Kategorie
Dieta naturalna

Sylwestrowe dania dla najmłodszych

Sylwester to ta noc, kiedy nikt nie goni dzieci spać po “wieczorynce”. Jeden raz w roku są jak dorośli – mogą czuwać razem z nimi. Oczywiście nie wytrzymują zazwyczaj zbyt długo, ale to nieistotne, bo w ich mniemaniu czeka je długa sylwestrowa impreza. A na tej imprezie same smakołyki… Coś dla zaspokojeniu głodu, coś do posmakowania, coś słodkiego i coś do ugaszenia pragnienia oraz rozgrzania po pokazie fajerwerków na mrozie.

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

1. Babeczki czekoladowo-wiśniowe (12 sztuk)

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao/karobu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 suszone daktyle
  • 2 szklanki (rozmrożonych) wiśni bez pestek
  • 8 łyżek serka mascarpone
  • 8 łyżek mleka kokosowego (o konsystencji stałej).

Zanim zaczniesz, foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i umieść je na blaszce. Piekarnik nastaw na 180 st. C z termoobiegiem. Mąkę przesiej przez sito, banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Daktyle drobno posiekaj. Jajka wbij do szklanki i rozbełtaj widelcem.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Nowe alaantkowe BLW
34,71 PLN
Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN
Uśmiechnij się! Siadamy do stołu
26,01 PLN

Do dużej miski wsyp kolejno suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Wymieszaj, a następnie dodaj rozbełtane jajka, olej, rozgniecione banany, posiekane daktyle. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gęstej masy. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto do foremek (3/4 wysokości) i w każdą surową babeczkę wciskaj po 2 wiśnie (tak by były całkiem zanurzone w cieście). Babeczki piecz przez 18-20 min. na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj krem do udekorowania babeczek: mocno schłodzone mleko kokosowe (musi być twarde) i mocno schłodzony serek wymieszaj mikserem. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj masą każdą babeczkę. Na wierzch możesz położyć wiśnię lub posypać całość kakao/ karobem i wiórkami kokosowymi. Krem na babeczki nałóż przed samym podaniem lub udekoruj babeczki wcześniej i przechowaj je w chłodnym miejscu.

Czytasz artykuł … i bardzo dobrze

Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i

2. Owoce w cieście

  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jabłka
  • 1 banan

Nastaw piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem. Owoce umyj i obierz, pokrój je na mniejsze kawałki. Do wysokiej miski przełóż mąkę, jajko, cynamon, wlej mleko i miód, a następnie całość dokładnie zmiksuj. Powstanie gęste ciasto. Maczaj w nim owoce, a następnie połóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej kondygnacji przez około 10-15 minut do zrumienienia.

3. Korzenna herbata owocowa

  • 2 saszetki naturalnej herbaty Rooibos (lub innej herbaty bezkofeinowej)
  • 3 plastry pomarańczy
  • 3 plastry cytryny
  • 3 mandarynki
  • 7 malin
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu

Zagotuj litr wody. Zalej nią herbatę w wysokim naczyniu, wrzuć imbir, goździki i cynamon. W szklance rozpuść miód w niewielkiej ilości chłodnej, przegotowanej wody. Wlej go do ostudzonej herbaty. Umyj owoce i obierz. Pokrój je na ćwiartki lub plastry i włóż do dzbanka. Owoce zalej gorącą herbatą. Można pić na ciepło i na zimno.

4. Tortillinki nadziewane soczewicą

Placki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 160 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • szklanka soczewicy
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ cebuli
  • 2 pomidory suszone

Przygotuj farsz. Soczewicę wypłucz. Ugotuj ją w 1,5 szklanki wody pod przykryciem, by wchłonęła cały płyn. Cebulkę posiekaj i lekko zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju. Soczewicę połącz z cebulką (wraz z olejem, na którym się smażyła) i wszystko zblenduj na gładką masę. Pomidory drobno posiekaj i dodaj do nadzienia. Wymieszaj.

Przygotuj ciasto na tortillę: do dużej miski wsyp mąkę, zalej ją powoli gorącą wodą, dodaj olej. Mieszaj drewnianą łyżką, a następnie zagniataj ciasto około 5 minut. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw na chwilę, by “odpoczęło”.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

seria holistyczna

Pielęgnacja naturalna

29 PLN PREMIERA

 Dbaj naturalnie o włosy, skórę i ciało. Poznaj tajniki pielęgnacji naturalnej.

Wyrobione ciasto podziel na 8 części i formuj z nich równe kulki. Każdą rozwałkuj jak najcieniej na placek troszkę większy niż średnica patelni. Placki smaż na suchej patelni z obu stron, pilnując, by się nie przypaliły – przez około 1 minutę na każdej stronie. Smaruj placki nadzieniem i ciasno zwijaj. Przekrawaj na 3 części pod skosem.

Podane nadzienie to tylko propozycja – placki możesz posmarować dowolnym farszem.

Joanna Anger i Anna Piszczek

Autor/ka: Joanna Anger i Anna Piszczek

Joanna Anger - Z wykształcenia pedagożka, doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Z wyboru żona i mama Alicji, właścicielka dwóch kotów.
Miłośniczka spania do południa i czytania książek. Dzięki macierzyństwu zafascynowała się rodzicielstwem bliskości i chustonoszeniem.
Na co dzień pochłonięta pokazywaniem świata córce i wymyślaniem prostych i szybkich dań dla rodziny. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji, która pokochała BLW, współtworzy z koleżanką z Wrocławia blog kulinarny ALA'ANTKOWE BLW, na którym znaleźć można łatwe, zdrowe i szybkie potrawy dla całej rodziny.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Anna Piszczek - Z wykształcenia polonistka, historyczka. Z zawodu nauczycielka w podwrocławskiej szkole podstawowej, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Pasjonuje się tańcem towarzyskim, który stara się zaszczepić w swoich podopiecznych. Prywatnie żona i mama, zakochana po uszy w swoim synku, Antku.
Wierząca w pozytywne skutki metody BLW, wprowadza swojego syna w świat smaków, zapachów i kolorów różnorodnych potraw, które z radością przygotowuje. By móc dzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem, założyła wraz z koleżanką blog kulinarny Ala’Antkowe BLW, bogaty w menu ich dzieci.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *