Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

Niesamowite właściwości ziół, które masz (lub powinieneś mieć) w swojej kuchni

Zioła – z ich niezwykłych właściwości mogą korzystać nie tylko właściciele dużych ogrodów, ale też „balkonowcy” i „doniczkowcy”. Łatwo je bowiem wyhodować w domu, a gdy pamiętamy o podlewaniu, odwdzięczają się bogactwem witamin, cennych utleniaczy i wielu innych składników, nie do przecenienia dla naszego zdrowia. Poniżej ziołowe must have każdego gospodarstwa domowego.

Suszone zioła, leczące popularne dolegliwości dziecięce:

  • Gorączka – czarny bez: 3-5 g czarnego bzu zalej szklanką wrzącej wody. Parz przez 10-15 minut. Podawaj trzy razy dziennie,
  • Przeziębienie – lipa: czubatą łyżkę suszonego kwiatu lipy wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw (pod przykryciem) na 10 minut, następnie przecedź. Napar pij 3 razy dziennie, po pół szklanki. Możesz posłodzić miodem,
  • Ból brzucha – rumianek: 3-5 g rumianku zalej szklanką wrzącej wody. Parz przez 10-15 minut,
  • Wymioty – koper włoski: 1 łyżeczkę kopru włoskiego zalej szklanką wrzącej wody. Parz przez 10 minut.

seria rodzicielska

Jak zrozumieć małe dziecko

#StopTrenowaniu – przeczytaj książkę, która wprowadzi i rozwinie Twoje świadome rodzicielstwo. Rodzicielstwo bez „instrukcji obsługi” i szkodliwych rad.

Świeże zioła do hodowli w domu:

Poniższe zioła warto mieć w domu ze względu na bogactwo witamin, mikroelementów i składników odżywczych a także właściwości zdrowotne. Część z nich można dostać w postaci suszonej, my jednak polecamy założenie własnej, doniczkowej hodowli. Nie dość, że urozmaici domowy parapet, nastroi aromatycznie całe mieszkanie.

1. Bazylia

Jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni. Pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemal na całym świecie w 150 odmianach. Do najpopularniejszych należy bazylia pospolita (zwyczajna).

Właściwości lecznicze:

  • wspomaga pracę układu trawiennego, poprawiając trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Skutecznie zwalcza brak apetytu, może być stosowana jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom,
  • ma działanie zbliżone do melisy, gdyż wspomaga działanie układu nerwowego. Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga w walce z bezsennością, zmniejsza nadpobudliwość,
  • posiada właściwości przeciwgorączkowe, łagodnie obniżając wysoką temperaturę i rozgrzewając organizm,
  • stymuluje układ odpornościowy, aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek,
  • pobudza laktację, szczególnie w kompozycjach, w których towarzyszy jej lukrecja.

Zastosowanie w kuchni:

Bazylia jest składnikiem większości dań kuchni śródziemnomorskiej. Liście tej rośliny dodaje się do sałatek, zup (np. pomidorowych) i sosów (w klasycznym pesto bazylia jest podstawowym składnikiem). Ze względu na intensywny aromat, świetnie sprawdza się do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Wielbiciele bazylii z pewnością nie pogardzą lodami z jej dodatkiem, wyrobami czekoladowymi czy likierami.

Inne zastosowanie:

  • ugryzienia owadów: masuj liśćmi bazylii miejsca ugryzienia owadów, aby zmniejszyć swędzenie i zapalenie,
  • napięcie nerwowe: zmieszaj bazylię z bukwicą zwyczajną i stosuj na stany napięcia nerwowego,
  • kaszel i zapalenie oskrzeli: zmieszaj bazylię z omanem wielkim i hyzopem lekarskim – mieszanka pomoże na kaszel i zapalenie oskrzeli,
  • kaszel: zmieszaj sok z bazylii z miodem w równych proporcjach,
  • katar: gotującą się wodą zalej liście i wdychaj parę.

Olejek aromatyczny z bazylii:

  • dodaj 5-10 kropli olejku z bazylii do kąpieli – pomaga w wyczerpaniu nerwowym, zmęczeniu psychicznym, niepokoju,
  • przy astmie i zapaleniu oskrzeli możesz nacierać bazyliowym olejkiem klatkę piersiową. Wystarczy, że 5 kropel olejku rozpuścisz w oleju migdałowym lub słonecznikowym,
  • przy stanach nerwowych, rozcieńczonego olejku bazyliowego możesz używać jako olejku do masażu lub jako środka do odstraszania owadów.

2. Liść laurowy

Laur, inaczej zwany wawrzynem szlachetnym, pochodzi z terenów śródziemnomorskich. W starożytnej Grecji wierzono, że wawrzyn, jako boskie drzewo poświęcone bogu Apollinowi, chroni domostwa przed piorunami. Wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie bohaterów, poetów, zwycięzców olimpijskich. Dziś liście tej rośliny stosuje się w kuchniach całego świata.

