Biała herbata wywiera jeszcze większy i korzystniejszy wpływ na zdrowie, niż zielona – dotychczasowa królowa. Biała ma najwyższy poziom przeciwutleniaczy i najniższą zawartość fluoru. Poza tym chroni przed nowotworami, stanami zapalnymi, utrzymuje w normie poziom cholesterolu i nie niszczy płytki nazębnej. Ma działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i opóźnia procesy starzenia skóry.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Prof. Milton Schiffenbauer, mikrobiolog z Dyson College of Arts & Sciences Pace University w Nowym Jorku (USA), zauważa, że „badania mojego zespołu wykazały, że zielona herbata pobudza układ odpornościowy do walki z chorobą (…). Nasze badania pokazują, że ekstrakt z białej herbaty może rzeczywiście zniszczyć organizmy, które powodują choroby. Kolejne badania udowadniają, że biała herbata ma wiele właściwości leczniczych”.
Kolor i smak poszczególnych odmian herbaty jest związany z okresem utleniania. Białą herbatę zrywa się, zanim liście rozwiną się całkowicie, a pąki pokryte są jeszcze białym meszkiem (stąd nazwa herbaty), zachowując w ten sposób znacznie wyższą zawartość przeciwutleniaczy, niż w czarnej lub zielonej herbacie. Proces produkcji białej herbaty jest podobny do zielonej – nie jest ona poddawana fermentacji. Kolejną zaletą jest jej smak – biała herbata charakteryzuje się delikatnym smakiem, bez posmaku trawy, dość powszechnego w zielonej herbacie. Aby herbata miała działanie uspokajające, należy ją parzyć długo (powyżej 3 minut); Polecana jest dla dzieci jeszcze bardziej niż zielona ze względu na naturalnie słodszy smak (brak goryczki).
Źródło: naturalnews.com
Foto