1. Pasta fasolowa z ogórkiem kiszonym
- 1 szklanka ugotowanej fasoli,
- ½ szklanka nasion słonecznika,
- 2 ogórki kiszone,
- natka pietruszki,
- sól.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody, aż do miękkości. W tym czasie na patelni podprażamy słonecznik. Ugotowaną fasolę i słonecznik miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony; jeśli potrzeba – dosalamy (po odstaniu pasta zrobi się bardziej słona, ponieważ ogórki oddadzą sól), posypujemy natką. Pasta lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się wymieszają. Smarujemy pieczywo i posypujemy sezamem (gomasio).
2. Pasta fasolowa z cebulką
- 1 szklanka ugotowanej fasoli,
- ½ cebuli zeszklonej na oliwie,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. W tym czasie na patelni dusimy cebulę. Ugotowaną fasolę oraz cebulkę miksujemy na gładką masę, dodajemy odrobinę przypraw (majeranek, gałka muszkatołowa), posypujemy gomasio lub natką pietruszki.
3. Pasta ze słonecznika
- ½ szklanki słonecznika,
- kilka łyżek płatków owsianych, kaszy jaglanej lub ryżu,
- koncentrat pomidorowy,
- czosnek.
Słonecznik płuczemy i gotujemy w wodzie przez 5 minut. W osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną, ryż lub płatki owsiane (na gęsto). Jeszcze ciepły słonecznik oraz kaszę miksujemy, dodajemy czosnek i przecier pomidorowy. Solimy do smaku.
[reklama id=”74818″]
4. Pasta z marchewki z cebulką i goździkami
- 4 marchewki,
- 1 cebula,
- koncentrat pomidorowy,
- 3 goździki,
- listek laurowy,
- sól.
Marchewkę trzemy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na oliwie. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy do smaku. Do pasty można dodać kaszę jaglaną.
5. Pasta z soczewicy z twarogiem
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
- ½ kostki sera białego,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Ugotowaną soczewicę miksujemy z serem i uduszoną na oliwie cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Marchewkowa z daktylami
- 3 marchewki,
- 4 daktyle,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- cynamon,
- goździki.
Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Namaczamy daktyle (przez pół godziny). Na suchej patelni lekko podprażamy wiórki kokosowe. Marchewkę miksujemy z wiórkami kokosowymi i daktylami (można je zastąpić namoczonymi rodzynkami). Dodajemy odrobinę cynamonu.
7. Zielona pasta brokułowa
- brokuł,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- sok z cytryny,
- pieprz,
- sól.
Gotujemy i odcedzamy brokuł. Na suchej patelni lekko prażymy 2–3 łyżki wiórków kokosowych. Następnie miksujemy brokuł z ostudzonymi wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Możemy dolać oliwy lub oleju lnianego. Pasta jest świetnym źródłem wapnia.
8. Brokułowa z masłem
- brokuł,
- pół kostki masła,
- sól.
Ugotowany i ostudzony brokuł miksujemy z masłem. Doprawiamy solą. Na kanapkach posypujemy prażonym sezamem.
9. Pasta jajeczna
- 5 jajek,
- garść szczypiorku,
- jogurt lub majonez,
- sól.
Ugotowane jajka rozdrabniamy, dodajemy szczypiorek i jogurt lub majonez do otrzymania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.
10. Pasta z cieciorki
- 2 szklanki ugotowanej cieciorki,
- 2 łyżki masła,
- ½ szklanki sezamu,
- sok z cytryny,
- pieprz ziołowy,
- sól.
Cieciorkę (namoczoną na noc) gotujemy do miękkości. Na suchej patelni prażymy pół szklanki sezamu (delikatnie). Miksujemy cieciorkę, ostudzony sezam i dwie łyżki masła. Dodajemy wrzątku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Może być też przygotowana z natką pietruszki lub koperkiem – wówczas będzie miała zielony kolor.
11. Paprykarz domowej roboty
- 3 duże marchewki,
- 2 duże pietruszki,
- 1 seler,
- duża cebula,
- 2–3 łyżki pasty pomidorowej,
- 1 szklanka dobrze ugotowanego ryżu,
- łyżka papryki słodkiej,
- sól.
Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie, dodajemy pastę pomidorową, ryż oraz paprykę i sól. Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały.
12. Pasta z kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
- ugotowane jajko,
- duża cebula,
- majeranek,
- pieprz,
- sól.
Cebulę dusimy na oliwie. Następnie miksujemy z jajkiem i kaszą gryczaną. Doprawiamy solą bądź sosem sojowym, pieprzem oraz majerankiem.