Kategorie
Dieta naturalna

Wegańska Wielkanoc smakuje dokładnie tak, jak tradycyjna! 6 świątecznych przepisów

Jeszcze kilkanaście lat temu, gdy w sklepach było co najwyżej mleko sojowe (i to niedobre), a tofu kupowało się od znajomego pana z Azji na bazarku, stworzenie roślinnych świątecznych potraw inspirowanych tradycją mogło być dużym wyzwaniem. Ale w dzisiejszych czasach wegańskie święta wielkanocne to nic trudnego, a i bardziej zatwardziali tradycjonaliści (tata, babcia?) przekonają się do wersji roślinnych. Szczególnie, że często się zdarza, że o wiele lepiej służą im lekkie wersje potraw, niż te pełne mięsa i jaj.

Nasze święta są wegetariańskie już od ponad 6 lat. Czy czegoś nam brakuje? Czy jakiś smak wyjątkowo wrył się w pamięć i ciężko go „podrobić”? Nie! Z pomocą czarnej soli kala namak i aquafaby, czyli wody pozostałej z gotowania ciecierzycy, wegańskie święta do złudzenia przypominają te tradycyjne. Są roślinne pasztety, jest cudownie gładki majonez, są sycące sałatki, w końcu – są pyszne ciasta, którymi można zajadać się z całą rodziną. Wegańskie stoły świąteczne pełne są smaków, zapachów, kolorów i różnorodności.

6 tradycyjnych świątecznych potraw w wegańskiej odsłonie!

1. Wegański majonez

Majonez to taki produkt, który nieodzownie kojarzy się z Wielkanocą. Wielu z nas je go tylko podczas tych wiosennych świąt. Jak szybko i prosto zrobić jego zdrowszą wersję, a do tego całkowicie roślinną? Tutaj magicznym składnikiem będzie aquafaba (czyli woda pozostała z gotowania ciecierzycy). Przez lata wylewana, teraz jest cennym komponentem kuchni wegańskiej. Oprócz gładkiego majonezu, można z niej zrobić na przykład czekoladowy mus czy wegańskie bezy.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Składniki:

  • pół szklanki aquafaby (z puszki po ciecierzycy lub wody po gotowaniu ciecierzycy)
  • 1,5 szklanki oleju (lekkiego, np. rzepakowego lub z pestek winogron)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1/3 łyżeczki czarnej soli kala namak
  • 1/3 łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie:

Majonez przygotowujemy w wysokim naczyniu przy użyciu blendera ręcznego. Aquafabę, sok z cytryny, musztardę, czarną sól i syrop klonowy umieść w naczyniu i blenduj kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie cienkim strumieniem wlej olej i ponownie miksuj, aż majonez będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowe! Majonez przechowuj w szklanym naczyniu, w lodówce.

2. Pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy z orzechami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć roślinnego pasztetu, a najlepiej dwóch lub trzech rodzajów. Tradycyjnie przyrządzany z różnych rodzajów mięs, na wegańskim stole – zrobiony jest z kasz, strączków, ugotowanych warzyw. I w niczym nie ustępuje smakiem tym klasycznym. Sekret tkwi w dobrze podsmażonej cebuli i odpowiednio dobranych, aromatycznych przyprawach.

Składniki na keksówkę 26 cm:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej (odmierzonej przed ugotowaniem)
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej (odmierzonej przed ugotowaniem)
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 3 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • oliwa do smażenia i natłuszczenia foremki
  • mąka owsiana do wysypania foremki
  • 7–8 suszonych pomidorów
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną i czerwoną soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrój drobno cebule i podsmaż je na oliwie. Do naczynia blendera wrzuć ugotowaną kaszę, soczewicę, podsmażone cebule, świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, olej z pestek winogron, natkę pietruszki, siemię lniane, płatki drożdżowe, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zblenduj składniki na gładką masę. Spróbuj, czy masa jest smaczna (wszystkie składniki, które muszą być ugotowane, są ugotowane, więc próbuj bez obaw!), ewentualnie dopraw jeszcze i blenduj ponownie. Na suchej patelni podpraż pestki dyni. Suszone pomidory pokrój na mniejsze części, a orzechy włoskie pokrusz na kawałki. Dorzuć je do masy razem z pestkami dyni. Keksówkę o długości ok. 26 centymetrów natłuść oliwą i posyp mąką owsianą (możesz użyć dowolnej mąki). Przełóż pasztet do formy i posyp czarnuszką. Piecz przez 45−60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 45−50 minutach sprawdź patyczkiem, czy skórka jest twarda. Pasztet w środku będzie wilgotny cały czas. Zostaw go do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki na całą noc. Najlepiej smakuje po 3−4 dniach od wypieczenia, z dobrym żytnim chlebem i świeżymi warzywami.

3. Wegańska pasta “jajeczna” z cieciorki

Na świąteczne śniadanie można przygotować pożywne pasty do chleba w kilku wersjach.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól kala namak
  • pieprz
  • kurkuma (opcjonalnie, jeśli zależy ci na kolorze pasty)

Przygotowanie:

Ciecierzycę zblenduj z oliwą i odrobiną mleka (dodawaj stopniowo, aż do uzyskania odpowiadającej ci konsystencji, ok. 3 łyżki). Dopraw pieprzem i odrobiną czarnej soli − kieruj się smakiem, kala namak ma bardzo “jajeczny” smak i zapach. Najlepiej smakuje oczywiście na kanapkach, obowiązkowo ze szczypiorkiem i pomidorem.

4. Roślinny smalec z jabłkiem

Przepisów na wegańskie „smalczyki” jest pełno, wszystkie są do siebie mniej więcej podobne, czasem różnią się dodatkami (jabłka, suszone śliwki, kasza gryczana) lub użytymi ziołami.

Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość

Są sposoby radzenia sobie ze złością (swoją i bliskich), które nie ranią i nie krzywdzą. Książka pomaga zrozumieć i stosować te metody. 

CHCESZ? KLIKNIJ!

Składniki:

  • szklanka ugotowanej białej fasoli
  • biała cebula
  • pół czerwonej cebuli
  • jabłko
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 goździków
  • łyżka majeranku
  • łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebule i jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, aż będą miękkie i aromatyczne − w trakcie smażenia dodaj majeranek, liście laurowe i goździki. Fasolę odcedź, jeśli jest z puszki. Jeżeli gotujesz fasolę, to od razu wrzuć ją do blendera. Dodaj usmażone jabłko i cebulki (pamiętaj o wyjęciu liści laurowych i goździków!), podlej sosem sojowym (jeśli akurat masz pod ręką) i blenduj. Dopraw solą i pieprzem.

Taka pasta najlepiej smakuje z ogórkami kiszonymi albo ze świeżą natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Chleb z dodatkiem kminku też będzie dobrym pomysłem.

5. Makowiec wegański

A co ze słodkościami? Świąteczny czas kojarzy się również z tradycyjnymi wypiekami. Jednak nawet klasycznego makowca można przygotować bez użycia produktów odzwierzęcych, a ciężkiego mazurka zastąpić takim pełnym orzechów.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (lub 200 g mąki pszennej + 50 g mąki pełnoziarnistej)
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli himalajskiej

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • garść ulubionych orzechów (np. włoskich)
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • 100 ml syropu klonowego
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • kieliszek brandy
  • 50 g kaszy jaglanej
  • aromat migdałowy
  • woda

Lukier:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Zagnieć wszystkie składniki na ciasto − ręcznie lub przy pomocy haka w mikserze. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przełóż je do czystej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i poczekaj około godziny, aż wyrośnie.

W międzyczasie przygotuj masę makową. Mak zalej wodą i gotuj ok. 10 minut. Następnie odcedź go i zblenduj (lub przepuść przez maszynkę 2 razy), aż zbieleje. Dodaj kaszę jaglaną (ugotowaną do miękkości), cukier trzcinowy i miksuj na jednolitą masę. Połącz masę z orzechami, rodzynkami, migdałami, syropem klonowym, olejem kokosowym, skórką, aromatem, brandy i zblenduj według upodobań − jeśli lubisz kawałki orzechów w cieście, miksuj krótko.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wałkuj. Rozsmaruj masę makową na każdej części i zawiń wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie na wyłożonej papierem blasze wstaw je do piekarnika na 45 minut na 180°C (termoobieg). Po 15 minutach pieczenia możesz zmniejszyć do 160°C. Gotowe makowce polej lukrem: zalej cukier puder ciepłą wodą i posyp skórką pomarańczową.

6. Tarta z orzechami

Składniki:

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (u mnie pomieszane z makiem, ok. 3-4 łyżki)
  • 100 g daktyli suszonych
  • 70 g migdałów
  • 30 g jagły ekspandowanej (można zamienić np. na amarantusa ekspandowanego)
  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g syropu klonowego
  • 40 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • pół szklanki napoju roślinnego

Polewa:

  • 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 30 g syropu klonowego
  • 20 g karobu
  • 20 g kakao
  • orzechy, suszone owoce, słonecznik do ozdoby

Przygotowanie:

Suszone daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut. Płatki owsiane i migdały zmiel w malakserze dość drobno. Zmielone zmieszaj z jagłą. Daktyle odlej z wody i miksuj na gładką masę. Masło orzechowe, syrop klonowy, olej kokosowy i napój roślinny mieszaj w garnuszku, podgrzej, aż składniki dokładnie się połączą. Na końcu dodaj daktyle i mieszaj ponownie. Całość wlej do płatków owsianych, migdałów, jagły i połącz. Powstałą masę wyłóż do foremki na papier do pieczenia, może być lekko przeciągnięty olejem kokosowym, ale nie musi.

W garnuszku rozgrzej olej kokosowy, dolej syrop klonowy, a następnie kakao i karob. Możesz też użyć samego kakao lub samego karobu. Mieszaj do połączenia składników. Powstałą masę wylej do foremki. Gdy lekko zastygnie, po około pięciu minutach, ułóż orzechy i suszone owoce, według uznania. Foremkę wstaw do lodówki na kilka godzin.

Święta, czy w wersji tradycyjnej, czy roślinnej, mogą być czasem dla nas, dla rodziny, dla odpoczynku i chwili wytchnienia. Zatrzymania się w codziennym pędzie i spojrzenia na wszystko z boku. Przemyśleń i odpuszczenia. Życzę wam takiego czasu świątecznego, jaki najbardziej wam się marzy. I pysznego, domowego jedzenia!

Wszystkie przepisy pochodzą z książki „Mama na roślinach”, która możecie kupić w naszej księgarni natuli.pl

Autor/ka: Asja Michnicka

Mama, pedagożka, lokalna aktywistka, blogerka. Pisze o wegańskiej i wegetariańskiej ciąży, BLW w wersji roślinnej, karmieniu piersią, dobrych porodach, noszeniu dzieci, macierzyńskiej codzienności. Na co dzień wspiera inne mamy na otwartych spotkaniach i warsztatach. Lubi rodzicielstwo bliskości, chustonoszenie, minimalizm, bycie tu i teraz. Autorka książki "Mama na roślinach", w której rozprawia się z mitami na temat wegeciąży i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia – także podczas ciąży i karmienia piersią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.