Najnowsze doniesienia naukowców ze Szwecji mówią o tym, że dzieci regularnie jedzące ryby w pierwszym roku życia są znacznie mniej narażone na rozwój alergii w porównaniu z maluchami, które ryb nie spożywają. Badacze konkretnie dowiedli, że szanse rozwoju egzemy i kataru siennego u dzieci, których dieta jest bogata w ryby, są mniejsze o odpowiednio 22 proc. i o 26 proc. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition.
Porcja ryby
Odkrycia sugerują, że wystarczy, by dzieci jadły rybę tylko kilka razy w miesiącu (nie mniej niż trzy), by znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii. Wcześniejsze badania sugerowały, że wczesne wprowadzenie ryb do diety dziecka może mieć działanie ochronne dla dzieci w wieku do 4 lat. Jednak naukowcy ze Sztokholmu chcieli dowiedzieć się, czy taka ochrona może dotyczyć także starszych dzieci. Dlatego obserwowali dzieci od okresu niemowlęcego do momentu, kiedy skończą 12 lat. Akurat w Szwecji, gdzie odbywały się badania, ryby odgrywają dużą rolę we wzorcu żywieniowym dzieci. Blisko 80 proc. z nich je ryby co najmniej dwa razy w miesiącu. Wśród obserwowanych ponad 3200 dzieci, ryzyko alergii znacznie spadło w porównaniu do smyków, które rzadko lub nigdy nie jadły ryb. Jest jedno „ale” – naukowcy nie zbadali, jaki rodzaj ryby jest najkorzystniejszy.
Ryba najwyższej jakości
Specjaliści z gdańskiej inspekcji handlowej sprawdzili jakość mrożonek w pomorskich sklepach, hurtowniach i marketach. Okazało się, że mrożone ryby i owoce morza należy kupować niezwykle rozważnie. Przedsiębiorcy nagminnie zawyżają na opakowaniach wagę mrożonek (w połowie płacimy za wodę!), a co gorsza, jak wynika z raportów z kontroli gdańskiej inspekcji handlowej, zamrażają stare ryby! Na szczęście takie produkty zostały szybko wycofane z obrotu, przedsiębiorców czekają wysokie kary finansowe. Wydawać by się mogło, że na Pomorzu jakość ryb powinna być najwyższa. Aż strach myśleć, co dzieje się z produktami, które przemierzają setki kilometrów, by dotrzeć na południe kraju.
Kupić rybę dobrej jakości naprawdę nie jest łatwo. Najlepiej kupować ryby:
- świeże,
- niemrożone,
- z pewnego źródła (!),
- jeśli hodowlane, to karmione pożywieniem dobrej jakości,
- takie, na które aktualnie jest sezon połowów,
- polskie, nie z importu!
Źródło: dailymail.co.uk
Foto
1 odpowiedź na “Ryby mogą zmniejszyć ryzyko alergii”
Koniecznie polskie? Nie byłabym pewna. Jestem za lokalnością upraw, ale Bałtyk to brudny basenik, dlatego raczej omijamy bałtyckie ryby szerokim łukiem…