Składniki:
- ½ szklanki oleju kokosowego,
- ½ szklanki ciemnego kakao, bądź karobu,
- ⅓ szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodu,
- garść suszonych wiórków kokosowych,*
- garść orzechów włoskich,*
- garść niesiarkowanych rodzynek.*
*dodatki mogą być dowolne, stwórz czekoladę według własnych upodobań.
[reklama_col id=”58459, 57571, 57476″]
Przygotowanie:
- Rozpuść olej kokosowy w rondlu na średnim ogniu i delikatnie wymieszaj.
- Dodaj kakao i słód i ponownie wymieszaj.
- Zdejmij rondel z palnika i przelej masę na małą blachę do pieczenia lub do pojemnika z płaskim dnem, wyłożony pergaminem (ważne, żeby naczynie zmieściło się do zamrażarki). Rozprowadź równomiernie tak, by cała masa miała około 1 cm grubości.
- Teraz czas na dodatki – możesz nimi posypać wierzch rozpuszczonej czekolady.
- Tak przygotowaną masę umieść w zamrażarce i poczekaj, aż stwardnieje (czas do około 2. godzin).
- Twoja czekolada jest już gotowa. Przed zjedzeniem pokrój ją w drobne kawałki. Całość przechowuj w lodówce, ponieważ czekolada z oleju kokosowego dość szybko się rozpuszcza.
Istnieje oczywiście cała masa wariacji na temat takiej czekolady. Można ją bowiem przygotowywać w klasyczny sposób przedstawiony powyżej, zaawansowanym czekoladożercom polecamy natomiast zaopatrzyć się w specjalne formy do czekolady, które przybierają finezyjne kształty i zawsze cieszą oko. Smacznego!
Foto: flikr.com/hermis