to nic innego jak suszenie mrozem. Świeże, dojrzałe owoce poddawany są najpierw działaniu bardzo niskiej temperatury (ok. –50°C), a następnie wysokiej. Zamrożona woda przechodzi dzięki temu bezpośrednio w stan pary z pominięciem stanu ciekłego (sublimacja).  W skrócie: następuje szybkie i kontrolowane pozbawianie produktu wody. 

Zalety żywności liofilizowanej:

  • produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę, aromat, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze,
  • proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne,
  • dzięki temu, że produkt nie zawiera wody, jest on zabezpieczony przed rozwojem różnych rodzajów bakterii: można powiedzieć, że jest zakonserwowany bez potrzeby używania konserwantów,
  • poprzez pozbawienie produktu wody staje się on lekki, co ma znaczenie choćby w jego transporcie (jest to duża zaleta zwłaszcza dla sportowców i miłośników podróżowania! Takie przekąski nie będą nam ciężarem podczas pieszych wypraw).
miód Olini

Pierzga pszczela

89,90 PLN

Pierzga to prawdziwe pszczele superfoods – źródło białka, aminokwasów, polifenoli, witamin, mikro- i makroelementów. Bomba substancji odżywczych i wzmacniających odporność! Przygotuj napój mocy – namocz łyżkę pierzgi w wodzie przez noc i wypij na czczo. Zastrzyk energii gwarantowany!

Mikstura na odporność każdego dnia!

Mieszanka wody, miodu i cytryny może wydawać się na pozór niczym nadzwyczajnym. W rzeczywistości taki napój pity regularnie i na czczo każdego ranka może zdziałać cuda! Pomaga budować naszą odporność, dlatego warto pić go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Miód działa bakteriobójczo dzięki enzymom z gruczołów ślinowych pszczół (m.in nadtlenkowi wodoru, znanym jako składnik wody utlenionej), natomiast cytryna pomaga oczyszczać organizm.

Zatem do dzieła! Wieczorem zalej łyżeczkę miodu połową szklanki zimnej wody i odstaw na noc. Rano dodaj sok z połowy cytryny i wymieszaj. Gotowe! Napój należy wypić od razu i na czczo. Dlaczego woda z miodem musi odstać? Taka pozostawiona na noc mikstura wykazuje kilkukrotnie silniejsze działanie bakteriobójcze niż miód jedzony prosto ze słoika. Bardzo ważna jest regularność w piciu opisanej mieszanki. Zatem nie zwlekaj i już dziś zacznij wspierać swoją odporność!

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.