Wegańska Wielkanoc smakuje dokładnie tak, jak tradycyjna! 6 świątecznych przepisów
| Wegańska Wielkanoc smakuje dokładnie tak, jak tradycyjna! 6 świątecznych przepisów

Wegańska Wielkanoc smakuje dokładnie tak, jak tradycyjna! 6 świątecznych przepisów

Jeszcze kilkanaście lat temu, gdy w sklepach było co najwyżej mleko sojowe (i to niedobre), a tofu kupowało się od znajomego pana z Azji na bazarku, stworzenie roślinnych świątecznych potraw inspirowanych tradycją mogło być dużym wyzwaniem. Ale w dzisiejszych czasach wegańskie święta wielkanocne to nic trudnego, a i bardziej zatwardziali tradycjonaliści (tata, babcia?) przekonają się do wersji roślinnych. Szczególnie, że często się zdarza, że o wiele lepiej służą im lekkie wersje potraw, niż te pełne mięsa i jaj.

Nasze święta są wegetariańskie już od ponad 6 lat. Czy czegoś nam brakuje? Czy jakiś smak wyjątkowo wrył się w pamięć i ciężko go „podrobić”? Nie! Z pomocą czarnej soli kala namak i aquafaby, czyli wody pozostałej z gotowania ciecierzycy, wegańskie święta do złudzenia przypominają te tradycyjne. Są roślinne pasztety, jest cudownie gładki majonez, są sycące sałatki, w końcu – są pyszne ciasta, którymi można zajadać się z całą rodziną. Wegańskie stoły świąteczne pełne są smaków, zapachów, kolorów i różnorodności.

6 tradycyjnych świątecznych potraw w wegańskiej odsłonie!

1. Wegański majonez

Majonez to taki produkt, który nieodzownie kojarzy się z Wielkanocą. Wielu z nas je go tylko podczas tych wiosennych świąt. Jak szybko i prosto zrobić jego zdrowszą wersję, a do tego całkowicie roślinną? Tutaj magicznym składnikiem będzie aquafaba (czyli woda pozostała z gotowania ciecierzycy). Przez lata wylewana, teraz jest cennym komponentem kuchni wegańskiej. Oprócz gładkiego majonezu, można z niej zrobić na przykład czekoladowy mus czy wegańskie bezy.

Składniki:

  • pół szklanki aquafaby (z puszki po ciecierzycy lub wody po gotowaniu ciecierzycy)
  • 1,5 szklanki oleju (lekkiego, np. rzepakowego lub z pestek winogron)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli kala namak
  • 1/3 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie:

Majonez przygotowujemy w wysokim naczyniu przy użyciu blendera ręcznego. Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, czarną sól i syrop klonowy umieść w naczyniu i blenduj kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie cienkim strumieniem wlej olej i ponownie miksuj, aż majonez będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowe! Majonez przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce.

2. Pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy z orzechami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć roślinnego pasztetu, a najlepiej dwóch lub trzech rodzajów. Tradycyjnie przyrządzany z różnych rodzajów mięs, na wegańskim stole – zrobiony jest z kasz, strączków, ugotowanych warzyw. I w niczym nie ustępuje smakiem tym klasycznym. Sekret tkwi w dobrze podsmażonej cebuli i odpowiednio dobranych, aromatycznych przyprawach.

