Ich działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne jest znane i wykorzystywane od setek lat. Dodatkowo duża część z nich ma działanie rozgrzewające, co w okresie, kiedy temperatury często sięgają poniżej zera stopni Celsjusza, podnosi nasz komfort termiczny i poprawia krążenie krwi.
Do naturalnych wspomagaczy odporności wśród przypraw zaliczamy:
1. Imbir
Jego kłącze zawiera cenny olejek eteryczny, wapń, magnez, żelazo oraz ważny związek fenolowy – gingerol. Wykazuje on działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Skutecznie przeciwdziała nudnościom. Reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i działając żółciopędnie. Będzie stanowić dobre remedium na ból gardła, działa bowiem odkażająco. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Pobudza wydzielanie śluzu, co warto wykorzystać w przypadku wystąpienia stanów zapalnych dróg oddechowych. Można stosować go jako dodatek do deserów, napojów.
2. Kardamon
Podobnie jak imbir jest świetnym dodatkiem do napojów takich jak herbata czy kawa. Sprawdza się również jako dodatek do deserów, a także dań rybnych czy mięsnych. Kardamon pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych.
3. Goździki
Stosowane powszechnie w kuchni jako dodatek do zup czy napojów. Mają ogromny potencjał przeciwutleniający. Wymiatając wolne rodniki zapobiegają powstawaniu wielu chorób. Działają także odtruwająco na nasz organizm. Dzięki właściwościom dezynfekującym pomagają wzmacniać odporność i walczyć z infekcjami.
4. Cynamon
To doskonała propozycja dla ludzi, którzy nieustannie skarżą się na zimno, bez względu na to, jaką temperaturę wskazuje termometr. Cynamon wysusza wilgoć w organizmie i pobudza krążenie. To doskonały tonik trawienny, wzmacniacz odporności i regulator poziomu cukru we krwi.
5. Czosnek
Zwany często naturalnym antybiotykiem. Odznacza się silnym działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym. Zawiera olejki eteryczne, cenne organiczne związki siarkowe (min. allinę), flawonoidy, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo i selen. Powstająca w trakcie miażdżenia ząbka czosnku allicyna ma działanie przeciwgrzybiczne i antybiotykowe. Spożywanie czosnku na surowo stanowi jedno ze skuteczniejszych działań profilaktycznych w okresie jesienno-zimowym, chroniące nas przed przeziębieniami.
6. Chilli
Zawarta w tej przyprawie kapsaicyna działa napotnie, wzmaga wydalanie śluzu i zmniejsza opuchliznę błon śluzowych, łagodząc ich przekrwienie. Ma również działanie przeciwzapalne. Zawarte w papryczce antyoksydanty pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami, zwalniając procesy starzenia się organizmu i obniżając ryzyko wielu chorób. Chilli wspaniale sprawdza się jako przyprawa do potraw z fasolą czy ciecierzycą. Dobrze komponuje się także jako dodatek do czekoladowych deserów.
Do powyższej listy można byłoby dopisać wiele innych przypraw o właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwzapalnych. Korzystając z nich umiejętnie w kuchni można wspomóc organizm w walce z infekcjami nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także przez cały rok.
Foto: flikr.com/ebarney

Naturalne antybiotyki
35,11 PLN

Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN
