Kategorie
Dieta naturalna

Suplementy diety a odżywanie naturalne

Czym jest suplement i suplementacja? Suplement oznacza – materiał dodatkowy, uzupełniający. Zwolennicy suplementacji jednoznacznie wskazują, że spożywana dziś żywność jest niepełnowartościowa i aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie należy ją uzupełniać gotowymi preparatami z witaminami i minerałami

Czym jest suplement i suplementacja? Suplement oznacza – materiał dodatkowy, uzupełniający. Zwolennicy suplementacji jednoznacznie wskazują, że spożywana dziś żywność jest niepełnowartościowa i aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie należy ją uzupełniać gotowymi preparatami z witaminami i minerałami. Współcześnie większość naukowców, przedstawicieli klasycznej medycyny propaguje stosowanie suplementacji, czyli dodatków do żywności.

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak zrozumieć małe dziecko
Rozwój seksualny dzieci

Na pytanie: Po co w ogóle suplementuje się jedzenie? Pada odpowiedź: Aby wyrównać straty substancji odżywczych, powstające podczas nienaturalnego uprawiania (rośliny), hodowania (zwierzęta), technologicznego produkowania i przetwarzania oraz  przechowywania i dystrybuowania na długie odległości produktów spożywczych.

Historia suplementacji:

w 1936 roku Senat amerykański wydał dokument stwierdzający, że ziemia w USA jest bardzo uboga, wręcz pozbawiona minerałów, i dlatego ludzie powinni zażywać suplementy, aby zadbać o właściwy poziom minerałów w diecie.

Stany Zjednoczone, które są liderem w masowym wprowadzaniu i zażywaniu suplementów, dziś, jako społeczeństwo, borykają się z masowymi problemami zdrowotnymi, do których zalicza się m.in: nadwagę, otyłość i wiele innych chorób cywilizacyjnych. Dzieje się tak, m.in. dzięki stosowaniu nieodpowiedniej diety i suplementacji.

Technologicznie przetworzona żywność:

to żywność (dziś to już powszechnie wiadomo) mało wartościowa, a nawet bezwartościowa, która jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Jest to żywność pozbawiona minerałów, witamin i enzymów, natomiast zasobna w substancje konserwujące, wspomagające smak, wygląd, przydatność do spożycia. To żywność rafinowana (oczyszczona) jest główną przyczyną zaistnienia suplementów w ogóle.

Suplementy:

  • to wyizolowane z naturalnego środowiska minerały, witaminy, enzymy i inne składniki odżywcze
  • dostarczane organizmowi suplementy “wyręczają” organizm, który rozleniwia się i przestaje wytwarzać potrzebne mu do życia składniki z prostych i naturalnych produktów, które należy mu codziennie dostarczać
  • zażywając je, szybko odczuwamy sztucznie stymulowane polepszenie samopoczucia oraz przyrost energii. W dłuższej perspektywie organizm uzależnia się od suplementacji i jest ciągle leczony, zamiast funkcjonować naturalnie
  • sposób leczenia oparty na suplementach bazuje na substancjach farmakologicznych, które zaleczają symptom, a nie sięgają do faktycznej przyczyny choroby. Organizm “zaleczony” po chorobie zaczyna niedomagać, wówczas stosuje się suplementy, które mają poprawić samopoczucie i podnieść odporność organizmu. Faktycznie prowadzi to jednak to jego osłabienia i konieczności sięgnięcia po kolejną suplementację
  • podział na suplementy naturalne i sztuczne jest zabiegiem rynkowym, ponieważ człowiek konsekwentnie odżywiający się w sposób naturalny nie ma potrzeby uzupełniania swojej diety

Zamiast suplementów:
czym należy zastąpić powszechnie stosowane suplementy? Na tak postawione pytanie, odpowiedź jest tylko jedna: Niczym. Zacznijmy kierować się innymi zasadami, postawmy sobie inne priorytety: zacznijmy odżywiać się i żyć w sposób naturalny, a suplementy staną się zbędnym dodatkiem do naszego pożywienia.

książki dla rodziców

Ciało kobiety, mądrość kobiety 

NAJWAŻNIEJSZA KSIĄŻKA W ŻYCIU KOBIETY

Ekscytująca podróż przez kobiecość w wymiarze fizycznym i duchowym. Książka, która na zawsze zmieni twoje życie, sprawiając, że inaczej spojrzysz na swoje ciało i zrozumiesz zachodzące w nim procesy, a także poczujesz przepływającą przez ciebie energię oraz odmienisz swoje relacje z samą sobą i ze swoim otoczeniem.

Faktyczne uzupełnianie tak zwanych “niedoborów pokarmowych, bierze swój początek wraz z rozpoczęciem suplementacji. Organizm, który systematycznie zaczyna dostawać tzw. „gotowce” przestaję je naturalnie syntetyzować z żywności. Kiedy dostarczamy organizmowi naturalną żywność w sposób zrównoważony, pomagamy mu w syntezie potrzebnych nam m.in. minerałów, witamin, enzymów.

Foto: sparktography

Autor/ka: Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *