Kategorie
Ekowiadomości

Czereśnie. Oczywiście polskie

Czereśnie – właśnie pojawiły się na bazarkach, zawierają cenne składniki, poprawiają nastrój. Same zalety, dlatego tak trudno im się oprzeć. W Europie są znane i cenione od wieków, ponieważ zawierają mnóstwo witamin, minerałów i cennego jodu. Większość z nas sądzi, że wartościowe są tylko owoce. Tymczasem z szypułek można przygotować leczniczy napar, który wspomaga trawienie oraz działa lekko pobudzająco. Nalewka z czereśniowej żywicy, rozpuszczona w winie, skutecznie łagodzi kaszel.

czeresnie

Zamiast słodyczy

Czereśnie zawierają sporo naturalnych cukrów – glukozy i fruktozy. Mają niewiele kalorii – ok. 60 na 100 gramów. Kwasy organiczne w nich zawarte regulują trawienie. W sezonie warto zjadać garść czereśni codziennie – zapewni nam to naturalne wzmocnienie.

Nie wszystkie czereśnie, jakie możemy kupić na targu, mają tyle samo witamin. Najzdrowsze są owoce ciemne. Zawierają więcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, chroniących przed nowotworami, starzeniem i nadciśnieniem. W 100 g jest aż 250 mg tego barwnika, a dla porównania – w truskawkach tylko 35 mg.

Czereśnie to cenne źródło wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Są bogate w potas, który niweluje negatywne skutki stosowania soli w naszej diecie. Owoce te regulują również pracę przewodu pokarmowego i poprawiają nastrój. Dzięki witaminie C wzmacniają odporność, a za sprawą witamin z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy i wygląd skóry.

Jakie odmiany najlepiej wybierać?

Czereśnie można kupić za kilkanaście złotych za kilogram – nie są zbyt tanie. Lepsze polskie czy zagraniczne? Specjaliści polecają polskie, bo – jak twierdzą – mają one najbardziej oryginalny smak. Wszystko dzięki warunkom, w jakich dojrzewają. W Polsce różnica temperatur pomiędzy nocą a dniem jest dość duża, dzięki czemu owoce w dzień nabierają słodyczy, a w nocy – kwasowości. To decyduje o ich wyjątkowym smaku. Zagraniczne czereśnie są zazwyczaj słodsze. Jak jednak poznać, skąd pochodzą owoce, które zamierzamy kupić? Na targu musimy polegać na informacji, jakiej udzieli nam sprzedawca. Natomiast w supermarkecie czereśnie powinny być opisane.

Pamiętajmy o myciu owoców

Czereśnie zawsze powinny być świeże. Te lekko nadgniłe zawierają rakotwórcze pleśnie – mykotoksyny, które sprzyjają alergiom, grzybicom, chorobom układu oddechowego, pokarmowego i wątroby, mogą też powodować ostre zatrucia lub osłabiać układ odpornościowy. Nadpsute owoce wyrzucajmy w całości, nie odkrawajmy jedynie uszkodzonego fragmentu.

Należy pamiętać, by owoce starannie umyć! Nawet jeśli wiemy, że nie były spryskiwane środkami chemicznymi, wciąż oddziaływały na nie zanieczyszczenia atmosfery. Jeśli we wnętrzu owocu spotkamy larwy muchy, nie wyrzucajmy wszystkich czereśni. Można je oczyścić z larw, wkładając owoce do zimnej wody. Po kilku minutach larwy z nich wyjdą i osiądą na dnie naczynia.

Należy wiedzieć, że pestki czereśni zawierają trujące substancje cyjanowodorowe. Jeśli połkniemy pestkę w całości, nie ma się czym przejmować, bo zostanie wydalona.

Odmiany czereśni:

  • burlat – ma duże sercowate owoce o ciemnoczerwonej i lśniącej skórce. Miąższ jest ciemnoczerwony, twardy i bardzo soczysty. Tę odmianę poleca się do przygotowywania deserów i przetworów: dżemów, konfitur czy nalewek;
  • kordia – karminowo-czerwona z charakterystycznymi niewielkimi jasnożółtymi plamkami. Miąższ jest zwarty, jasnoczerwony, aromatyczny. Najlepiej smakuje na surowo;
  • van – jędrne i duże sercowate owoce mają piękną ciemnoczerwoną skórkę, w odcieniu lekko grantowym. Miąższ jest twardy, czerwony z jaśniejszymi żyłkami. Najlepsza na surowo;
  • poznańska – jasnożółte owoce z delikatnym czerwonym rumieńcem. Są bardzo soczyste, mają jasny miąższ. Bardzo smaczna na surowo, ale dobrze smakuje w kompocie;
  • regina – okrągłe owoce o lśniącej czerwonej skórce, wewnątrz jasnoczerwona i średnio soczysta. Słodka. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, a także na dżemy i konfitury.

Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.