Właściwości lecznicze:

  • poprawia krążenie krwi,
  • działa żółciopędnie,
  • chroni wątrobę,
  • wspomaga układ nerwowy,
  • pomaga w przyswajaniu niezbędnych do życia składników pokarmowych,
  • zapobiega rozmnażaniu się bakterii i grzybów chorobotwórczych,
  • ma właściwości wykrztuśne, detoksykujące i przeciwwirusowe,
  • wspomaga trawienie.

Zastosowanie w kuchni:

Liście laurowe są lekko gorzkie i dodane do potraw poprawiają smak. Należy używać ich jednak w niewielkich ilościach, a po ugotowaniu usunąć z potrawy. Pozostawione np. w zupie powodują, że ta gorzknieje.

Liście laurowe idealnie komponują się z zupą fasolową, grochową, kapuśniakiem, żurkiem, flakami i krupnikiem. Używa się ich do marynowania grzybów, warzyw czy ryb. Dodaje do bigosu, sosów, gulaszy.

Inne zastosowanie:

  • na kaca lub zatrucie: zaparz w szklance wody 20 liści laurowych, przykryj na 20 minut, następnie wypij,
  • infekcje dziąseł, chrypka, utrata głosu: zagotuj 10 liści laurowych w szklance wody. Płynem płucz jamę ustną,
  • grypa i zapalenie oskrzeli: zmaceruj 4 liście laurowe i skórkę pomarańczową w litrze wody. Popijaj mieszankę w trakcie choroby – zmniejsza gorączkę, bóle głowy i dodaje energii,
  • zapalenie oskrzeli i kaszel: ugotuj kilkanaście liści, następnie połóż na piersiach i przykryj ręcznikiem,
  • ból żołądka – zagotuj kilka liści laurowych w ½ szklanki czerwonego wytrawnego bądź półwytrawnego wina. Popijaj małymi łykami,
  • bóle reumatyczne: rozdrobnij 5 g liści laurowych, zalej 1 i ½ szklanki wrzątku i gotuj przez 5 minut. Całość przelej do termosu, zakręć i odstaw na 5 godzin. Następnie odcedź, przelej do szklanej butelki i pij małymi łykami co 20 minut przez 12 godzin.

3. Kolendra

Pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest również w Azji. Przez Chińczyków uważana za dającą nieśmiertelność. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego można jej dodawać do potraw nieco więcej, niż symboliczną „szczyptę”.

Właściwości lecznicze:

  • posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe dzięki występującym w roślinie licznym olejkom eterycznym,
  • działa leczniczo na układ trawienny – owoce kolendry łagodzą bądź całkowicie likwidują skurcze mięśni przewodu pokarmowego, przywracają prawidłową perystaltykę jelit oraz działają wiatropędnie i moczopędnie,
  • przyspiesza proces trawienia, stymulując wytwarzanie soku żołądkowego,
  • jest pomocna przy kłopotach z wypróżnianiem, ponieważ wykazuje lekkie działanie przeczyszczające,
  • pobudza łaknienie,
  • dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu,
  • owoce kolendry mają właściwości uspokajające,
  • jest bogata w cenne przeciwutleniacze.

Zastosowanie w kuchni:

Liście kolendry nadają potrawom ostrego, charakterystycznego smaku i orzeźwiającego zapachu. Owoce natomiast dodają daniom tonu korzennego, pikantnego, z lekką nutą cytrusową. Pierwsze skrzypce kolendra gra przede wszystkim w kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej i wietnamskiej. Świetnie komponuje się z potrawami z krewetek, krabów, ryb (łosoś, tuńczyk, węgorz). Doskonale harmonizuje się z roślinami strączkowymi – fasolą, grochem, ciecierzycą, soją, bobem, soczewicą, ale również z warzywami, ziemniakami i ryżem.

Inne zastosowanie:

  • trawienie: 1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem przez 30 minut. Odstaw na 15 minut i przecedź. Pij ½ szklanki 2-3 razy dziennie, przed jedzeniem,
  • układ nerwowy: 10 g owoców kolendry, 10 g owoców kminku, 15 g rozdrobionego korzenia kozłka i 15 g owoców głogu, 25 g ziela serdecznika i 25 g ziela dziurawca – wszystko to wsyp do termosu, dodaj 1 i ½ szklanki wrzącej wody. Termos zakręć i odstaw na 1 godzinę. Pij 2-3 razy dziennie, po ½ szklanki po jedzeniu,
  • przeziębienie i kaszel: 1 łyżkę pogniecionych (w moździerzu) owoców kolendry zalej 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź, osłódź miodem naturalnym. Pij 4-6 razy dziennie, po 100 ml,
  • łupież i wypadanie włosów: nalewkę na przeziębienie i kaszel (przepis wyżej) wcieraj we włosy przed umyciem. Pozwala zwalczać łupież i zapobiega wypadaniu włosów.

