Na bazarach i targach (oraz naszych ogródkach) nieśmiało pojawiają się pierwsze truskawki. Tegoroczna pogoda i opóźniona wegetacja roślin zdecydowanie zmniejszy ilość plonów (mamy nadzieję, że nie wpłynie to na smak owocu), dlatego warto nie odkładać ich konsumpcji na później, tylko korzystać i jeszcze raz korzystać! Choć pewnie ich cena będzie też odpowiednio wyższa.
Lubimy truskawki
Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Każdy, kto kiedykolwiek sięgnął po truskawki z importu, doskonale wie jak (bardzo) blado wypadają przy naszych. Polska jest drugim (po Chinach) dostawcą truskawek na rynki światowe.
W BioKurierze czytamy, iż w okolicach Wrocławia możemy samodzielnie zebrać ekologiczne truskawki z pola pana Janusza Kreta. Jego gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny od 8 lat. Pomysł cieszy się popularnością, a samodzielne zbiory dają satysfakcję, korzystną cenę i pewność, że truskawki są najwyższej jakości.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Sezon na truskawki
Powinny pojawić się już w połowie maja, ale z powodów o których wspomnieliśmy wyżej, są dopiero teraz. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Istnieją też odmiany owocujące od czerwca do września. Truskawki są przede wszystkim pyszne i zdrowe.
Truskawki posiadają liczne wartości odżywcze i kosmetyczne. Są cennym źródłem witaminy C, zawierają praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, tj. żelazo, wapń, fosfor, magnez i mangan. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Zawartość kwasu elegonowego chroni przed nowotworami. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Sok z truskawek ma właściwości bakteriobójcze, podobne do chrzanu, czosnku czy cebuli.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Truskawki jemy na surowo (mają mało kalorii) oraz przetwarzamy na soki, dżemy, konfitury.
Zdarza się, że truskawki uczulają dzieci i dorosłych.Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego rodzaju pokrzywki, a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce te zwierają duże ich ilości.
Truskawka jako kosmetyk
Przede wszystkim są wspaniałą bazą do domowych maseczek na twarz. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Wykorzystywane są do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB. Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje także napary z liści truskawek przy takich schorzeniach jak niedokrwistość, kamica żółciowa i anemia.