Kategorie
Dieta naturalna

Suplementy diety a odżywanie naturalne

Czym jest suplement i suplementacja? Suplement oznacza – materiał dodatkowy, uzupełniający. Zwolennicy suplementacji jednoznacznie wskazują, że spożywana dziś żywność jest niepełnowartościowa i aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie należy ją uzupełniać gotowymi preparatami z witaminami i minerałami

Czym jest suplement i suplementacja? Suplement oznacza – materiał dodatkowy, uzupełniający. Zwolennicy suplementacji jednoznacznie wskazują, że spożywana dziś żywność jest niepełnowartościowa i aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie należy ją uzupełniać gotowymi preparatami z witaminami i minerałami. Współcześnie większość naukowców, przedstawicieli klasycznej medycyny propaguje stosowanie suplementacji, czyli dodatków do żywności.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Uwaga! Złość

Jak zapanować nad reakcją na złość?

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Na pytanie: Po co w ogóle suplementuje się jedzenie? Pada odpowiedź: Aby wyrównać straty substancji odżywczych, powstające podczas nienaturalnego uprawiania (rośliny), hodowania (zwierzęta), technologicznego produkowania i przetwarzania oraz  przechowywania i dystrybuowania na długie odległości produktów spożywczych.

Historia suplementacji:

w 1936 roku Senat amerykański wydał dokument stwierdzający, że ziemia w USA jest bardzo uboga, wręcz pozbawiona minerałów, i dlatego ludzie powinni zażywać suplementy, aby zadbać o właściwy poziom minerałów w diecie.

Stany Zjednoczone, które są liderem w masowym wprowadzaniu i zażywaniu suplementów, dziś, jako społeczeństwo, borykają się z masowymi problemami zdrowotnymi, do których zalicza się m.in: nadwagę, otyłość i wiele innych chorób cywilizacyjnych. Dzieje się tak, m.in. dzięki stosowaniu nieodpowiedniej diety i suplementacji.

Technologicznie przetworzona żywność:

to żywność (dziś to już powszechnie wiadomo) mało wartościowa, a nawet bezwartościowa, która jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Jest to żywność pozbawiona minerałów, witamin i enzymów, natomiast zasobna w substancje konserwujące, wspomagające smak, wygląd, przydatność do spożycia. To żywność rafinowana (oczyszczona) jest główną przyczyną zaistnienia suplementów w ogóle.

Suplementy:

  • to wyizolowane z naturalnego środowiska minerały, witaminy, enzymy i inne składniki odżywcze
  • dostarczane organizmowi suplementy „wyręczają” organizm, który rozleniwia się i przestaje wytwarzać potrzebne mu do życia składniki z prostych i naturalnych produktów, które należy mu codziennie dostarczać
  • zażywając je, szybko odczuwamy sztucznie stymulowane polepszenie samopoczucia oraz przyrost energii. W dłuższej perspektywie organizm uzależnia się od suplementacji i jest ciągle leczony, zamiast funkcjonować naturalnie
  • sposób leczenia oparty na suplementach bazuje na substancjach farmakologicznych, które zaleczają symptom, a nie sięgają do faktycznej przyczyny choroby. Organizm „zaleczony” po chorobie zaczyna niedomagać, wówczas stosuje się suplementy, które mają poprawić samopoczucie i podnieść odporność organizmu. Faktycznie prowadzi to jednak to jego osłabienia i konieczności sięgnięcia po kolejną suplementację
  • podział na suplementy naturalne i sztuczne jest zabiegiem rynkowym, ponieważ człowiek konsekwentnie odżywiający się w sposób naturalny nie ma potrzeby uzupełniania swojej diety

Zamiast suplementów:
czym należy zastąpić powszechnie stosowane suplementy? Na tak postawione pytanie, odpowiedź jest tylko jedna: Niczym. Zacznijmy kierować się innymi zasadami, postawmy sobie inne priorytety: zacznijmy odżywiać się i żyć w sposób naturalny, a suplementy staną się zbędnym dodatkiem do naszego pożywienia.

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Faktyczne uzupełnianie tak zwanych „niedoborów pokarmowych, bierze swój początek wraz z rozpoczęciem suplementacji. Organizm, który systematycznie zaczyna dostawać tzw. „gotowce” przestaję je naturalnie syntetyzować z żywności. Kiedy dostarczamy organizmowi naturalną żywność w sposób zrównoważony, pomagamy mu w syntezie potrzebnych nam m.in. minerałów, witamin, enzymów.

Foto: sparktography

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.