Wiele razy widziałam kilogramy produktów spożywczych niemal wylewające się ze śmietników tuż obok supermarketów. Zwykle nadwyżki to owoce i warzywa, ale zdarzał się także nabiał czy pieczywo. Dla sklepów bardziej opłacalne było wyrzucanie jedzenia niż oddanie go potrzebującym – podatek za rozdawanie żywności ubogim w zależności od produktu wynosił dotąd od 5 do 23 proc. jego wartości. Od października sklepy będą zwolnione z podatku przy oddawaniu jedzenia!
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Marnują się tysiące ton jedzenia
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Największe hipermarkety w Polsce już zadeklarowały, że większość jedzenia nadającego się do spożycia, ale z kończącą się datą ważności, będzie przekazywana potrzebującym. Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD) szacuje, że w ciągu roku marnuje się ok. 300 tys. ton dobrej żywności. Entuzjazmu wynikającego ze zmian nie kryje Federacja Polskich Banków Żywności, która liczy na to, że od większych i mniejszych sklepów pozyska chociażby kilkaset ton żywności.