Przepis na naturalne pączki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2/3 szklanki pełnego mleka
- 15 g drożdży świeżych
- 25 g masła naturalnego
- 3 płaskie łyżki drobnego cukru trzcinowego
- 3 żółtka z jaj wiejskich
- mąką do podsypywania
- olej rzepakowy do smażenia.
Nadzienie: domowa konfitura.
- Lekko podgrzać mleko i w nim rozpuścić drożdże, cukier trzcinowy, masło. Dodać dwie łyżki mąki. Zostawić zaczyn, żeby zaczął rosnąć.
- Pozostałą część mąki orkiszowej wsypać do miski, wbić żółtka i dodać zaczyn. Dobrze wyrabiać ciasto, tak, by było dosyć gęste i „odchodziło” od ręki. Jeśli jest potrzeba podsypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką i czekać aż urośnie.
- Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz je przerobić, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie rozwałkować i wycinać koła.
- Nadziewać domową konfiturą i pozostawić do wyrośnięcia.
- Smażyć w głębokim oleju.
2 odpowiedzi na “Tłusty czwartek! Przepis na naturalne pączki”
jak można zmodyfikować przepis aby zamiast w na tłuszczu piec je w piekarniku ?
Zamiast cukru trzcinowego można dodać ksylitol, a do ciasta warto dodać łyżkę spirytusu czy octu – dzięki temu będzie wchłaniało mniej tłuszczu. Poza tym polecam nadzienie z daktyli, które smakuje czekoladowo (w tym roku spróbowałam i dzieci (dorośli też) mogą się nie zorientować, że to nie jest klasyczna czekolada :)): daktyle bez pestki, rodzynki, kakao, trochę soku z cytryny. Daktyle i rodzynki moczymy w wrzątku przez kilka godzin, żeby usunąć zanieczyszczenia. Następnie odlewamy wodę, dodajemy według upodobań smakowych kakao, sok z cytryny dla podkreślenia smaku i blenderujemy. Gotowe :) Jeżeli ktoś nie ma blendera to można spróbować inną końcówką od miksera czy widelcem.