fbpx
DZIEŃ DZIECKA - Zrób niespodziankę!
| Ghee czyli masło klarowane (przepis na domowe ghee)

Ghee czyli masło klarowane (przepis na domowe ghee)

Poszukiwanie zdrowego tłuszczu zwykle odbywa się metodą prób i błędów. Przez jakiś czas stosujemy w kuchni wybrany tłuszcz, by móc ocenić jego walory. Była już oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy, sezamowy. Był olej kokosowy. Szukamy nadal, czegoś uniwersalnego, świetnego do smażenia i jako dodatek do zup, kasz, makaronów. Czas na kuchnię azjatycką i masło ghee, znane w Polsce pod nazwą masło klarowane.

Wyjątkową cechą masła klarowanego, czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród tłuszczów nasyconych. Tłuszcz maślany uważany jest w ajurwedyjskiej kuchni za środek odmładzający. Właściwie przyrządzone jest lekkostrawne i wzmacnia organy trawienne.

Właściwości masła ghee:

  • Nasz organizm trawi je łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne.
  • Działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, pomaga leczyć zaparcia, choroby skóry i oczu.
  • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają go do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej.
  • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Masło klarowane  równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu.
  • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • Pomaga w gojeniu się drobnych ran po oparzeniach i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry.
  • Korzystnie wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania.

Masło klarowane składa się w 99% z tłuszczów, głównie nasyconych, punkt dymienia to co najmniej 235 stopni. Dzięki temu nadaje się znakomicie do smażenia, pieczenia i gotowania, zachowując swoje wartości. Ma wyjatkowy, maślano-orzechowy smak. Okres trwałości masła jest długi i wynosi nawet kilka miesięcy.

Przepis na domowe masło klarowane

Składniki:

  • 2 kostki (400g) niesolonego masła, min. 82%

Przygotowanie:

Dwie kostki masła wkładamy do garnka o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, by masło lekko się wytapiało. Pojawiającą się na powierzchni pianę zbieramy łyżką i usuwamy. Po ok. 10-15 minutach, kiedy masło się przetopi i wybierzemy już pojawiającą się pianę, odstawiamy naczynie na kilka minut. Uzyskaliśmy dwie fazy – tłuszczową i wodną. Przygotowujemy szklane lub gliniane naczynie oraz gazę, przez którą przecedzamy tłuszcz z roztopionego masła. Należy to robić ostrożnie, starając się, by biały osad pozostał w garnku. Resztki piany i drobinki białka powinny osadzać się na gazie. Przerywamy czynność, gdy już nie da się przelać masła bez osadu. Nigdy nie uda się oddzielić masła w 100%, zawsze trochę zostanie razem z osadem. Powstałe masło klarowane szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.

Foto: flikr.com/johnnystiletto


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

edukacja alternatywna
Dlaczego tak trudno zmienić polską szkołę? Fragment książki “Nowa szkoła”

edukacja alternatywna
“Nowa szkoła” to książka dla gotowych na zmianę polskiej szkoły

edukacja alternatywna
Jak uczy się mózg i jak szkoła może wspierać naturalne procesy uczenia się?

rodzina
“Jeśli nie działasz razem z dzieckiem, ono nie będzie działać z tobą”, czyli na czym dokładnie polega współdziałanie?

wychowanie
5 fundamentów dobrej relacji z dzieckiem

odżywianie naturalne
10 wyjątkowo bogatych superfoods prosto z… Polski!

edukacja alternatywna
4 warunki efektywnej nauki języka w szkole

rodzina
Rodzice potrzebują kontaktu z naturą i… z innymi dorosłymi

wychowanie
5 rzeczy, których nie można zmienić u dzieci

edukacja alternatywna
W pułapce szkolnych ocen