Kategorie
Dieta naturalna

Przepis na wegańskie cukierki bez cukru

Ograniczenie cukru w diecie wcale nie musi oznaczać końca przygotowywania i jedzenia słodyczy. Polecamy karmelowe cukierki bez cukru.

cukierki-bez-cukru
mindbodygreen.com

Składniki – karmel, góra:

  • ½ szklanki miękkich daktyli, bez pestek, posiekanych (w razie potrzeby można wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie),
  • 2 łyżki masła migdałowego (przepis poniżej),
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii (lub ½ łyżeczki proszku waniliowego),
  • ¼ łyżeczki soli np. himalajskiej (opcjonalnie, dla równowagi smaku).

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece Twojego dziecka

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Składniki – dół:

  • ½ szklanki orzechów nerkowca,
  • ½ szklanki miękkich daktyli, bez pestek, posiekanych,
  • ¼ szklanki kakao w proszku, niesłodzonego,
  • 2 szczypty soli.

Przygotowanie

Góra:
Łączymy daktyle, syrop klonowy, masło migdałowe, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz sól w blenderze. Blendujemy, aż składniki się dobrze połączą, tworząc gładką masę.

Dół:
Orzechy nerkowca blendujemy w małym naczyniu. Dodajemy daktyle, kakao i sól. Mieszamy starannie, aż ciasto zbierze się w kulkę.

Kulkę czekoladową dzielimy na małe kuleczki. Każdą nieco spłaszczamy, w środku robiąc palcem niewielkie wgniecenie. Każdą dziurkę napełniamy karmelem, dekorujemy np. świeżymi bądź suszonymi owocami (morele, goji). Cukierki przechowujemy w szklanym, zamkniętym pojemniku w lodówce. Świeżość utrzymują przez około tydzień.

Masło migdałowe

Składniki:

  • ok. 600 g migdałów,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 4 łyżki płynnego słodu (miód, syrop z agawy, klonowy…),
  • opcjonalnie: szczypta soli.

Uwaga! Reklama do czytania

Smok

Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto

Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Przygotowanie:

Migdały wysypujemy na suchą blachę do pieczenia. Prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy cierpliwie do kilkunastu minut, aż uzyskamy pożądaną konsystencję masła (podczas miksowania róbmy przerwy – orzechy się nagrzewają.) Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

2 odpowiedzi na “Przepis na wegańskie cukierki bez cukru”

Skład tych słodyczy jest nie do końca odpowiedni dla dzieci, które powinny jesc raczej produkty rosnące w naszej strefie klimatycznej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.