Składniki na keksówkę 26 cm:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej (odmierzonej przed ugotowaniem)
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej (odmierzonej przed ugotowaniem)
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 3 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • oliwa do smażenia i natłuszczenia foremki
  • mąka owsiana do wysypania foremki
  • 7–8 suszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrój drobno cebule i podsmaż je na oliwie. Do naczynia blendera wrzuć ugotowaną kaszę, soczewicę, podsmażone cebule, świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z pestek winogron, natkę pietruszki, siemię lniane, płatki drożdżowe, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zblenduj składniki na gładką masę. Spróbuj, czy masa jest smaczna (wszystkie składniki, które muszą być ugotowane, są ugotowane, więc próbuj bez obaw!), ewentualnie dopraw jeszcze i blenduj ponownie. Na suchej patelni podpraż pestki dyni. Suszone pomidory pokrój na mniejsze części, a orzechy włoskie pokrusz na kawałki. Dorzuć je do masy razem z pestkami dyni. Keksówkę o długości ok. 26 centymetrów natłuść oliwą i posyp mąką owsianą (możesz użyć dowolnej mąki). Przełóż pasztet do formy i posyp czarnuszką. Piecz przez 45−60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 45−50 minutach sprawdź patyczkiem, czy skórka jest twarda. Pasztet w środku będzie wilgotny cały czas. Zostaw go do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki na całą noc. Najlepiej smakuje po 3−4 dniach od wypieczenia, z dobrym żytnim chlebem i świeżymi warzywami.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Mama na roślinach

Książka obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia – także podczas ciąży i karmienia piersią. „Mama na roślinach” to przewodnik po wegańskim macierzyństwie – od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka.

Zobacz więcej

3. Wegańska pasta “jajeczna” z cieciorki

Na świąteczne śniadanie można przygotować pożywne pasty do chleba w kilku wersjach.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól kala namak
  • pieprz
  • kurkuma (opcjonalnie, jeśli zależy ci na kolorze pasty)

Przygotowanie:

Ciecierzycę zblenduj z oliwą i odrobiną mleka (dodawaj stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającej ci konsystencji, ok. 3 łyżki). Dopraw pieprzem i odrobiną czarnej soli − kieruj się smakiem, kala namak ma bardzo “jajeczny” smak i zapach. Najlepiej smakuje oczywiście na kanapkach, obowiązkowo ze szczypiorkiem i pomidorem.

4. Roślinny smalec z jabłkiem

Przepisów na wegańskie „smalczyki” jest pełno, wszystkie są do siebie mniej więcej podobne, czasem różnią się dodatkami (jabłka, suszone śliwki, kasza gryczana) lub użytymi ziołami.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • biała cebula
  • pół czerwonej cebuli
  • jabłko
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 goździków
  • łyżka majeranku
  • łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebule i jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, aż będą miękkie i aromatyczne − w trakcie smażenia dodaj majeranek, liście laurowe i goździki. Fasolę odcedź, jeśli jest z puszki. Jeżeli gotujesz fasolę, to od razu wrzuć ją do blendera. Dodaj usmażone jabłko i cebulki (pamiętaj o wyjęciu liści laurowych i goździków!), podlej sosem sojowym (jeśli akurat masz pod ręką) i blenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Taka pasta najlepiej smakuje z ogórkami kiszonymi albo ze świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Chleb z dodatkiem kminku też będzie dobrym pomysłem.

5. Makowiec wegański

A co ze słodkościami? Świąteczny czas kojarzy się również z tradycyjnymi wypiekami. Jednak nawet klasycznego makowca można przygotować bez użycia produktów odzwierzęcych, a ciężkiego mazurka zastąpić takim pełnym orzechów.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (lub 200 g mąki pszennej + 50 g mąki pełnoziarnistej)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli himalajskiej

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • garść ulubionych orzechów (np. włoskich)
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • 100 ml syropu klonowego
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • kieliszek brandy
  • 50 g kaszy jaglanej
  • aromat migdałowy
  • woda

Lukier:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Zagnieć wszystkie składniki na ciasto − ręcznie lub przy pomocy haka w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przełóż je do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i poczekaj około godziny, aż wyrośnie.

W międzyczasie przygotuj masę makową. Mak zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Następnie odcedź go i zblenduj (lub przepuść przez maszynkę 2 razy), aż zbieleje. Dodaj kaszę jaglaną (ugotowaną do miękkości), cukier trzcinowy i miksuj na jednolitą masę. Połącz masę z orzechami, rodzynkami, migdałami, syropem klonowym, olejem kokosowym, skórką, aromatem, brandy i zblenduj według upodobań − jeśli lubisz kawałki orzechów w cieście, miksuj krótko.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wałkuj. Rozsmaruj masę makową na każdej części i zawiń wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie na wyłożonej papierem blasze wstaw je do piekarnika na 45 minut na 180°C (termoobieg). Po 15 minutach pieczenia możesz zmniejszyć do 160°C. Gotowe makowce polej lukrem: zalej cukier puder ciepłą wodą i posyp skórką pomarańczową.

6. Tarta z orzechami

Składniki:

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (u mnie pomieszane z makiem, ok. 3-4 łyżki)
  • 100 g daktyli suszonych
  • 70 g migdałów
  • 30 g jagły ekspandowanej (można zamienić np. na amarantusa ekspandowanego)
  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g syropu klonowego
  • 40 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • pół szklanki napoju roślinnego

Polewa:

  • 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 30 g syropu klonowego
  • 20 g karobu
  • 20 g kakao
  • orzechy, suszone owoce, słonecznik do ozdoby

Przygotowanie:

Suszone daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut. Płatki owsiane i migdały zmiel w malakserze dość drobno. Zmielone zmieszaj z jagłą. Daktyle odlej z wody i miksuj na gładką masę. Masło orzechowe, syrop klonowy, olej kokosowy i napój roślinny mieszaj w garnuszku, podgrzej, aż składniki dokładnie się połączą. Na końcu dodaj daktyle i mieszaj ponownie. Całość wlej do płatków owsianych, migdałów, jagły i połącz. Powstałą masę wyłóż do foremki na papier do pieczenia, może być lekko przeciągnięty olejem kokosowym, ale nie musi.

W garnuszku rozgrzej olej kokosowy, dolej syrop klonowy, a następnie kakao i karob. Możesz też użyć samego kakao lub samego karobu. Mieszaj do połączenia składników. Powstałą masę wylej do foremki. Gdy lekko zastygnie, po około pięciu minutach, ułóż orzechy i suszone owoce, według uznania. Foremkę wstaw do lodówki na kilka godzin.

Święta, czy w wersji tradycyjnej, czy roślinnej, mogą być czasem dla nas, dla rodziny, dla odpoczynku i chwili wytchnienia. Zatrzymania się w codziennym pędzie i spojrzenia na wszystko z boku. Przemyśleń i odpuszczenia. Życzę wam takiego czasu świątecznego, jaki najbardziej wam się marzy. I pysznego, domowego jedzenia!

Wszystkie przepisy pochodzą z książki “Mama na roślinach”, która możecie kupić w naszej księgarni natuli.pl


Asja Michnicka

Mama, pedagożka, lokalna aktywistka, blogerka. Pisze o wegańskiej i wegetariańskiej ciąży, BLW w wersji roślinnej, karmieniu piersią, dobrych porodach, noszeniu dzieci, macierzyńskiej codzienności. Na co dzień wspiera inne mamy na otwartych spotkaniach i warsztatach. Lubi rodzicielstwo bliskości, chustonoszenie, minimalizm, bycie tu i teraz. Autorka książki "Mama na roślinach", w której rozprawia się z mitami na temat wegeciąży i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia – także podczas ciąży i karmienia piersią.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://mamanaroslinach.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

olini
Zamiast balsamów – naturalne oleje do pielęgnacji niemowląt i wymagającej skóry małych dzieci

POLECAMY
Milk & love – stworzone przez mamę

wychowanie
Jak wspierać motywację wewnętrzną dziecka?

POLECAMY
Szkoła narciarska dla dzieci – czy warto?

odżywianie naturalne
Zdrowa i wzmacniająca odporność dieta zimowa dziecka (przepisy)

olini
Zdrowa zima – jakie produkty warto mieć w swojej spiżarni?

POLECAMY
Skąd czerpać energię zimową porą, czyli co zamiast kawy?

wywiady
Mądre, piękne, CUDowne 9 miesięcy. Rozmowa z Dorotą Mirską – Królikowską

POLECAMY
Rosie & Lou – slow fashion dla dzieci

POLECAMY
Jak prawidłowo mierzyć temperaturę ciała dziecka?