Kategorie
ekowiadomości

Żurawina – piękna i zdrowa

Żurawina to naturalny lek. Europejscy osadnicy, którzy przybyli do Ameryki Południowej, nazywali jej owoce żurawimi jagodami, ponieważ kwiaty tej rośliny kształtem przypominały głowę żurawia. Indianie od wieków wykorzystywali żurawinę w leczeniu wielu dolegliwości. Współcześnie naukowcy potwierdzają jej lecznicze właściwości.

zurawina

Małe krzewy obsypane czerwonymi kulkami rosną w Polsce na terenach torfowych i podmokłych. Owoce rosną na krzakach podobnych do jagód, które możemy poznać po lekko podwiniętych do spodu listkach. Najlepszy smak i najwięcej wartości osiąga żurawina zbierana późną jesienią, po pierwszych przymrozkach. To tzw. żurawina błotna. Na plantacjach uprawia się natomiast amerykańską kuzynkę żurawiny, zwaną wielkoowocową. Obie odmiany stanowią cenne źródło błonnika, witamin (w tym witaminy C), mikroelementów (magnez, wapń i fosfor). Choć jej skład chemiczny nie został do końca poznany, wiadomo, że składa się w 88% z wody. Poza tym, w żurawinie znajdziemy przeciwutleniacze (flawonoidy, poliantocyjanidy). Według badań, żurawina przeciwdziała gromadzeniu się złogów w naczyniach, pomaga rozszerzyć tętnice i działa korzystnie na cały układ sercowo-naczyniowy. W składzie żurawiny znajdziemy też kwasy organiczne, np. jabłkowy oraz sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu, dzięki któremu owoce zachowują świeżość nawet kilka tygodni po zerwaniu.

Seria Rodzicielska

Jak zrozumieć małe dziecko

#StopTrenowaniu – przeczytaj książkę, która wprowadzi i rozwinie Twoje świadome rodzicielstwo. Rodzicielstwo bez „instrukcji obsługi” i szkodliwych rad.

W trosce o zdrowie

Żadna roślina nie działa tak dobroczynnie na drogi moczowe jak żurawina. Zapobiega infekcjom, zwalcza je wypłukując z organizmu szkodliwe drobnoustroje (np. E.coli), które wywołują zapalenie pęcherza. Duża zawartość błonnika sprawia, że owoce żurawiny przyspieszają perystaltykę jelit, usuwają zaparcia oraz wspomagają rozwój bakterii jelitowych, które odgrywają ważną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Żurawina działa jak antybiotyk podczas przeziębienia i grypy. Łagodzi objawy choroby. Sok czy mus z tych owoców warto spożywać w przypadku anginy, chronicznego zapalenia migdałków lub nieżytu trzustki. Poza tym sok żurawinowy tworzy barierę utrudniającą przyleganie bakterii do dziąseł i szkliwa. Chroni zęby przed chorobami przyzębia, paradontozą i próchnicą.

Żurawina w kuchni

Owoce żurawiny mają dość cierpki smak, dlatego rzadko jemy je na surowo. Ze świeżo wyciśniętej żurawiny można przygotować pyszny i niezwykle zdrowy sok. Owoce można też ususzyć i dodawać do musli. Z żurawiny możemy przygotować pyszne dżemy, konfitury, galaretki czy pikantne sosy.

Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

3 odpowiedzi na “Żurawina – piękna i zdrowa”

Czy autorka może powiedzieć coś na temat spożywania kupnej suszonej żurawiny? Moja 11 miesięczna córka ją uwielbia, ale niestety zawiera dodany cukier. To jedyny produkt przy którym idę na kompromis i przymykam oko na ten cukier, bo uważam, że korzyści z jedzenia samej żurawiny są większe niż szkoda z tego cukru. Czy mam rację?
I jak to jest z trawieniem tej żurawiny? Jak tylko córeczka ją zje to w następnej kupce są już praktycznie całe jej owoce (podobnie jest z rodzynkami).

Świetna na zapalenie pęcherza, to niestety nasza dość częsta dolegliwość, co prawda za owocami nie przepadam lecz biorę żurascin uro, którego żurawina i pokrzywa jest głównym składnikiem. Skuteczny i naturalny sposób na problemy z pęcherzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *