Bestseller "Rozwój seksualny dzieci" - dziś 30% RATATU
| Przepis na wegańskie cukierki bez cukru

Przepis na wegańskie cukierki bez cukru

Ograniczenie cukru w diecie wcale nie musi oznaczać końca przygotowywania i jedzenia słodyczy. Polecamy karmelowe cukierki bez cukru.

cukierki-bez-cukru
mindbodygreen.com

Składniki – karmel, góra:

  • ½ szklanki miękkich daktyli, bez pestek, posiekanych (w razie potrzeby można wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie),
  • 2 łyżki masła migdałowego (przepis poniżej),
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii (lub ½ łyżeczki proszku waniliowego),
  • ¼ łyżeczki soli np. himalajskiej (opcjonalnie, dla równowagi smaku).

Składniki – dół:

  • ½ szklanki orzechów nerkowca,
  • ½ szklanki miękkich daktyli, bez pestek, posiekanych,
  • ¼ szklanki kakao w proszku, niesłodzonego,
  • 2 szczypty soli.

Przygotowanie

Góra:
Łączymy daktyle, syrop klonowy, masło migdałowe, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz sól w blenderze. Blendujemy, aż składniki się dobrze połączą, tworząc gładką masę.

Dół:
Orzechy nerkowca blendujemy w małym naczyniu. Dodajemy daktyle, kakao i sól. Mieszamy starannie, aż ciasto zbierze się w kulkę.

Kulkę czekoladową dzielimy na małe kuleczki. Każdą nieco spłaszczamy, w środku robiąc palcem niewielkie wgniecenie. Każdą dziurkę napełniamy karmelem, dekorujemy np. świeżymi bądź suszonymi owocami (morele, goji). Cukierki przechowujemy w szklanym, zamkniętym pojemniku w lodówce. Świeżość utrzymują przez około tydzień.

Masło migdałowe

Składniki:

  • ok. 600 g migdałów,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • 4 łyżki płynnego słodu (miód, syrop z agawy, klonowy…),
  • opcjonalnie: szczypta soli.

Przygotowanie:

Migdały wysypujemy na suchą blachę do pieczenia. Prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy cierpliwie do kilkunastu minut, aż uzyskamy pożądaną konsystencję masła (podczas miksowania róbmy przerwy – orzechy się nagrzewają.) Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Czytaj na dziecisawazne.pl

zdrowie
13 najczęstszych błędów w żywieniu dzieci (i jak ich unikać)

wychowanie
Dlaczego dzieci potrzebują edukacji seksualnej? (według WHO)

wychowanie
Zajęcia dodatkowe – realne potrzeby a wyścig szczurów? Cz. 2

POLECAMY
Camp Mazury! – wakacje bez tabletu w najbardziej zielonym rejonie Polski

wychowanie
Zajęcia dodatkowe – realne potrzeby a wyścig szczurów? Cz. 1

edukacja alternatywna
Jak skutecznie nauczyć się języka obcego? Jedynie we współpracy ze swoim mózgiem!

wychowanie
Dlaczego dzieci dotykają miejsc intymnych i pokazują je innym?

wychowanie
Co to znaczy akceptować dziecko?

POLECAMY
Dlaczego warto chodzić z dzieckiem na basen?

rodzina
Matko! Bądź dla siebie dobra