Kilka sposobów na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców
| Kilka sposobów na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Kilka sposobów na usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Produkty ekologiczne wybieramy z kilku powodów, m.in. w trosce o zdrowie, doceniając walory smakowe eko-produktów, ponieważ jest to zgodne z naszą filozofią życia. Jednak nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. Zdarza się, że niektóre produkty są droższe niż nieekologiczne albo nie mamy do nich dostępu. Jednak możemy podjąć pewne kroki, by owoce i warzywa, które kupujemy z produkcji typowo handlowej, stały się bardziej przyjazne, czyli zdrowsze i bezpieczniejsze.

usuwanie-pestycydow

Gotowy płyn

W sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością dostępne są specjalne bezpieczne płyny zagranicznych firm służące do oczyszczania warzyw i owoców. Jednak za  500-600 ml takiego płynu musimy zapłacić od ok. 18 zł do nawet 30 zł. Możemy wybrać tańsze rozwiązanie. Gotowe płyny są oparte na  kwasach np. jabłkowym, mlecznym, cytrynowym. Zwalczają co prawda większość szkodliwych bakterii (m.in. E.coli, Listeria czy Salmonella), ale nie usuwają większości pestycydów.

Pestycydy

Większość pestycydów stosowanych w uprawach przemysłowych ma specjalnie opracowany skład, sprzyjający rolnikom – tzn. opady atmosferyczne nie mogą zmywać chemikaliów z opryskiwanych płodów rolnych. Staja się one oleiste, ale nie w taki sposób, jak często obserwujemy na jabłkach. Oleiste pestycydy nie są widoczne gołym okiem, nie są też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ w takich warunkach dochodzi do hydrolizy tych substancji.

Niektóre naturalne środki czyszczące mogą zmniejszyć ilość pestycydów na produkcie. Sama woda nie wystarcza.

1. woda + sól

bardzo prosty sposób, polegający na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkt zostawiamy w mieszance ok. 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą.

2. ocet + soda oczyszczona + pestki grejpfruta

– sposób nieco pracochłonny, ale warto. Mieszamy składniki, dodając wodę. Przelewamy do rozpylacza (butelki ze sprayem). Pryskamy owoce czy warzywa i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą.

3. oczyszczanie etapowe

– płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Aby takową uzyskać, do 1 litra wody dodajemy ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Po wyjęciu warzyw z kwaśnej wody płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda po płukaniu warzyw zmieni wygląd: stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film. Ostatni krok – płuczemy warzywa i owoce w czystej wodzie.

Oczyszczanie trwa kilka do kilkunastu minut, nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku i jest niedrogie. Warto wyrobić w sobie nawyk oczyszczania warzyw i owoców z pestycydów od razu po przyniesieniu zakupów do domu. Oczyszczone domowym sposobem warzywa i owoce należy zjadać na bieżąco i nieco szybciej niż te niemyte.

Foto


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

wychowanie
Dlaczego dziecko najgorzej zachowuje się przy mamie?

wychowanie
Jak pomóc dziecku radzić sobie z porażką?

edukacja alternatywna
Dzieci, które mają częsty kontakt z naturą są mniej zestresowane, bardziej kreatywne i szybciej się uczą

wychowanie
Zrozumieć dziecko. Fragment książki

wywiady
Wściekli i skuteczni. Młodzieżowy Strajk Klimatyczny.

rodzina
Zabawka doskonała? Kilka świetnych pomysłów na zabawy z użyciem kartonów

ciąża i poród
7 niezwykłych rzeczy, które dziecko robi w brzuchu mamy

edukacja alternatywna
7 rzeczy, które może zrobić rodzic, by pomóc dziecku w adaptacji przedszkolnej

zdrowie
Mózg rośnie razem z sercem, czyli o korzystnym wpływie bliskości na rozwój dziecięcych mózgów

olini
4 przepisy na energetyczne śniadania z masłem orzechowym