Jeżyny są znane już od czasów prehistorycznych. To kolejne po jagodach i malinach dary natury, które możemy zbierać w naszych ogrodach, na łąkach czy lasach. Wszystkie owoce jeżyn są jadalne. W zależności od gatunku kwaśne do bardzo słodkich, koloru ciemnofioletowego do czarnego. Jeżyna zawiera m.in. cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Dzięki pestkom mają sporo błonnika. Jeżyny ze wszystkich owoców zawierają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia jeżyn:
- wzmocnienie układu immunologicznego;
- zapobieganie nowotworom;
- dzałanie moczopędnie;
- pomoc w zwalczaniu biegunki;
- ochrona przed chorobami serca;
- zdrowie dla oczu;
- profilaktyka napadów padaczkowych;
- zapobieganie łysieniu;
- leczenie stanów zapalnych.
Liczne zastosowania
Jeżyny mają wysoką wartość leczniczą i spożywczą. Do celów leczniczych stosuje się owoce, liście, młode pędy, płatki kwiatów, łodygi i korzenie rośliny. Jej walory doceniano już w starożytności głównie jako lek w walce z chorobami skóry, takimi jak liszaje, wypryski, ropiejące i niegojące się rany. Jeżyny posiadają właściwości lecznicze: przeciwbiegunkowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne, poprawiające przemianę materii.
- owoce surowe – po dokładnym umyciu są pyszne jedzone samodzielnie, ale również w postaci koktajlu, jako składnik kompotu i dżemu. To smaczny dodatek do domowych ciast czy galaretek;
- sok – ten z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje;
- wyciąg (odwar) z korzeni (1 łyżeczka rozdrobnionych, suchych korzeni na 1 szklankę wody, pite 3 razy dziennie po 1/2 szklanki) – ma działanie moczopędne, działa napotnie, stosowany jest w przeziębieniu i anginie;
- napar z młodych delikatnych listków (1 łyżeczka do herbaty na szklankę wrzątku) – osłodzony miodem, pity 3 razy dziennie po 1 szklance, pomaga w leczeniu anemii;
- okład – na rany i owrzodzenia oraz do płukania jamy ustnej i gardła.;
- do kąpieli – zewnętrznie odwary z liści i ziela dodaje się do kąpieli (3-4 garście liści lub ziela na 4-5 litrów wody, gotować pod przykryciem 2-4 minuty od zawrzenia). Mają działanie wzmacniające, oczyszczają skórę.
Źródło: healthaliciousness.com
1 odpowiedź na “Sezon na jeżyny”
Jeśli autorka pisze o jeżynach (a nie czernicach, ostrężynach – nazwy regionalne), to niech będzie językowo konsekwentna i wspomina o borówkach, a nie jagodach…..:P