Kategorie
Ekowiadomości

Lepiej oddać niż wyrzucić. Zmiana przepisów w sprawie oddawania żywności

Wiele razy widziałam kilogramy produktów spożywczych niemal wylewające się ze śmietników tuż obok supermarketów. Zwykle nadwyżki to owoce i warzywa, ale zdarzał się także nabiał czy pieczywo. Dla sklepów bardziej opłacalne było wyrzucanie jedzenia niż oddanie go potrzebującym – podatek za rozdawanie żywności ubogim w zależności od produktu wynosił dotąd od 5 do 23 proc. jego wartości. Od października sklepy będą zwolnione z podatku przy oddawaniu jedzenia!

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Marnują się tysiące ton jedzenia

Największe hipermarkety w Polsce już zadeklarowały, że większość jedzenia nadającego się do spożycia, ale z kończącą się datą ważności, będzie przekazywana potrzebującym. Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD) szacuje, że w ciągu roku marnuje się ok. 300 tys. ton dobrej żywności. Entuzjazmu wynikającego ze zmian nie kryje Federacja Polskich Banków Żywności, która liczy na to, że od większych i mniejszych sklepów pozyska chociażby kilkaset ton żywności.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.