12 przepisów na rewelacyjne pasty do pieczywa
| 12 przepisów na rewelacyjne pasty do pieczywa

12 przepisów na rewelacyjne pasty do pieczywa

Pasty do pieczywa – niezwykle zdrowe i… proste. Możecie przyrządzić je z przygotowanych specjalnie składników lub wykorzystać resztki, np. z obiadu. Polecamy je, jako zdrowszą i tańszą alternatywę dla gotowych past do chleba.

1. Pasta fasolowa z ogórkiem kiszonym

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli,
  • ½ szklanka nasion słonecznika,
  • 2 ogórki kiszone,
  • natka pietruszki,
  • sól.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody, aż do miękkości. W tym czasie na patelni podprażamy słonecznik. Ugotowaną fasolę i słonecznik miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony; jeśli potrzeba – dosalamy (po odstaniu pasta zrobi się bardziej słona, ponieważ ogórki oddadzą sól), posypujemy natką. Pasta lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się wymieszają. Smarujemy pieczywo i posypujemy sezamem (gomasio).

2. Pasta fasolowa z cebulką

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli,
  • ½ cebuli zeszklonej na oliwie,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. W tym czasie na patelni dusimy cebulę. Ugotowaną fasolę oraz cebulkę miksujemy na gładką masę, dodajemy odrobinę przypraw (majeranek, gałka muszkatołowa), posypujemy gomasio lub natką pietruszki.

3. Pasta ze słonecznika

  • ½ szklanki słonecznika,
  • kilka łyżek płatków owsianych, kaszy jaglanej lub ryżu,
  • koncentrat pomidorowy,
  • czosnek.

Słonecznik płuczemy i gotujemy w wodzie przez 5 minut. W osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną, ryż lub płatki owsiane (na gęsto). Jeszcze ciepły słonecznik oraz kaszę miksujemy, dodajemy czosnek i przecier pomidorowy. Solimy do smaku.

4. Pasta z marchewki z cebulką i goździkami

  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 3 goździki,
  • listek laurowy,
  • sól.

Marchewkę trzemy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na oliwie. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy do smaku. Do pasty można dodać kaszę jaglaną.

5. Pasta z soczewicy z twarogiem

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
  • ½ kostki sera białego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Ugotowaną soczewicę miksujemy z serem i uduszoną na oliwie cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Marchewkowa z daktylami

  • 3 marchewki,
  • 4 daktyle,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • cynamon,
  • goździki.

Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Namaczamy daktyle (przez pół godziny). Na suchej patelni lekko podprażamy wiórki kokosowe. Marchewkę miksujemy z wiórkami kokosowymi i daktylami (można je zastąpić namoczonymi rodzynkami). Dodajemy odrobinę cynamonu.

7. Zielona pasta brokułowa

  • brokuł,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Gotujemy i odcedzamy brokuł. Na suchej patelni lekko prażymy 2–3 łyżki wiórków kokosowych. Następnie miksujemy brokuł z ostudzonymi wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Możemy dolać oliwy lub oleju lnianego. Pasta jest świetnym źródłem wapnia.

8. Brokułowa z masłem

  • brokuł,
  • pół kostki masła,
  • sól.

Ugotowany i ostudzony brokuł miksujemy z masłem. Doprawiamy solą. Na kanapkach posypujemy prażonym sezamem.

9. Pasta jajeczna

  • 5 jajek,
  • garść szczypiorku,
  • jogurt lub majonez,
  • sól.

Ugotowane jajka rozdrabniamy, dodajemy szczypiorek i jogurt lub majonez do otrzymania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.

10. Pasta z cieciorki

  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ szklanki sezamu,
  • sok z cytryny,
  • pieprz ziołowy,
  • sól.

Cieciorkę (namoczoną na noc) gotujemy do miękkości. Na suchej patelni prażymy pół szklanki sezamu (delikatnie). Miksujemy cieciorkę, ostudzony sezam i dwie łyżki masła. Dodajemy wrzątku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Może być też przygotowana z natką pietruszki lub koperkiem – wówczas będzie miała zielony kolor.

11. Paprykarz domowej roboty

  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże pietruszki,
  • 1 seler,
  • duża cebula,
  • 2–3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 szklanka dobrze ugotowanego ryżu,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • sól.

Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie, dodajemy pastę pomidorową, ryż oraz paprykę i sól. Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały.

12. Pasta z kaszy gryczanej

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • ugotowane jajko,
  • duża cebula,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól.

Cebulę dusimy na oliwie. Następnie miksujemy z jajkiem i kaszą gryczaną. Doprawiamy solą bądź sosem sojowym, pieprzem oraz majerankiem.

Foto: flikr.com/vegan-baking

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Katarzyna Tyczyńska

Z wykształcenia socjolog, do niedawna marketingowiec. Wpływ odżywania na zdrowie człowieka pasjonował ją od zawsze, brakowało jej jednak motywacji, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. 5 lat temu okazało się, że jest chora. Szukając ratunku dla siebie postanowiła całą dotychczasową wiedzę z zakresu dietetyki klasycznej oraz wschodniej zastosować w praktyce. Udało jej się zapanować nad chorobą i stała się ona dla niej inspiracją do zmiany nie tylko odżywiania ale również zawodu. Została Dietetykiem. Zmieniając nawyki żywieniowe pomaga osobom chorym w powrocie do zdrowia. Prywatnie mama bliźniąt - Marysi i Tadzia, orędowniczka zmian sposobu żywienia dzieci w przedszkolach.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.zdrowyprzedszkolak.org/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

„Człowiek to jedyny ssak, który odstawia swoje potomstwo, zanim ono będzie na to gotowe”. 3 historie o samoodstawieniu się dziecka od piersi

Czy faktycznie myślisz, to co myślisz? O wielkiej roli przekonań w naszym życiu

Juul na poniedziałek, cz. 63 – Wszystkie dzieci potrzebują autorytetu osobistego

Przejdz do: