W każdym regionie modyfikowano ją, dostosowując do lokalnych upodobań smakowych. Chałwa jest produkowana najczęściej z ziaren sezamu, rzadziej z pestek słonecznika i innych orzechów. Sezam zawiera bogactwo witamin i minerałów, co czyni zrobiony z niego deser zdrowym i wartościowym. Jest bogaty w białko, tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo, magnez i sterole roślinne. Problem w tym, że chałwa dostępna w sklepach poza sezamem zwykle ma w swoim składzie także cukier, syrop glukozowy, sól i sztuczne aromaty. Dlatego polecamy domową chałwę. Przyrządzając ją samodzielnie nie tylko upewnicie się, że jest zdrowa, ale też możecie dostosować jej smak do swoich upodobań.
Składniki:
- 200 g sezamu łuskanego
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
- opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak. Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem. Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Uwaga! Złość
Jak zapanować nad reakcją na złość?
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
1 odpowiedź na “Przepis na chałwę domowej roboty”
Mi bardzo smakuje chałwa słonecznikowa. Ciekawe, czy zamiast sezamu można dać słonecznik i też wyjdzie :-/