W każdym regionie modyfikowano ją, dostosowując do lokalnych upodobań smakowych. Chałwa jest produkowana najczęściej z ziaren sezamu, rzadziej z pestek słonecznika i innych orzechów. Sezam zawiera bogactwo witamin i minerałów, co czyni zrobiony z niego deser zdrowym i wartościowym. Jest bogaty w białko, tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo, magnez i sterole roślinne. Problem w tym, że chałwa dostępna w sklepach poza sezamem zwykle ma w swoim składzie także cukier, syrop glukozowy, sól i sztuczne aromaty. Dlatego polecamy domową chałwę. Przyrządzając ją samodzielnie nie tylko upewnicie się, że jest zdrowa, ale też możecie dostosować jej smak do swoich upodobań.
Składniki:
- 200 g sezamu łuskanego
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
- opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak. Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem. Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.
1 odpowiedź na “Przepis na chałwę domowej roboty”
Mi bardzo smakuje chałwa słonecznikowa. Ciekawe, czy zamiast sezamu można dać słonecznik i też wyjdzie :-/