Kategorie
Rzeczy dla dzieci

Przygotowania wielkanocne – o czym powinniśmy pamiętać?

Wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne – wyjątkowy czas rodzinnych spotkań, odpoczynku i wspólnie spędzonych chwil. Bardzo ważnym aspektem świątecznego czasu jest rodzinne biesiadowanie przy wspólnym stole. Śniadanie Wielkanocne to przede wszystkim tradycyjny żurek, sałatki oraz jajka w najróżniejszych postaciach. Na stole zarówno w trakcie, jak i po śniadaniu nierzadko pojawiają się także desery i przekąski – dla dorosłych i najmłodszych – które dodatkowo umilają ten już wyjątkowy czas.

Wielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne – wyjątkowy czas rodzinnych spotkań, odpoczynku i wspólnie spędzonych chwil. Bardzo ważnym aspektem świątecznego czasu jest rodzinne biesiadowanie przy wspólnym stole. Śniadanie Wielkanocne to przede wszystkim tradycyjny żurek, sałatki oraz jajka w najróżniejszych postaciach. Na stole zarówno w trakcie, jak i po śniadaniu nierzadko pojawiają się także desery i przekąski – dla dorosłych i najmłodszych – które dodatkowo umilają ten już wyjątkowy czas. 

Przekąski wielkanocne – o czym pamiętać? 

Poszukując inspiracji lub samodzielnie tworząc przepisy na wielkanocne przekąski, warto pamiętać, aby były to smakołyki, które z łatwością trafią w gusta nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim najmłodszych. Dobrą praktyką jest także przygotowywanie zdrowych alternatyw znanych słodkości.  

W tak szczególnym czasie, kiedy intensywnie pracujemy w kuchni, przygotowując liczne potrawy, pamiętajmy także o tym, aby możliwie jak najbardziej ograniczyć wyrzucanie i marnowanie jedzenia. Warto więc znaleźć lub wymyślić przepisy oparte na już posiadanych przez nas produktach lub tym, co zostanie nam z przygotowań – na przykład puszyste, słodkie baranki, zrobione z wiórków kokosowych i białek, pozostałych z robienia domowego majonezu. W ten sposób, z pomocą odrobiny kreatywności możemy wykorzystać wszystkie zakupione na święta produkty spożywcze do maksimum, przyczyniając się także choć do minimalnego zmniejszenia skali problemu marnowania żywności.  

Wielkanocne przysmaki – przepisy 

Jako że świąteczne przysmaki nie muszą oznaczać jedynie słodkości, warto zwrócić uwagę na wyjątkowo ciekawy przepis, jakim są wielkanocne bułeczki z nadzieniem. To, co umieścimy w bułeczce zależy już wyłącznie od naszej wyobraźni – może to być farsz warzywny, kompozycja serów, pasta jajeczna, jak również dżem czy owoce. Najważniejsza jest jednak bułeczka oraz jej szczególny wygląd wielkanocnej pisanki.  

Do przygotowania bułeczek potrzebne będą: 

  • mąka pszenna – 2 szklanki, 
  • drożdże – 25 gramów, 
  • jajko, 
  • mleko – 120 mililitrów, 
  • masło – 50 gramów, 
  • łyżeczka cukru i soli.  

Ciepłe mleko mieszamy z cukrem i drożdżami, następnie dodajemy dwie łyżki mąki. Tak przygotowany wstępny rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także użyć specjalnego programu w kuchence. Jeżeli nasz piekarnik parowy posiada funkcję wyrastania chleba, warto z niej skorzystać, pozostawiając rozczyn na 15–20 minut w kuchence. 

Następnie dodajemy jajko, roztopione masło oraz pozostałą część mąki. Jedną szklankę mąki pszennej możemy zamienić na żytnią bądź pełnoziarnistą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kolejnym krokiem jest odpowiednie uformowanie z ciasta niewielkich bułeczek w kształcie jajek – z wybranym farszem w środku – i ułożenie ich na blaszce w bezpiecznej odległości. Bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki dekorujemy masłem lub lukrem, tak aby przypominały wielkanocne pisanki.  

Ci, którzy poszukują słodkich inspiracji na Wielkanoc, mogą natomiast wykonać nie wytrawną, lecz deserową wersję pisanek.

Ciekawym na to pomysłem są słodkie, czekoladowe gniazdka z ozdobnymi jajeczkami.

Do ich przygotowania potrzebne będzie: 

  • tabliczka mlecznej czekolady, 
  • tabliczka gorzkiej czekolady, 
  • 100 mililitrów słodkiej śmietanki, 
  • marcepan, około 80 gramów, 
  • 50 gramów pistacji, 
  • garść paluszków, 
  • barwniki spożywcze.  

Rozpoczynamy od roztopienia w kąpieli wodnej czekolad ze śmietanką. Następnie do miski z rozpuszczoną czekoladą dodajemy pokruszone paluszki i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy na wyłożone papierem foremki, dociskając w taki sposób, aby powstały z niej ptasie gniazda. Uformowane w ten sposób jeszcze ciepłe gniazdka posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.  

Następnie marcepanową masę dzielimy na tyle części, ile kolorów jajek chcemy uzyskać, dodajemy do nich po kilka kropli barwników i zagniatamy. Gotową masę dzielimy na małe kawałki, z których formujemy jajka. Marcepanowe jajka możemy dodatkowo ozdobić lukrem lub masą cukrową. Gotowe pisanki umieszczamy w gniazdkach i odstawiamy w chłodne miejsce. 

Zobacz naszą kolekcję Wielkanocną!

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.