Kategorie
Ekowiadomości

Syntetyczne witaminy w płatkach śniadaniowych szkodzą

Hasła reklamowe głoszą: płatki śniadaniowe są bogatym źródłem witamin. Owszem, ale syntetycznych. Amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) dowiodła, że w płatkach śniadaniowych tych sztucznych witamin jest zdecydowanie za dużo, a w dłuższej perspektywie mogą one być przyczyną osłabionego działania układu odpornościowego oraz mogą niekorzystnie wpływać na pracę wielu narządów.

witaminy-w-platkach-sniadaniowych

Badacze przestudiowali ponad 1500 etykiet opakowań płatków oraz przyjrzeli się składom ponad 1000 śniadaniowych przekąsek serwowanych w barach. Sprawdzili je pod względem zawartości niacyny, cynku i witaminy A i porównali z zalecanym dziennym spożyciem. Wyniki: 114 marek płatków zbożowych było wzbogaconych witaminą A, cynkiem lub niacyną – lub wszystkimi trzema – przekraczając zalecane dzienne ilości dla dorosłych o 30%. 27 barów z przekąskami i daniami wysokoenergetycznymi serwowało jedzenie z „witaminami” na poziomie wyższym niż 50% zalecanego dziennego spożycia.

Sprawy syntetycznych witamin nie należy bagatelizować. Jedząc teraz płatki codziennie, w przyszłości nasze dzieci mogą mieć problemy z wątrobą, kośćmi, skórą i włosami. Syntetyczny cynk blokuje wchłanianie miedzi, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Te same składniki w postaci naturalnej nie są szkodliwe. Kiedy są wytwarzane w laboratoriach i wstrzykiwane do przetworzonej żywności pozbawionej naturalnych składników odżywczych, stanowią jednak duży problem. W raporcie EWG czytamy: „Producenci żywności często wzmacniają pokarmy dużą ilością witamin i minerałów, aby ich produkty wydawały się konsumentowi bardziej odżywcze i lepiej sprzedawały”.

Źródło: ewg.org
Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.