1. Babeczki czekoladowo-wiśniowe (12 sztuk)
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju (np. rzepakowego)
- 2 kopiaste łyżeczki kakao/karobu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 suszone daktyle
- 2 szklanki (rozmrożonych) wiśni bez pestek
- 8 łyżek serka mascarpone
- 8 łyżek mleka kokosowego (o konsystencji stałej).
Zanim zaczniesz, foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i umieść je na blaszce. Piekarnik nastaw na 180 st. C z termoobiegiem. Mąkę przesiej przez sito, banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Daktyle drobno posiekaj. Jajka wbij do szklanki i rozbełtaj widelcem.
Do dużej miski wsyp kolejno suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Wymieszaj, a następnie dodaj rozbełtane jajka, olej, rozgniecione banany, posiekane daktyle. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gęstej masy. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto do foremek (3/4 wysokości) i w każdą surową babeczkę wciskaj po 2 wiśnie (tak by były całkiem zanurzone w cieście). Babeczki piecz przez 18-20 min. na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj krem do udekorowania babeczek: mocno schłodzone mleko kokosowe (musi być twarde) i mocno schłodzony serek wymieszaj mikserem. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj masą każdą babeczkę. Na wierzch możesz położyć wiśnię lub posypać całość kakao/ karobem i wiórkami kokosowymi. Krem na babeczki nałóż przed samym podaniem lub udekoruj babeczki wcześniej i przechowaj je w chłodnym miejscu.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
2. Owoce w cieście
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki mąki
- jajko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 2 jabłka
- 1 banan
Nastaw piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem. Owoce umyj i obierz, pokrój je na mniejsze kawałki. Do wysokiej miski przełóż mąkę, jajko, cynamon, wlej mleko i miód, a następnie całość dokładnie zmiksuj. Powstanie gęste ciasto. Maczaj w nim owoce, a następnie połóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej kondygnacji przez około 10-15 minut do zrumienienia.
3. Korzenna herbata owocowa
- 2 saszetki naturalnej herbaty Rooibos (lub innej herbaty bezkofeinowej)
- 3 plastry pomarańczy
- 3 plastry cytryny
- 3 mandarynki
- 7 malin
- pół łyżeczki tartego imbiru
- 3 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu
- łyżka miodu
Zagotuj litr wody. Zalej nią herbatę w wysokim naczyniu, wrzuć imbir, goździki i cynamon. W szklance rozpuść miód w niewielkiej ilości chłodnej, przegotowanej wody. Wlej go do ostudzonej herbaty. Umyj owoce i obierz. Pokrój je na ćwiartki lub plastry i włóż do dzbanka. Owoce zalej gorącą herbatą. Można pić na ciepło i na zimno.
4. Tortillinki nadziewane soczewicą
Placki:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- szklanka soczewicy
- 1 ½ szklanki wody
- ½ cebuli
- 2 pomidory suszone
Przygotuj farsz. Soczewicę wypłucz. Ugotuj ją w 1,5 szklanki wody pod przykryciem, by wchłonęła cały płyn. Cebulkę posiekaj i lekko zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju. Soczewicę połącz z cebulką (wraz z olejem, na którym się smażyła) i wszystko zblenduj na gładką masę. Pomidory drobno posiekaj i dodaj do nadzienia. Wymieszaj.
Przygotuj ciasto na tortillę: do dużej miski wsyp mąkę, zalej ją powoli gorącą wodą, dodaj olej. Mieszaj drewnianą łyżką, a następnie zagniataj ciasto około 5 minut. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw na chwilę, by “odpoczęło”.
Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki
Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.
Wyrobione ciasto podziel na 8 części i formuj z nich równe kulki. Każdą rozwałkuj jak najcieniej na placek troszkę większy niż średnica patelni. Placki smaż na suchej patelni z obu stron, pilnując, by się nie przypaliły – przez około 1 minutę na każdej stronie. Smaruj placki nadzieniem i ciasno zwijaj. Przekrawaj na 3 części pod skosem.
Podane nadzienie to tylko propozycja – placki możesz posmarować dowolnym farszem.