Kategorie
recenzje

Soki tłoczone nieklarowane Rembowscy

Dobrze wiem, jak trudno jest kupić zdrowy, wartościowy i smaczny sok, który nie został wyprodukowany z koncentratu (NFC – Not From Concentrate). Wreszcie jednak udało mi się znaleźć odpowiedź na wymienione wyżej potrzeby mojej rodziny – to soki tłoczone nieklarowane produkowane przez rodzinę Rembowskich. Co więcej, mogę wybierać spośród wielu smaków soków i mam pewność, że każdy będzie niepowtarzalny

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Dobrze wiem, jak trudno jest kupić zdrowy, wartościowy i smaczny sok, który nie został wyprodukowany z koncentratu (NFC – Not From Concentrate). Wreszcie jednak udało mi się znaleźć odpowiedź na wymienione wyżej potrzeby mojej rodziny – to soki tłoczone nieklarowane produkowane przez rodzinę Rembowskich. Co więcej, mogę wybierać spośród wielu smaków soków i mam pewność, że każdy będzie niepowtarzalny.

rembowscy1

Produkcja na miarę Unii Europejskiej

Soki nieprodukowane z koncentratów stają się coraz popularniejsze w Europie, w tym w Polsce. Rembowscy produkują swoje soki poprzez bezpośrednie wytłoczenie świeżych owoców na prasie przekładkowej. Soki nie są poddane klarowaniu, lecz pozostają mętne. Dzięki temu zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy (niezbędnych dla naszego zdrowia) niż soki klarowane. W sokach nie znajdziemy konserwantów, cukru ani wody. Po czym poznać prawdziwy, naturalny sok? Po osadzie na dnie butelki. I taki spotkamy w sokach Rembowskich.

Prawdziwy smak jabłek

Rembowscy produkują soki w kilku smakach. Podstawę stanowi zwykle sok jabłkowy, ale możemy wybrać także sok gruszkowy czy pomidorowy. Na początku o tym pierwszym i o dodatkach, które w nim znajdziemy.

rembowscy3

Jabłko z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak imbir, cynamon i goździki to wymarzony napój na zimę, zwłaszcza, że znakomicie smakuje podgrzany. Ma łagodny smak z wyczuwalną nutą przypraw.

Sok jabłkowy z dodatkiem żurawiny (15 proc.) to nasz ulubiony. Dobrze wiem, że żurawina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi. Jeżeli chodzi o smak, jest dość kwaśny, ale moja rodzina właśnie taki preferuje.

Sok jabłkowy z owocem czarnej porzeczki idealnie pomaga chronić się przed infekcjami, szczególnie o tej porze roku. Mimo że nie dodano do niego cukru, obecność porzeczki sprawia, że sok jest dość słodki, smakuje szczególnie dzieciom.

Sok z owocem czarnego bzu jest pyszny. Wyraźnie czuć czarny bez, który w połączeniu z jabłkiem tworzy interesujący smak. Gwarantuję, że jeszcze takiego nie piliście.

rembowscy5

Sok z dojrzałą aronią ma bardzo ciekawy smak. Aronia nadaje sokowi jabłkowemu charakteru, staje się wyrazisty. I ten aromat…

Miętowy sok jabłkowy jest orzeźwiający, dlatego podejrzewam, że najlepiej smakuje latem, podczas upałów. Ma także działanie lecznicze: ułatwia trawienie, przyswajanie pokarmów, działa uspokajająco.

Pora na ulubiony sok mojej córki – jabłkowo-gruszkowy. Ma łagodny smak, jest dość słodki, choć nie zawiera dodatku cukru. Prawdziwą radość sprawiała córce picie soku prosto z butelki, która jest poręczna, łatwo ją utrzymać w małych rączkach.

Rembowscy produkują dodatkowo napój z kwiatu czarnego bzu, z dodatkiem soku z cytryny i wody. Świetnie orzeźwia, jest bardzo dobry z kostkami lodu. Natomiast w razie infekcji warto napój podgrzać i pić na ciepło.

rembowscy4

Czarny bez stanowi także podstawę eliksiru, który jest bardziej gęstą i bardziej intensywną odmianą naparu z kwiatu czarnego bzu. Dzięki takiej postaci tego produktu sami możemy sporządzać dla siebie napoje według uznania. Polecam dolewać go do herbaty albo wody  w stosunku dowolnym. Dzieci to uwielbiają.

Na koniec sok pomidorowy. Powstał on w wyniku tłoczenia pomidorów, które dojrzewały na wielkopolskich polach. Przyznam, że nie przepadam za sokiem pomidorowym. A raczej nie lubię go w postaci, którą możemy kupić w sklepie. Sok od Rembowskich jest zupełnie inny. Po pierwsze nie jest czerwony. Nie jest też gęsty. Dlaczego? Oryginalny smak soku pomidorowego wynika z zastosowanego procesu technologicznego opartego na tradycyjnym tłoczeniu pomidorów, a nie ich przecieraniu. I dzięki temu, polubiłam sok pomidorowy, ale tylko ten od Rembowskich.

rembowscy2

Podsumowując, Rembowscy dostarczają kubkom smakowym wielu bogactw smaków i zapachów. Bardzo trudno za pomocą słów opisać aromat i smak. Dlatego zachęcam do spróbowania soków. Są one dostępne w małych, poręcznych szklanych butelkach (niektóre smaki także w większej pojemności). Dzięki temu możemy zabrać sok ze sobą do pracy, szkoły, na plac zabaw, do przychodni, do kina. Są szczelnie zakręcone kapslem. Możemy otwierać i zamykać sok wielokrotnie.

Autor/ka: Karolina Ślusarczyk

Filolog, pedagog, redaktorka serwisu Dzieci są ważne. Mieszka z rodziną na wsi. Miłuje książki, ubóstwia naturę i aktywny tryb życia. Kocha polskie Tatry i Bieszczady. Mama Alicji i Igi.

5 odpowiedzi na “Soki tłoczone nieklarowane Rembowscy”

W sokach nie znajdziemy konserwantów, cukru ani wody….hmmm a fruktoza to nie cukier?!! Moze nie ma dodatku cukru ale cukier z owocow naturalnie sie tam znajdzie…

Ja też lubię te soki. Szczególnie jabłkowy korzenny z dodatkiem ciepłe wody dla malucha. Ale ten artykuł brzmi nie tyle jak recenzja ale jak artykuł sponsorowany.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *