Zielone warzywa liściaste odznaczają się wysoką gęstością odżywczą, czyli wysoką koncentracją składników odżywczych na jednostkę kalorii. Pod tym względem biją na głowę wszystkie inne pokarmy. Jedząc je dostarczamy naszemu organizmowi dużo witamin, soli mineralnych i innych fitozwiązków wspierających nasz układ odpornościowy, a jednocześnie mało kalorii.

Zdecydowanie warto wzbogacić rodzinne menu o różne dania z tych zielonych roślin. Proponujemy trzy zupy z trzech warzyw: liści rzodkiewki, szpinaku i jarmużu.
Zupa z liśćmi rzodkiewki

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Składniki:
- duży, ładny pęczek liści rzodkiewki,
- 1 por (biała część),
- 1 średniej wielkości kalarepa,
- 3–4 ziemniaki,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- lubczyk,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojony drobno por, zalać bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kalarepę i ziemniaki. Gotować do miękkości.
W tym czasie dokładnie umyć liście rzodkiewki, zblanszować przelewając najpierw gorącą, a następnie zimną wodą i posiekać. Tak przygotowane liście rzodkiewki zalać dwoma chochlami zupy wraz z warzywami, zmiksować na gładki krem. Dodać go do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, gałką i lubczykiem. Zupę można również w całości zmiksować na krem.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Zupa szpinakowa z warzywami
Bulion warzywny:
- 1 duża cebula,
- 2 średnie marchewki,
- pół selera,
- 1 pietruszka,
- kawałek pora,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- świeży lubczyk,
Prócz bulionu:
- 150 g świeżego szpinaku,
- 4–5 pieczarek,
- 3–4 ziemniaki,
- 1,5 szklanki ugotowanej wcześniej białej małej fasolki lub 1 puszka białej małej fasolki,
- 1–2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Warzywa na bulion obrać, przekroić na połówki i włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30–40 minut.
Gotowy bulion odcedzić i ponownie zagotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w plasterki pieczarki oraz komosę. Gotować, aż będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać szpinak rozdrobniony za pomocą blendera, fasolkę oraz ugotowaną i pokrojoną marchewką (tę z bulionu). Całość zagotować przyprawić czosnkiem solą, pieprzem sokiem z cytryny.
Uwaga! Reklama do czytania

Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Krem z jarmużu
Składniki:
- 120–140 g (drobno posiekanego jarmużu, bez grubych nerwów) (około 2 szklanek),
- 5–6 ziemniaków,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 1,3–1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (można dodać ciut więcej),
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku (można dodać ciut więcej),
- sól.
Do gotującego się bulionu lub wody dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać posiekany drobno jarmuż i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić gałką, kminkiem i solą. W razie potrzeby dodać trochę więcej bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 2-3 minut. Podawać z marynowanym tofu, ugotowaną ciecierzycą, fasolką lub/i grzankami.
3 odpowiedzi na “Zielone zupy z liści {3 przepisy}”
Nigdy nie pomyślałam, że nać rzodkiewki można wykorzystać! To do dzieła, będę gotować:)
Wow, jestem pod wrazeniebkreatywnosci! Jutro zabieram sie do gotowania:) pozdrawiam
są jeszcze zupki ze szczawiku zajęczego, liści czosnku niedźwiedziego i sałaty masłowej