Kategorie
Ekowiadomości

Tłusty czwartek! Przepis na naturalne pączki

Dziś Tłusty czwartek. Podajemy przepis na tradycyjne, domowe pączki

Przepis na naturalne pączki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki pełnego mleka
  • 15 g drożdży świeżych
  • 25 g masła naturalnego
  • 3 płaskie łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 3 żółtka z jaj wiejskich
  • mąką do podsypywania
  • olej rzepakowy do smażenia.
paczek

Nadzienie: domowa konfitura.

  1. Lekko podgrzać mleko i w nim rozpuścić drożdże, cukier trzcinowy, masło. Dodać dwie łyżki mąki. Zostawić zaczyn, żeby zaczął rosnąć.
  2. Pozostałą część mąki orkiszowej wsypać do miski, wbić żółtka i dodać zaczyn. Dobrze wyrabiać ciasto, tak, by było dosyć gęste i „odchodziło” od ręki. Jeśli jest potrzeba podsypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką i czekać aż urośnie.
  3. Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz je przerobić, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie rozwałkować i wycinać koła.
  4. Nadziewać domową konfiturą i pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Smażyć w głębokim oleju.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: Emilia Lorenc

Łącząc starożytną mądrość medycyny naturalnej i nowoczesne odkrycia medycyny akademickiej w praktyce pomaga pacjentom pielęgnować i utrzymać zdrowie (wraz z mężem, lekarzem Markiem). Dodatkowo organizuje i prowadzi spotkania z myślą o dzieciach, młodzieży, rodzicach, upowszechniając zdrowie oraz życie w zgodzie z przyrodą. Prywatnie mama w radosnej rodzinie z trójką dzieci.
Wykształcenie: Wydział Farmaceutyczny Oddział Analityki Medycznej w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Biologii Molekularnej Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Studia Podyplomowe z Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

2 odpowiedzi na “Tłusty czwartek! Przepis na naturalne pączki”

Zamiast cukru trzcinowego można dodać ksylitol, a do ciasta warto dodać łyżkę spirytusu czy octu – dzięki temu będzie wchłaniało mniej tłuszczu. Poza tym polecam nadzienie z daktyli, które smakuje czekoladowo (w tym roku spróbowałam i dzieci (dorośli też) mogą się nie zorientować, że to nie jest klasyczna czekolada :)): daktyle bez pestki, rodzynki, kakao, trochę soku z cytryny. Daktyle i rodzynki moczymy w wrzątku przez kilka godzin, żeby usunąć zanieczyszczenia. Następnie odlewamy wodę, dodajemy według upodobań smakowych kakao, sok z cytryny dla podkreślenia smaku i blenderujemy. Gotowe :) Jeżeli ktoś nie ma blendera to można spróbować inną końcówką od miksera czy widelcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.