Nasze święta są wegetariańskie już od ponad 6 lat. Czy czegoś nam brakuje? Czy jakiś smak wyjątkowo wrył się w pamięć i ciężko go „podrobić”? Nie! Z pomocą czarnej soli kala namak i aquafaby, czyli wody pozostałej z gotowania ciecierzycy, wegańskie święta do złudzenia przypominają te tradycyjne. Są roślinne pasztety, jest cudownie gładki majonez, są sycące sałatki, w końcu – są pyszne ciasta, którymi można zajadać się z całą rodziną. Wegańskie stoły świąteczne pełne są smaków, zapachów, kolorów i różnorodności.
6 tradycyjnych świątecznych potraw w wegańskiej odsłonie!
1. Wegański majonez
Majonez to taki produkt, który nieodzownie kojarzy się z Wielkanocą. Wielu z nas je go tylko podczas tych wiosennych świąt. Jak szybko i prosto zrobić jego zdrowszą wersję, a do tego całkowicie roślinną? Tutaj magicznym składnikiem będzie aquafaba (czyli woda pozostała z gotowania ciecierzycy). Przez lata wylewana, teraz jest cennym komponentem kuchni wegańskiej. Oprócz gładkiego majonezu, można z niej zrobić na przykład czekoladowy mus czy wegańskie bezy.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Składniki:
- pół szklanki aquafaby (z puszki po ciecierzycy lub wody po gotowaniu ciecierzycy)
- 1,5 szklanki oleju (lekkiego, np. rzepakowego lub z pestek winogron)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżeczki czarnej soli kala namak
- 1/3 łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie:
Majonez przygotowujemy w wysokim naczyniu przy użyciu blendera ręcznego. Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, czarną sól i syrop klonowy umieść w naczyniu i blenduj kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie cienkim strumieniem wlej olej i ponownie miksuj, aż majonez będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowe! Majonez przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce.

2. Pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy z orzechami
Na świątecznym stole nie może zabraknąć roślinnego pasztetu, a najlepiej dwóch lub trzech rodzajów. Tradycyjnie przyrządzany z różnych rodzajów mięs, na wegańskim stole – zrobiony jest z kasz, strączków, ugotowanych warzyw. I w niczym nie ustępuje smakiem tym klasycznym. Sekret tkwi w dobrze podsmażonej cebuli i odpowiednio dobranych, aromatycznych przyprawach.
Składniki na keksówkę 26 cm:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej (odmierzonej przed ugotowaniem)
- 1 szklanka soczewicy czerwonej (odmierzonej przed ugotowaniem)
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 3 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- oliwa do smażenia i natłuszczenia foremki
- mąka owsiana do wysypania foremki
- 7–8 suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki pestek dyni
- czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrój drobno cebule i podsmaż je na oliwie. Do naczynia blendera wrzuć ugotowaną kaszę, soczewicę, podsmażone cebule, świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z pestek winogron, natkę pietruszki, siemię lniane, płatki drożdżowe, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zblenduj składniki na gładką masę. Spróbuj, czy masa jest smaczna (wszystkie składniki, które muszą być ugotowane, są ugotowane, więc próbuj bez obaw!), ewentualnie dopraw jeszcze i blenduj ponownie. Na suchej patelni podpraż pestki dyni. Suszone pomidory pokrój na mniejsze części, a orzechy włoskie pokrusz na kawałki. Dorzuć je do masy razem z pestkami dyni. Keksówkę o długości ok. 26 centymetrów natłuść oliwą i posyp mąką owsianą (możesz użyć dowolnej mąki). Przełóż pasztet do formy i posyp czarnuszką. Piecz przez 45−60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 45−50 minutach sprawdź patyczkiem, czy skórka jest twarda. Pasztet w środku będzie wilgotny cały czas. Zostaw go do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki na całą noc. Najlepiej smakuje po 3−4 dniach od wypieczenia, z dobrym żytnim chlebem i świeżymi warzywami.
3. Wegańska pasta “jajeczna” z cieciorki
Na świąteczne śniadanie można przygotować pożywne pasty do chleba w kilku wersjach.
Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 2-3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól kala namak
- pieprz
- kurkuma (opcjonalnie, jeśli zależy ci na kolorze pasty)
Przygotowanie:
Ciecierzycę zblenduj z oliwą i odrobiną mleka (dodawaj stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającej ci konsystencji, ok. 3 łyżki). Dopraw pieprzem i odrobiną czarnej soli − kieruj się smakiem, kala namak ma bardzo “jajeczny” smak i zapach. Najlepiej smakuje oczywiście na kanapkach, obowiązkowo ze szczypiorkiem i pomidorem.
