Kategorie
Dieta naturalna

Sylwestrowe dania dla najmłodszych

Sylwester to ta noc, kiedy nikt nie goni dzieci spać po “wieczorynce”. Jeden raz w roku są jak dorośli – mogą czuwać razem z nimi. Oczywiście nie wytrzymują zazwyczaj zbyt długo, ale to nieistotne, bo w ich mniemaniu czeka je długa sylwestrowa impreza. A na tej imprezie same smakołyki… Coś dla zaspokojeniu głodu, coś do posmakowania, coś słodkiego i coś do ugaszenia pragnienia oraz rozgrzania po pokazie fajerwerków na mrozie.

1. Babeczki czekoladowo-wiśniowe (12 sztuk)

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju (np. rzepakowego)
  • 2 kopiaste łyżeczki kakao/karobu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 suszone daktyle
  • 2 szklanki (rozmrożonych) wiśni bez pestek
  • 8 łyżek serka mascarpone
  • 8 łyżek mleka kokosowego (o konsystencji stałej).

Zanim zaczniesz, foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i umieść je na blaszce. Piekarnik nastaw na 180 st. C z termoobiegiem. Mąkę przesiej przez sito, banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Daktyle drobno posiekaj. Jajka wbij do szklanki i rozbełtaj widelcem.

Do dużej miski wsyp kolejno suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Wymieszaj, a następnie dodaj rozbełtane jajka, olej, rozgniecione banany, posiekane daktyle. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gęstej masy. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto do foremek (3/4 wysokości) i w każdą surową babeczkę wciskaj po 2 wiśnie (tak by były całkiem zanurzone w cieście). Babeczki piecz przez 18-20 min. na środkowym poziomie piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj krem do udekorowania babeczek: mocno schłodzone mleko kokosowe (musi być twarde) i mocno schłodzony serek wymieszaj mikserem. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj masą każdą babeczkę. Na wierzch możesz położyć wiśnię lub posypać całość kakao/ karobem i wiórkami kokosowymi. Krem na babeczki nałóż przed samym podaniem lub udekoruj babeczki wcześniej i przechowaj je w chłodnym miejscu.

2. Owoce w cieście

  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jabłka
  • 1 banan

Nastaw piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem. Owoce umyj i obierz, pokrój je na mniejsze kawałki. Do wysokiej miski przełóż mąkę, jajko, cynamon, wlej mleko i miód, a następnie całość dokładnie zmiksuj. Powstanie gęste ciasto. Maczaj w nim owoce, a następnie połóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej kondygnacji przez około 10-15 minut do zrumienienia.

3. Korzenna herbata owocowa

  • 2 saszetki naturalnej herbaty Rooibos (lub innej herbaty bezkofeinowej)
  • 3 plastry pomarańczy
  • 3 plastry cytryny
  • 3 mandarynki
  • 7 malin
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu

Zagotuj litr wody. Zalej nią herbatę w wysokim naczyniu, wrzuć imbir, goździki i cynamon. W szklance rozpuść miód w niewielkiej ilości chłodnej, przegotowanej wody. Wlej go do ostudzonej herbaty. Umyj owoce i obierz. Pokrój je na ćwiartki lub plastry i włóż do dzbanka. Owoce zalej gorącą herbatą. Można pić na ciepło i na zimno.

4. Tortillinki nadziewane soczewicą

Placki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 160 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • szklanka soczewicy
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ cebuli
  • 2 pomidory suszone

Przygotuj farsz. Soczewicę wypłucz. Ugotuj ją w 1,5 szklanki wody pod przykryciem, by wchłonęła cały płyn. Cebulkę posiekaj i lekko zeszklij na patelni na niewielkiej ilości oleju. Soczewicę połącz z cebulką (wraz z olejem, na którym się smażyła) i wszystko zblenduj na gładką masę. Pomidory drobno posiekaj i dodaj do nadzienia. Wymieszaj.

Przygotuj ciasto na tortillę: do dużej miski wsyp mąkę, zalej ją powoli gorącą wodą, dodaj olej. Mieszaj drewnianą łyżką, a następnie zagniataj ciasto około 5 minut. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw na chwilę, by “odpoczęło”.

Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki

Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Wyrobione ciasto podziel na 8 części i formuj z nich równe kulki. Każdą rozwałkuj jak najcieniej na placek troszkę większy niż średnica patelni. Placki smaż na suchej patelni z obu stron, pilnując, by się nie przypaliły – przez około 1 minutę na każdej stronie. Smaruj placki nadzieniem i ciasno zwijaj. Przekrawaj na 3 części pod skosem.

Podane nadzienie to tylko propozycja – placki możesz posmarować dowolnym farszem.

Avatar photo

Autor/ka: Joanna Anger i Anna Piszczek

Joanna Anger - Z wykształcenia pedagożka, doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Z wyboru żona i mama Alicji, właścicielka dwóch kotów.
Miłośniczka spania do południa i czytania książek. Dzięki macierzyństwu zafascynowała się rodzicielstwem bliskości i chustonoszeniem.
Na co dzień pochłonięta pokazywaniem świata córce i wymyślaniem prostych i szybkich dań dla rodziny. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji, która pokochała BLW, współtworzy z koleżanką z Wrocławia blog kulinarny ALA'ANTKOWE BLW, na którym znaleźć można łatwe, zdrowe i szybkie potrawy dla całej rodziny.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Anna Piszczek - Z wykształcenia polonistka, historyczka. Z zawodu nauczycielka w podwrocławskiej szkole podstawowej, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Pasjonuje się tańcem towarzyskim, który stara się zaszczepić w swoich podopiecznych. Prywatnie żona i mama, zakochana po uszy w swoim synku, Antku.
Wierząca w pozytywne skutki metody BLW, wprowadza swojego syna w świat smaków, zapachów i kolorów różnorodnych potraw, które z radością przygotowuje. By móc dzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem, założyła wraz z koleżanką blog kulinarny Ala’Antkowe BLW, bogaty w menu ich dzieci.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.