4. Koperek

W zamierzchłych czasach wierzono, że koperek zawieszony w kuchni będzie chronić domowników przed złymi mocami, podobnie jak czosnek. Dziś powszechnie stosujemy go w kuchni, jest też ważnym składnikiem medycyny naturalnej.

Właściwości lecznicze:

  • zmniejsza ilość złego cholesterolu w organizmie, co wiąże się ze zwiększeniem ochrony przed chorobami układu krążenia,
  • jest źródłem wapnia, wzmacnia kości i zapobiega utracie masy kostnej. Regularne jedzenie kopru pomaga zapobiegać osteoporozie,
  • doskonale radzi sobie z czkawką,
  • leczy bóle menstruacyjne i bóle głowy,
  • działa uspokajająco, wyciszająco, pomaga w chorobach związanych z bezsennością, szczególnie w połączeniu z rumiankiem,
  • posiada właściwości antybakteryjne (w starożytności spalone nasiona kopru stosowano w celu zapobiegania infekcji ran),
  • odkaża i działa przeciwzapalnie, dzięki czemu pomaga przy zapaleniach dziąseł, infekcjach jamy ustnej, likwiduje nieświeży oddech.

Zastosowanie w kuchni:

Młode pędy kopru dodaje się do zup, ziemniaków, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Koperek to doskonały dodatek do sosów.

Inne zastosowanie:

  • wzdęcia: nasiona kopru włoskiego pomagają wydalać gazy. Wystarczy zaparzyć je i pić jak herbatkę, zaraz po posiłku. Można ją serwować również dzieciom,
  • czkawka: wymieszaj łyżkę posiekanego koperku ze szklanką gorącej wody i wypij całość,
  • stres i bóle głowy: zielony koperek jedzony z twarożkiem bądź spożywany w postaci zielonych koktajli, działa kojąco na układ nerwowy.

5. Oregano

Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji oraz regionu Morza Śródziemnego. Powszechnie kojarzone z włoską pizzą, w rzeczywistości jest prozdrowotnym zielem, o sile przewyższającej współczesne antybiotyki. Lecznicze działanie oregano znano już 3000 lat p.n.e.

Właściwości lecznicze:

  • chroni przed nowotworami – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, które są znacznie silniejsze, niż w przypadku jagód i jabłek,
  • działa antygrzybiczo, zwalcza m.in. Candida albicans, grzyba wywołującego drożdżycę (kandydozę),
  • działa antybakteryjnie, zwalczając m.in. szczepy bakterii E.coli, salmonelli i gronkowca złocistego. Unicestwia wiele chorobotwórczych mikroorganizmów odpornych na antybiotyki,
  • chroni przed chorobą wrzodową dwunastnicy i żołądka – niszczy bowiem bakterię Helicobacter pylori, wywołującą wrzody,
  • zwalcza pasożyty, olejek z oregano stosuje się w przypadkach lambliozy, częstej choroby pasożytniczej dzieci w wieku przedszkolnym,
  • likwiduje problemy trawienne, działa rozkurczowo, wspomaga trawienie, działa przeciwbiegunkowo i detoksykacyjnie,
  • pomaga przy przeziębieniu i w chorobach górnych dróg oddechowych. Rozkurczowe działanie oregano wykorzystuje się w łagodzeniu kataru. Ma działanie wykrztuśne, pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmie, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej,
  • wzmacnia system nerwowy, działa uspokajająco, może być stosowane w stanach zmęczenia, rozdrażnienia, bezsenności.

Zastosowanie w kuchni:

Oregano stosujemy jako przyprawę do sosów, pizzy, przyprawiamy nim mięso, sałatki. W północnych Włoszech od wieków zioło dodaje się do pieczonych, smażonych lub grillowanych warzyw i ryb. Dobrze łączy się z ostrymi potrawami. 

Inne zastosowanie (najsilniejsze właściwości lecznicze ma olejek z oregano):

  • przeziębienie: kilka (2-3) krople oregano zakropl pod język. Możesz też płukać gardło wywarem z olejku oregano, wówczas dodaj do szklanki łyżeczkę bądź dwie soli kuchennej i dodaj kilka kropelek oleju z oregano, następnie zalej ciepłą wodą,
  • ból gardła – dodaj do miodu kilka kropel oleju z oregano,
  • wzmocnienie odporności: 4 krople olejku z oregano rozcieńcz w łyżce wody, pij 3 razy dziennie.
  • stłuczenie bądź ukąszenie owada: kilka kropel olejku delikatnie wcieraj w okolicę stłuczenia czy ukąszenia. Unikaj kontaktu z rozległymi ranami.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy: