Suszone zioła, leczące popularne dolegliwości dziecięce:
- Gorączka – czarny bez: 3-5 g czarnego bzu zalej szklanką wrzącej wody. Parz przez 10-15 minut. Podawaj trzy razy dziennie,
- Przeziębienie – lipa: czubatą łyżkę suszonego kwiatu lipy wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw (pod przykryciem) na 10 minut, następnie przecedź. Napar pij 3 razy dziennie, po pół szklanki. Możesz posłodzić miodem,
- Ból brzucha – rumianek: 3-5 g rumianku zalej szklanką wrzącej wody. Parz przez 10-15 minut,
- Wymioty – koper włoski: 1 łyżeczkę kopru włoskiego zalej szklanką wrzącej wody. Parz przez 10 minut.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Świeże zioła do hodowli w domu:
Poniższe zioła warto mieć w domu ze względu na bogactwo witamin, mikroelementów i składników odżywczych a także właściwości zdrowotne. Część z nich można dostać w postaci suszonej, my jednak polecamy założenie własnej, doniczkowej hodowli. Nie dość, że urozmaici domowy parapet, nastroi aromatycznie całe mieszkanie.
1. Bazylia
Jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni. Pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemal na całym świecie w 150 odmianach. Do najpopularniejszych należy bazylia pospolita (zwyczajna).
Właściwości lecznicze:
- wspomaga pracę układu trawiennego, poprawiając trawienie i przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Skutecznie zwalcza brak apetytu, może być stosowana jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom,
- ma działanie zbliżone do melisy, gdyż wspomaga działanie układu nerwowego. Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga w walce z bezsennością, zmniejsza nadpobudliwość,
- posiada właściwości przeciwgorączkowe, łagodnie obniżając wysoką temperaturę i rozgrzewając organizm,
- stymuluje układ odpornościowy, aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek,
- pobudza laktację, szczególnie w kompozycjach, w których towarzyszy jej lukrecja.
Zastosowanie w kuchni:
Bazylia jest składnikiem większości dań kuchni śródziemnomorskiej. Liście tej rośliny dodaje się do sałatek, zup (np. pomidorowych) i sosów (w klasycznym pesto bazylia jest podstawowym składnikiem). Ze względu na intensywny aromat, świetnie sprawdza się do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Wielbiciele bazylii z pewnością nie pogardzą lodami z jej dodatkiem, wyrobami czekoladowymi czy likierami.
Inne zastosowanie:
- ugryzienia owadów: masuj liśćmi bazylii miejsca ugryzienia owadów, aby zmniejszyć swędzenie i zapalenie,
- napięcie nerwowe: zmieszaj bazylię z bukwicą zwyczajną i stosuj na stany napięcia nerwowego,
- kaszel i zapalenie oskrzeli: zmieszaj bazylię z omanem wielkim i hyzopem lekarskim – mieszanka pomoże na kaszel i zapalenie oskrzeli,
- kaszel: zmieszaj sok z bazylii z miodem w równych proporcjach,
- katar: gotującą się wodą zalej liście i wdychaj parę.
Olejek aromatyczny z bazylii:
- dodaj 5-10 kropli olejku z bazylii do kąpieli – pomaga w wyczerpaniu nerwowym, zmęczeniu psychicznym, niepokoju,
- przy astmie i zapaleniu oskrzeli możesz nacierać bazyliowym olejkiem klatkę piersiową. Wystarczy, że 5 kropel olejku rozpuścisz w oleju migdałowym lub słonecznikowym,
- przy stanach nerwowych, rozcieńczonego olejku bazyliowego możesz używać jako olejku do masażu lub jako środka do odstraszania owadów.
2. Liść laurowy
Laur, inaczej zwany wawrzynem szlachetnym, pochodzi z terenów śródziemnomorskich. W starożytnej Grecji wierzono, że wawrzyn, jako boskie drzewo poświęcone bogu Apollinowi, chroni domostwa przed piorunami. Wieńcami z liści laurowych dekorowano skronie bohaterów, poetów, zwycięzców olimpijskich. Dziś liście tej rośliny stosuje się w kuchniach całego świata.
Właściwości lecznicze:
- poprawia krążenie krwi,
- działa żółciopędnie,
- chroni wątrobę,
- wspomaga układ nerwowy,
- pomaga w przyswajaniu niezbędnych do życia składników pokarmowych,
- zapobiega rozmnażaniu się bakterii i grzybów chorobotwórczych,
- ma właściwości wykrztuśne, detoksykujące i przeciwwirusowe,
- wspomaga trawienie.
Zastosowanie w kuchni:
Liście laurowe są lekko gorzkie i dodane do potraw poprawiają smak. Należy używać ich jednak w niewielkich ilościach, a po ugotowaniu usunąć z potrawy. Pozostawione np. w zupie powodują, że ta gorzknieje.
Liście laurowe idealnie komponują się z zupą fasolową, grochową, kapuśniakiem, żurkiem, flakami i krupnikiem. Używa się ich do marynowania grzybów, warzyw czy ryb. Dodaje do bigosu, sosów, gulaszy.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Inne zastosowanie:
- na kaca lub zatrucie: zaparz w szklance wody 20 liści laurowych, przykryj na 20 minut, następnie wypij,
- infekcje dziąseł, chrypka, utrata głosu: zagotuj 10 liści laurowych w szklance wody. Płynem płucz jamę ustną,
- grypa i zapalenie oskrzeli: zmaceruj 4 liście laurowe i skórkę pomarańczową w litrze wody. Popijaj mieszankę w trakcie choroby – zmniejsza gorączkę, bóle głowy i dodaje energii,
- zapalenie oskrzeli i kaszel: ugotuj kilkanaście liści, następnie połóż na piersiach i przykryj ręcznikiem,
- ból żołądka – zagotuj kilka liści laurowych w ½ szklanki czerwonego wytrawnego bądź półwytrawnego wina. Popijaj małymi łykami,
- bóle reumatyczne: rozdrobnij 5 g liści laurowych, zalej 1 i ½ szklanki wrzątku i gotuj przez 5 minut. Całość przelej do termosu, zakręć i odstaw na 5 godzin. Następnie odcedź, przelej do szklanej butelki i pij małymi łykami co 20 minut przez 12 godzin.
3. Kolendra
Pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest również w Azji. Przez Chińczyków uważana za dającą nieśmiertelność. Charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego można jej dodawać do potraw nieco więcej, niż symboliczną „szczyptę”.
Właściwości lecznicze:
- posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe dzięki występującym w roślinie licznym olejkom eterycznym,
- działa leczniczo na układ trawienny – owoce kolendry łagodzą bądź całkowicie likwidują skurcze mięśni przewodu pokarmowego, przywracają prawidłową perystaltykę jelit oraz działają wiatropędnie i moczopędnie,
- przyspiesza proces trawienia, stymulując wytwarzanie soku żołądkowego,
- jest pomocna przy kłopotach z wypróżnianiem, ponieważ wykazuje lekkie działanie przeczyszczające,
- pobudza łaknienie,
- dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu,
- owoce kolendry mają właściwości uspokajające,
- jest bogata w cenne przeciwutleniacze.
Zastosowanie w kuchni:
Liście kolendry nadają potrawom ostrego, charakterystycznego smaku i orzeźwiającego zapachu. Owoce natomiast dodają daniom tonu korzennego, pikantnego, z lekką nutą cytrusową. Pierwsze skrzypce kolendra gra przede wszystkim w kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej i wietnamskiej. Świetnie komponuje się z potrawami z krewetek, krabów, ryb (łosoś, tuńczyk, węgorz). Doskonale harmonizuje się z roślinami strączkowymi – fasolą, grochem, ciecierzycą, soją, bobem, soczewicą, ale również z warzywami, ziemniakami i ryżem.
Inne zastosowanie:
- trawienie: 1 łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzaj pod przykryciem przez 30 minut. Odstaw na 15 minut i przecedź. Pij ½ szklanki 2-3 razy dziennie, przed jedzeniem,
- układ nerwowy: 10 g owoców kolendry, 10 g owoców kminku, 15 g rozdrobionego korzenia kozłka i 15 g owoców głogu, 25 g ziela serdecznika i 25 g ziela dziurawca – wszystko to wsyp do termosu, dodaj 1 i ½ szklanki wrzącej wody. Termos zakręć i odstaw na 1 godzinę. Pij 2-3 razy dziennie, po ½ szklanki po jedzeniu,
- przeziębienie i kaszel: 1 łyżkę pogniecionych (w moździerzu) owoców kolendry zalej 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, przykryj i odstaw na 20 minut. Przecedź, osłódź miodem naturalnym. Pij 4-6 razy dziennie, po 100 ml,
- łupież i wypadanie włosów: nalewkę na przeziębienie i kaszel (przepis wyżej) wcieraj we włosy przed umyciem. Pozwala zwalczać łupież i zapobiega wypadaniu włosów.
4. Koperek
W zamierzchłych czasach wierzono, że koperek zawieszony w kuchni będzie chronić domowników przed złymi mocami, podobnie jak czosnek. Dziś powszechnie stosujemy go w kuchni, jest też ważnym składnikiem medycyny naturalnej.
Właściwości lecznicze:
- zmniejsza ilość złego cholesterolu w organizmie, co wiąże się ze zwiększeniem ochrony przed chorobami układu krążenia,
- jest źródłem wapnia, wzmacnia kości i zapobiega utracie masy kostnej. Regularne jedzenie kopru pomaga zapobiegać osteoporozie,
- doskonale radzi sobie z czkawką,
- leczy bóle menstruacyjne i bóle głowy,
- działa uspokajająco, wyciszająco, pomaga w chorobach związanych z bezsennością, szczególnie w połączeniu z rumiankiem,
- posiada właściwości antybakteryjne (w starożytności spalone nasiona kopru stosowano w celu zapobiegania infekcji ran),
- odkaża i działa przeciwzapalnie, dzięki czemu pomaga przy zapaleniach dziąseł, infekcjach jamy ustnej, likwiduje nieświeży oddech.
Zastosowanie w kuchni:
Młode pędy kopru dodaje się do zup, ziemniaków, sałatek, potraw z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Koperek to doskonały dodatek do sosów.
Inne zastosowanie:
- wzdęcia: nasiona kopru włoskiego pomagają wydalać gazy. Wystarczy zaparzyć je i pić jak herbatkę, zaraz po posiłku. Można ją serwować również dzieciom,
- czkawka: wymieszaj łyżkę posiekanego koperku ze szklanką gorącej wody i wypij całość,
- stres i bóle głowy: zielony koperek jedzony z twarożkiem bądź spożywany w postaci zielonych koktajli, działa kojąco na układ nerwowy.
5. Oregano
Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji oraz regionu Morza Śródziemnego. Powszechnie kojarzone z włoską pizzą, w rzeczywistości jest prozdrowotnym zielem, o sile przewyższającej współczesne antybiotyki. Lecznicze działanie oregano znano już 3000 lat p.n.e.
Właściwości lecznicze:
- chroni przed nowotworami – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, które są znacznie silniejsze, niż w przypadku jagód i jabłek,
- działa antygrzybiczo, zwalcza m.in. Candida albicans, grzyba wywołującego drożdżycę (kandydozę),
- działa antybakteryjnie, zwalczając m.in. szczepy bakterii E.coli, salmonelli i gronkowca złocistego. Unicestwia wiele chorobotwórczych mikroorganizmów odpornych na antybiotyki,
- chroni przed chorobą wrzodową dwunastnicy i żołądka – niszczy bowiem bakterię Helicobacter pylori, wywołującą wrzody,
- zwalcza pasożyty, olejek z oregano stosuje się w przypadkach lambliozy, częstej choroby pasożytniczej dzieci w wieku przedszkolnym,
- likwiduje problemy trawienne, działa rozkurczowo, wspomaga trawienie, działa przeciwbiegunkowo i detoksykacyjnie,
- pomaga przy przeziębieniu i w chorobach górnych dróg oddechowych. Rozkurczowe działanie oregano wykorzystuje się w łagodzeniu kataru. Ma działanie wykrztuśne, pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmie, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej,
- wzmacnia system nerwowy, działa uspokajająco, może być stosowane w stanach zmęczenia, rozdrażnienia, bezsenności.
Zastosowanie w kuchni:
Oregano stosujemy jako przyprawę do sosów, pizzy, przyprawiamy nim mięso, sałatki. W północnych Włoszech od wieków zioło dodaje się do pieczonych, smażonych lub grillowanych warzyw i ryb. Dobrze łączy się z ostrymi potrawami.
Inne zastosowanie (najsilniejsze właściwości lecznicze ma olejek z oregano):
- przeziębienie: kilka (2-3) krople oregano zakropl pod język. Możesz też płukać gardło wywarem z olejku oregano, wówczas dodaj do szklanki łyżeczkę bądź dwie soli kuchennej i dodaj kilka kropelek oleju z oregano, następnie zalej ciepłą wodą,
- ból gardła – dodaj do miodu kilka kropel oleju z oregano,
- wzmocnienie odporności: 4 krople olejku z oregano rozcieńcz w łyżce wody, pij 3 razy dziennie.
- stłuczenie bądź ukąszenie owada: kilka kropel olejku delikatnie wcieraj w okolicę stłuczenia czy ukąszenia. Unikaj kontaktu z rozległymi ranami.