1. Muffiny z jabłkiem
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- ¼ szklanki mleka ryżowego,
- 1 jabłko,
- 3 łyżki rodzynek,
- 2 ½ łyżki ksylitolu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190℃. Jabłko umyj, obierz, pokrój w kostkę. W misce wymieszaj suche składniki (oprócz ksylitolu), następnie dolej mleko i olej, wrzuć kawałki jabłka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dla rozrzedzenia dodaj mleko. Ciasto nałóż do foremek na muffiny do ⅔ ich wysokości. Każdą posyp na wierzchu odrobiną ksylitolu. Piecz ok. 20 minut, aż będą zarumienione.
2. Ciastka owsiane
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 banany.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 170℃, najlepiej w termoobiegu. Do jednej miski wrzuć banany i rozgnieć je widelcem. Wsyp płatki, sodę i dokładnie wymieszaj. Połowę masy przełóż do drugiej miski. Posiekaj żurawinę. Do pierwszej miski dodaj wiórki, a do drugiej żurawinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z każdej masy ulep małe kulki i rozłóż na papierze, lekko ugniatając. Piecz około 13 minut.
3. Kebab w tortilli
Składniki:
- 1 tortilla,
- 4 kotlety sojowe (najlepiej z certyfikatem eko),
- 3 listki sałaty lodowej,
- ⅓ żółtej papryki,
- 1 ogórek kiszony,
- 4 zielone oliwki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
- przyprawy do smaku: kurkuma, majeranek, oregano, pieprz, sól morska.
Przygotowanie:
Do miski nalej wrzątku, włóż kotlety i poczekaj, aż zmiękną. Następnie odcedź je i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Rozgrzej patelnię z olejem i na małym ogniu podsmaż kotlety. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski. Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, ogórek i oliwki pokrój w plasterki. Usmażone kotlety podziel na mniejsze kawałki, wymieszaj z warzywami i nałóż do tortilli. Zawiń i gotowe.
4. Kanapki z masłem migdałowym
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- 3 łyżki migdałów,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka natki pietruszki.
- przyprawy do smaku: imbir.
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię i bez tłuszczu, na małym ogniu upraż migdały. Odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiel je w młynku do kawy lub blenderze. Dodaj oliwę, aby uzyskać gęsty krem. Na koniec dorzuć posiekane listki pietruszki oraz przyprawy i wymieszaj.
Masło przechowuj w słoiczku w lodówce.
Wskazówki: można dodać ząbek czosnku lub inne zioła. Zamiast natki pietruszki sprawdzi się też liść bazylii albo mięty.
5. Kanapki z pastą czekoladową na mleku ryżowym
Składniki:
- 60 gramów gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka orzechów laskowych,
- ⅓ szklanki mleka ryżowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba na zakwasie.
Przygotowanie:
Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć orzechy i mieszając podpraż kilka minut. Skórka ma być mocno zbrązowiona. Następnie zsuń orzechy na ściereczkę kuchenną i pocieraj, złuszczając skórkę, po czym zmiel je w młynku. W rondelku podgrzej mleko, wrzuć pokruszoną czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści, ale nie dopuść, aby się zagotowała. Na koniec dodaj orzechy i zamieszaj. Całość przełóż do wysokiego naczynia, wsyp ksylitol. Wszystko miksuj kilka minut.
Wskazówki: jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem dobrego blendera, możesz od razu wrzucić do niego wszystkie składniki i zmiksować, bez rozpuszczania czekolady.
6. Kanapka z pyszną pastą orzechowo-słonecznikową
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- 5 łyżek orzechów włoskich,
- 4 łyżeczki łuskanego słonecznika,
- ½ cebuli,
- 3 łyżeczki natki pietruszki,
- 1 łyżeczka kiełków lucerny.
- przyprawy do smaku: pieprz, sól morska.
Przygotowanie:
Orzechy i słonecznik zalej przegotowaną wodą i zostaw na minimum godzinę. Następnie odsącz i zmiksuj wraz z przyprawami. Możesz dodać do masy odrobinę wody, tak aby powstała pasta nie była zbyt gęsta. Pastę nakładaj na kanapki i dekoruj listkami pietruszki oraz kiełkami.
Wskazówki: przed zmiksowaniem do pasty możesz dodać listki bazylii lub mięty, wtedy zupełnie zmieni aromat.
Orzechy włoskie wspomagają dotlenienie mózgu, a według badań dr. Vinsona zwierają najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich orzechów.
7. Pyszna pasta marchewkowo-figowa
Składniki:
- 1 marchew,
- 3 suszone figi,
- 1 łyżka migdałów,
- ⅓ łyżeczki soku z cytryny,
- ⅓ łyżeczki masła,
- 1 kromka pieczywa.
- przyprawy do smaku: zmielone goździki, kardamon.
Przygotowanie:
Figi mocz minimum godzinę. Wytnij z nich ogonki. Marchew ugotuj na parze lub na małym ogniu uduś w rondelku pod przykryciem. Wszystkie składniki wymieszaj i zmiksuj na gładką masę. Podawaj na kanapce.
W garści suszonych fig jest tyle wapnia, co w szklance pełnotłustego mleka, a jest on lepiej przyswajalny.
8. Warzywny pasztet soczewicowy
Składniki:
- ⅓ szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 łyżka kaszy jaglanej,
- 1 marchew,
- ⅓ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ szklanki mąki kukurydzianej,
- szczypta soli morskiej,
- ½ łyżki płatków migdałowych,
- przyprawy do smaku: imbir, kurkuma, papryka słodka, kminek.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem. Soczewicę przepłucz i wraz z kaszą ugotuj do miękkości (bez przykrywania) w szklance wody. Marchew pokrój w plastry i ugotuj na parze lub pod przykryciem na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Na blaszce ułóż plastry cebuli oraz czosnek i zapiecz kilka minut. Następnie zmiksuj marchew, cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę, pokrojone orzechy oraz przyprawy i zmiksuj ponownie (masa nie musi być całkiem gładka). Wszystko włóż do formy keksówki wysmarowanej oliwą. Piecz 50 minut w 180℃. Na koniec posyp płatkami migdałowymi.
Pasztet nadaje się do krojenia dopiero po wystygnięciu. Można go jeść samego lub z chlebem pełnoziarnistym.
9. Wiosenny koktajl
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 banan,
- 1 łyżka miodu,
- ½ mango.
Przygotowanie:
Składniki przełóż do blendera i dokładnie zmiksuj.
10. Koktajl czerwony
Składniki:
- 1 szklanka soku pomidorowego,
- 25 gramów naturalnego tofu,
- 1 łyżka zarodków pszennych,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki.
Przygotowując koktajl dla osoby na diecie bezglutenowej, zamiast kiełków pszenicznych użyj kiełków lucerny
11. Koktajl zbożowy
Składniki:
- ¼ szklanki kaszy jaglanej,
- ¼ szklanki białego ryżu basmati,
- 4 suszone śliwki,
- 3 daktyle,
- 2 suszone morele.
- przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon, kurkuma.
Przygotowanie:
Kaszę oraz ryż przepłucz razem na sitku pod bieżącą wodą. W rondelku zagotuj wodę i wrzuć do niej kaszę z ryżem i przyprawami. Gotuj 30 minut. Do miseczki przełóż pokrojone owoce, zalej je wrzątkiem. Kiedy kasza i ryż będą gotowe, dodaj do nich namoczone owoce. Wszystko zmiksuj na gładką masę, powinna mieć konsystencję jogurtu. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej nieco wody.
Wskazówka: koktajl według tego przepisu można robić z każdej kaszy, na mleku ryżowym lub soku jabłkowym, można dodać do niego 1 łyżkę mleka kokosowego lub zmielonych nasion siemienia i sezamu.
Foto: flikr.com/donnieray