4. Roślinny smalec z jabłkiem
Przepisów na wegańskie „smalczyki” jest pełno, wszystkie są do siebie mniej więcej podobne, czasem różnią się dodatkami (jabłka, suszone śliwki, kasza gryczana) lub użytymi ziołami.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Składniki:
- szklanka ugotowanej białej fasoli
- biała cebula
- pół czerwonej cebuli
- jabłko
- 3 liście laurowe
- 4-5 goździków
- łyżka majeranku
- łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule i jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, aż będą miękkie i aromatyczne − w trakcie smażenia dodaj majeranek, liście laurowe i goździki. Fasolę odcedź, jeśli jest z puszki. Jeżeli gotujesz fasolę, to od razu wrzuć ją do blendera. Dodaj usmażone jabłko i cebulki (pamiętaj o wyjęciu liści laurowych i goździków!), podlej sosem sojowym (jeśli akurat masz pod ręką) i blenduj. Dopraw solą i pieprzem.
Taka pasta najlepiej smakuje z ogórkami kiszonymi albo ze świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Chleb z dodatkiem kminku też będzie dobrym pomysłem.

5. Makowiec wegański
A co ze słodkościami? Świąteczny czas kojarzy się również z tradycyjnymi wypiekami. Jednak nawet klasycznego makowca można przygotować bez użycia produktów odzwierzęcych, a ciężkiego mazurka zastąpić takim pełnym orzechów.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (lub 200 g mąki pszennej + 50 g mąki pełnoziarnistej)
- 3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- szczypta soli himalajskiej
Masa makowa:
- 250 g maku
- garść ulubionych orzechów (np. włoskich)
- garść rodzynek
- garść migdałów
- 100 ml syropu klonowego
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- skórka otarta z pomarańczy
- kieliszek brandy
- 50 g kaszy jaglanej
- aromat migdałowy
- woda
Lukier:
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki gorącej wody
- skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Zagnieć wszystkie składniki na ciasto − ręcznie lub przy pomocy haka w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przełóż je do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i poczekaj około godziny, aż wyrośnie.
W międzyczasie przygotuj masę makową. Mak zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Następnie odcedź go i zblenduj (lub przepuść przez maszynkę 2 razy), aż zbieleje. Dodaj kaszę jaglaną (ugotowaną do miękkości), cukier trzcinowy i miksuj na jednolitą masę. Połącz masę z orzechami, rodzynkami, migdałami, syropem klonowym, olejem kokosowym, skórką, aromatem, brandy i zblenduj według upodobań − jeśli lubisz kawałki orzechów w cieście, miksuj krótko.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wałkuj. Rozsmaruj masę makową na każdej części i zawiń wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie na wyłożonej papierem blasze wstaw je do piekarnika na 45 minut na 180°C (termoobieg). Po 15 minutach pieczenia możesz zmniejszyć do 160°C. Gotowe makowce polej lukrem: zalej cukier puder ciepłą wodą i posyp skórką pomarańczową.
6. Tarta z orzechami
Składniki:
Spód:
- 200 g płatków owsianych (u mnie pomieszane z makiem, ok. 3-4 łyżki)
- 100 g daktyli suszonych
- 70 g migdałów
- 30 g jagły ekspandowanej (można zamienić np. na amarantusa ekspandowanego)
- 150 g masła orzechowego
- 50 g syropu klonowego
- 40 g oleju kokosowego nierafinowanego
- pół szklanki napoju roślinnego
Polewa:
- 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 30 g syropu klonowego
- 20 g karobu
- 20 g kakao
- orzechy, suszone owoce, słonecznik do ozdoby
Przygotowanie:
Suszone daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut. Płatki owsiane i migdały zmiel w malakserze dość drobno. Zmielone zmieszaj z jagłą. Daktyle odlej z wody i miksuj na gładką masę. Masło orzechowe, syrop klonowy, olej kokosowy i napój roślinny mieszaj w garnuszku, podgrzej, aż składniki dokładnie się połączą. Na końcu dodaj daktyle i mieszaj ponownie. Całość wlej do płatków owsianych, migdałów, jagły i połącz. Powstałą masę wyłóż do foremki na papier do pieczenia, może być lekko przeciągnięty olejem kokosowym, ale nie musi.
W garnuszku rozgrzej olej kokosowy, dolej syrop klonowy, a następnie kakao i karob. Możesz też użyć samego kakao lub samego karobu. Mieszaj do połączenia składników. Powstałą masę wylej do foremki. Gdy lekko zastygnie, po około pięciu minutach, ułóż orzechy i suszone owoce, według uznania. Foremkę wstaw do lodówki na kilka godzin.
Święta, czy w wersji tradycyjnej, czy roślinnej, mogą być czasem dla nas, dla rodziny, dla odpoczynku i chwili wytchnienia. Zatrzymania się w codziennym pędzie i spojrzenia na wszystko z boku. Przemyśleń i odpuszczenia. Życzę wam takiego czasu świątecznego, jaki najbardziej wam się marzy. I pysznego, domowego jedzenia!