Kategorie
Ekowiadomości

Syntetyczne barwniki w żywności są szkodliwe dla zdrowia

Chemiczne barwniki stosowane w żywności mają działanie rakotwórcze, są silnie alergizujące, a także powodują nadpobudliwość u dzieci

Syntetyczne, szkodliwe barwniki znajdują się w różnych produktach spożywczych. Nie tylko w “groźnie” wyglądających barwionych słodyczach czy napojach, ale także w produktach, które mogą wydawać się zdrowe – batonikach zbożowych, chrupkach dla dzieci, płatkach śniadaniowych, sosach…

Organizacja Center for Science in the Public Interest (CSPI) przygotowała raport na temat szkodliwości syntetycznych barwników w żywności. Wynika z niego m.in., że mają one działanie rakotwórcze, są silnie alergizujące, a także powodują nadpobudliwość u dzieci.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Najczęściej stosowane barwniki spożywcze, takie jak Tartrazyna – E102 i Czerwień Allura – E129  wykonane są z ropy naftowej.

Barwniki niebezpieczne dla zdrowia, to:

  • E 102 tartrazyna
  • E 104 żółcień chinolinowa
  • E 122 azorubina
  • E 123 amarant
  • E 127 erytrozyna
  • E129 czerwień allura
  • E 131 błękit patentowy
  • E 132 indygotyn
  • E 142 zieleń
  • E 150a – E150d karmel
  • E 173 aluminium
  • E 180 litorlubina.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.