Kategorie
Ekowiadomości

Zakaz dosładzania soków

Obecnie soki mogą zawierać do 15% białego cukru. Komisja Europejska chce to zmienić

W ramach polityki promocji zdrowej i zrównoważonej diety, Komisja Europejska w nowelizacji dyrektywy wprowadza   zakaz dosładzania soków owocowych.

Obecnie soki owocowe mogą mieć w swoim składzie nawet 15% dodatkowego cukru; w przypadku nektarów dozwolone jest 20%. Zgodnie z proponowanymi przepisami nadal dozwolone będzie dosładzanie nektarów, pod warunkiem umieszczenia wyraźnej informacji na opakowaniu. Natomiast soki owocowe będą musiały pozostać bez dodatkowego cukru.

Kolejną zmianą będzie wyraźne rozdzielenie soków naturalnych od soków produkowanych na bazie koncentratów, które obecnie stanowią 88% sprzedawanych soków owocowych.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.