Kategorie
Dieta naturalna

Przepis na chałwę domowej roboty

Chałwa to zdrowy smakołyk. Znana jest na całym świecie od ponad 3000 lat. Najstarsze informacje o chałwie pochodzą z Indii, skąd przewędrowała na obszar Bliskiego Wschodu. Wkrótce potem dotarła do Turcji i dalej, do Grecji, skąd jej sława rozprzestrzeniła się po całej Europie.

W każdym regionie modyfikowano ją, dostosowując do lokalnych upodobań smakowych. Chałwa jest produkowana najczęściej z ziaren sezamu, rzadziej z pestek słonecznika i innych orzechów. Sezam zawiera bogactwo witamin i minerałów, co czyni zrobiony z niego deser zdrowym i wartościowym. Jest bogaty w białko, tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo, magnez i sterole roślinne. Problem w tym, że chałwa dostępna w sklepach poza sezamem zwykle ma w swoim składzie także cukier, syrop glukozowy, sól i sztuczne aromaty. Dlatego polecamy domową chałwę. Przyrządzając ją samodzielnie nie tylko upewnicie się, że jest zdrowa, ale też możecie dostosować jej smak do swoich upodobań.

Składniki:

  • 200 g sezamu łuskanego
  • 3 łyżki miodu
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
  • opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak. Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem. Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Uwaga! Złość

Jak zapanować nad reakcją na złość?

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

1 odpowiedź na “Przepis na chałwę domowej roboty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.