Kategorie
rodzina

Kilka sposobów na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Produkty ekologiczne wybieramy z kilku powodów, m.in. w trosce o zdrowie, doceniając walory smakowe eko-produktów, ponieważ jest to zgodne z naszą filozofią życia. Jednak nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. Zdarza się, że niektóre produkty są droższe niż nieekologiczne albo nie mamy do nich dostępu. Jednak możemy podjąć pewne kroki, by owoce i warzywa, które kupujemy z produkcji typowo handlowej, stały się bardziej przyjazne, czyli zdrowsze i bezpieczniejsze

Produkty ekologiczne wybieramy z kilku powodów, m.in. w trosce o zdrowie, doceniając walory smakowe eko-produktów, ponieważ jest to zgodne z naszą filozofią życia. Jednak nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. Zdarza się, że niektóre produkty są droższe niż nieekologiczne albo nie mamy do nich dostępu. Jednak możemy podjąć pewne kroki, by owoce i warzywa, które kupujemy z produkcji typowo handlowej, stały się bardziej przyjazne, czyli zdrowsze i bezpieczniejsze.

usuwanie-pestycydow

Gotowy płyn

W sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością dostępne są specjalne bezpieczne płyny zagranicznych firm służące do oczyszczania warzyw i owoców. Jednak za  500-600 ml takiego płynu musimy zapłacić od ok. 18 zł do nawet 30 zł. Możemy wybrać tańsze rozwiązanie. Gotowe płyny są oparte na  kwasach np. jabłkowym, mlecznym, cytrynowym. Zwalczają co prawda większość szkodliwych bakterii (m.in. E.coli, Listeria czy Salmonella), ale nie usuwają większości pestycydów.

Pestycydy

Większość pestycydów stosowanych w uprawach przemysłowych ma specjalnie opracowany skład, sprzyjający rolnikom – tzn. opady atmosferyczne nie mogą zmywać chemikaliów z opryskiwanych płodów rolnych. Staja się one oleiste, ale nie w taki sposób, jak często obserwujemy na jabłkach. Oleiste pestycydy nie są widoczne gołym okiem, nie są też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ w takich warunkach dochodzi do hydrolizy tych substancji.

Niektóre naturalne środki czyszczące mogą zmniejszyć ilość pestycydów na produkcie. Sama woda nie wystarcza.

1. woda + sól

bardzo prosty sposób, polegający na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkt zostawiamy w mieszance ok. 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą.

2. ocet + soda oczyszczona + pestki grejpfruta

– sposób nieco pracochłonny, ale warto. Mieszamy składniki, dodając wodę. Przelewamy do rozpylacza (butelki ze sprayem). Pryskamy owoce czy warzywa i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą.

3. oczyszczanie etapowe

– płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Aby takową uzyskać, do 1 litra wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Po wyjęciu warzyw z kwaśnej wody płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda po płukaniu warzyw zmieni wygląd: stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film. Ostatni krok – płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie.

Oczyszczanie trwa kilka do kilkunastu minut, nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku i jest niedrogie. Warto wyrobić w sobie nawyk oczyszczania warzyw i owoców z pestycydów od razu po przyniesieniu zakupów do domu. Oczyszczone domowym sposobem warzywa i owoce należy zjadać na bieżąco i nieco szybciej niż te niemyte.

Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

7 odpowiedzi na “Kilka sposobów na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców”

ja też mam ozonator, Tiens. Przez jakiś czas ozonowałam wszystko co miałam, od wody, którą dawałam do picia i zaparzania po owoce, warzywa i mięso. Niestety dowiedziałam się teraz, że ozon ponoć zabija też i te dobre minerały, w skutek czego jadłam bądź piłam wszystko wyjałowione. Ozon w większych ilościach może nawet “palić”, na tym polega ten dodatkowy atom tlenu, bo ozon to O3. No i teraz mam sama problem co z tą informacją zrobić, szukałam jakichś wartościowych artykułów na necie, ale nic konkretnego nie ma. Jak na razie wstrzymałam się od oznowania

wydaje mi się,że tymi sposobami można usunąć pestycydy tylko z powierzchni skórki, rozumiem sens mycia tak np jabłek, ale czy jeśli obieram marchewkę to warto to robić?

Duża część stosowanych dziś środków ochrony roślin, to substancje działające systemowo (układowo). Środek pobierany jest z powierzchni opryskanych części roślin i rozprowadzany po całej roślinie, także do korzenia. Są to środki działające dłuzej, są bardziej wydajne i można w ten sposób ograniczyć ilość oprysków, dlatego takie preparaty są chętnie wybierane przez rolników. Jakiekolwiek mycie, w takim przypadku nie usunie pozostałości chemikaliów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *